Vaniljeblomsten i full blomst.
Vaniljeblomsten i full blomst. Bilde: iStock

Vanilje i stua – Slik dyrker du vanilje fra vaniljeorkideen

Drømmer du om å dyrke din egen vanilje? Det kan du godt – også i en gjennomsnittlig norsk bolig. Les her hvordan du får vaniljeplanten til å trives. Få også forklaringen på hvorfor vaniljestenger er så dyre.

Nytteplanten vaniljeorkideen

Alle kjenner vi vanilje, fra for eksempel vaniljeis, creme brulee eller noe helt tredje. Hvis du har kjøpt det i butikken, har du sikkert også tenkt: hvorfor er vaniljestangen så dyr? Ved selvdyrking kan du følge den langsomme prosessen mot en brukbar, aromatisk vanilje, ved å gro den hjemme forstå hvorfor den koster så mye.

Vaniljestangen kommer fra planten Vanilla planifolia orchidaceae, som navnet tyder er fra en orkide. Denne vaniljeorkideen er den eneste nytteplanten i hele den store orkidefamilien. 

Vaniljeplanten slynger seg

Vaniljeorkideen er en slyngplante, og den elsker varme. Den passer perfekt som ”gardin” i en hagestue der den får lov til å slynge seg rundt. Planten skal ha masse lys, men helst ikke stå i direkte sollys, da kan bladene bli brent. Vaniljeplanten liker ikke tørr varme, fra for eksempel norske varmeelementer. Derfor vil en plass i kjøkkenvinduet ofte egne seg bedre enn i en vinduskarm i en varm stue.

Vaniljeorkideen skal vannes mye, men den kan gjerne som andre orkideer gjerne tørke litt ut av og til. På vinteren vanner og gjødsler man den sparsomt. Vaniljeplanten er ikke en standardvare hos blomsterhandleren, men du kan av og til finne den der eller bestille den på nettet.

Dyrking av vanilje, krever tålmodighet

Det er fullt mulig å høste vanilje hjemme i stua fra vaniljeplanten, men det krever at man er forberedt på å ha litt tålmodighet.

Først når planten er ca. Fem år gammel, begynner den å blomstre. Blomstene er kun åpne i noen få timer, og her skal de bestøves manuelt. Lykkes man med det, så vil det utvikles en lang tynn grønn frukt, der blomsten satt.

Når den grønne frukten er utvokst (men før den blir moden og gul), er det tid til å høste den. Men den høstede vaniljestang er fortsatt en lang vei fra det gode produktet vi kjøper som krydderi. Etterbehandlingen er lang og arbeidskrevende. Først skal frukten i varmt vann i få minutter, deretter skal den pakkes inn i et par dager. Etterfølgende skal vaniljestangen soltørkes og pakkes inn i ”svettekasser”, skiftevis i opp til tre måneder, med flere skift daglig. Dette er derfor forklaringen på hvorfor den gode vaniljen har en høy pris: det er en arbeidskrevende prosess å fremstille.

Vaniljeplanter i en vanilje plantasje

Indiansk Krydderplante

Vaniljeplanten stammer opprinnelig fra Mexico, fra når indianerne brukte krydderet i kakaoen for å gjøre den søt. Planten dyrkes i dag i mange forskjellige, tropiske land. Madagaskar er særlig kjent for å gro vaniljeplanten, men også land som Uganda, India, Costa Rica og Colombia.

22. mars 2019
Mer om Hage

Grønne tomater – hva kan de brukes til?

Hva skal man gjøre med alle de grønne og umodne tomatene på høsten? Er det smaksopplevelsen du går etter? Gå for grønne tomater i maten! Få gode oppskrifter på stekte og syltede grønne tomater her. 

Rabarbra - hagens enkleste plante

Slik får du størst høst av rabarbra. Slik deler du rabarbraplantene - og denne delen av planten er giftig.

Mandag er den internasjonale biedagen

Bienes verden er fascinerende og jobben de gjør, bestøvning av ville planter er utrolig viktig. Det synes FN også, derfor er den 20.mai utnevnt til...

Slik rengjør du grillen

Vips, så var våren her igjen. Lengre kvelder og varmere temperaturer betyr mer tid ute – gjerne rundt grillen. Tar du vårrengjøringen av grillen tidlig i år, unngår du å gå glipp av minnerike måltider.

Slik forhindrer vi biedød

En forskningsrapport viser at 40% av alle insektarter er synkende. Intektene er viktige for pollineringen. Her er ekspertenes tips på hvordan du kan...

Plantekasser i kjøkkenhagen og blomsterhagen

Med plantekasser i hagen får du en pen og lett måte å dyrke både grønnsaker, krydderier og sommerblomster! Vi viser deg hvordan du kan forlenge sesongen...

Ugress i plenen: Forny plenen din

Falmer gresset på plenen, mens mose og ugress stadig tar over? Da er det på tide å starte plenens bli-ny-kur. Den inneholder å gi gresset de beste forholdene – slik at gresset ikke blir overtatt av mose og ugress.

Tre undervurderte blomster til vårkrukken

Begynn hage sesongen med å plante blomster som tåler både sol, vind og kuldegrader! Her er forslag på tre blomster som tåler vårkulden og hvordan du...

Slik takler plantene vårfrost og snø

Våren er her, men både frosten og snøen ligger fortsatt mange steder i landet. Hvordan takler egentlig plantene og blomstene vårfrosten og snøen? Dette...

Slik får du flere blomster på orkideen din

Orkideer blomstrer lenge, men en dag så tar det slutt. Blomstene drysser av og så er det ikke mye mer ved orkideen. Men ikke kast planten, den kan blomstre igjen og igjen!

Tomat er ikke en grønnsak og jordbær er ikke en frukt

Du har sikkert hørt diskusjonene og alle teoriene før. Jordbæret er ikke et bær, det er egentlig en nøtt. Men er det sant? Vi har funnet svaret!

10 triks – tomater i drivhuset

Hvis det oppstår problemer ved å dyrke tomater i drivhuset, så er det som regel en veldig god grunn til hvorfor det skjer. Derfor finnes det ofte en...

Rene fliser ute – Slik gjør du

Alger, flekker og ugress er uvelkomne gjester hos de fleste huseiere med terrasse. Men med forskjellige former for rengjøring kan du få pene fliser igjen og du kan samtidig gjøre mye for å forhindre at det kommer tilbake.

Slik setter du georginer og får dem til å blomstre

Enkle og brukbare plantetips til hvordan du kan plante georgineknoller i hagen og i krukker. Hvis knollen kommer ordentlig i jorden, på det rette tidspu...

Legg fliser selv – les her hvordan du gjøre det

Du kan helt fint selv legge fliser i innkjørselen, på terrassen eller lage en gangsti rundt huset ditt, men det er hardt arbeide og du skal ha stor...