Det er en stor økning i interessen for bier og birøkting.
Det er en stor økning i interessen for bier og birøkting. Bilde: Plantasjen

Slik forhindrer vi biedød

En forskningsrapport viser at 40% av alle insektarter er synkende. Intektene er viktige for pollineringen. Her er ekspertenes tips på hvordan du kan hjelpe!

Tendensen og problematikken rundt biedøden; et samlebegrep for insektsdøden, ses verden over. Noen steder har den rammet hardere enn andre, men det er ingen tvil om at den til slutt vil ramme oss alle, og konsekvensene er store. Men det er håp, og vi kan alle gjøre noe for å snu den negative trenden. Dette melder Plantasjen i en pressemelding om årets plante trender. En annen tendens de har funnet, er en stor økning i interessen for bier og birøkting.

BIEDØD

Den første globale forskningsrapport om insekter, basert på 73 studier av insektsarter til lands og til vanns, viser at:

 • Mer en 40% av alle insektsarter globalt er synkende
 • 1/3 av alle arter er truede
 • Verdens totale bestand av insekter reduseres med 2,5 prosent hvert år

Fortsetter denne trenden, vil dette være vår virkelighet:

 • I løpet av 10 år vil insektsbestanden være 1/4 av hva den er i dag
 • Innen 50 år vil insektartene være halvert
 • Om 100 år vil insektene være utryddet

De mest truede artene er sommerfugler, bier, møkkabiller og øyenstikkere.

Dersom vi ikke får stanset dette vil det få katastrofale følger for jordens økosystemer og vår overlevelse:

 • Insekter er mat for mange fugler, flaggermus og ferskvannsfisk.
 • I tillegg pollinerer de frukt og bær og annen mat vi selv spiser.
 • De bryter ned trær og planter til jord.

ÅRSAKER, OG HVA NÅ...?

Årsakene til insektsdøden:

 • Tap av leveområder til fordel for urbanisering og intensivt landbruk
 • Forurensing – plantevernmidler og gjødsel
 • Klimaendringer – foreløpig de største konsekvenser i tropiske regioner
 • I Norge er den største trussel tap av leveområder

I Norge har vi registrert 17.000 insektsarter, og av disse er 1.000 arter truet

Norge starter opp en omfattende kartlegging nå i vår. Norsk institutt for naturforskning (NINA) har ledet arbeidet med rapporten om insektstatus og behov og metode for insektovervåking i Norge.

For å hjelpe mot biedød kan du plante flerårige stauder, mattnyttige stauder eller plante i krukker og potter.  

SLIK HJELPER DU POLLINERINGEN

EKSPERTENES TIPS:

Du kan gjøre mer enn du tror!

En hage kan ha stor innflytelse for å hjelpe pollinasjonen hvis den er riktig utformet.

Dette betyr at spørsmålet om biedød oppstår som et viktig miljøspørsmål der individuelle forbrukere kan ha en direkte og konkret positiv påvirkning og effekt.

La hagen være rotete

En velorganisert hage med perfekt plen er ideell for mange, men ikke spesielt insektvennlige.

Behold gjerne et rotete hjørne i hagen med kvister eller et dødt tre, eller la et stykke plen blomstre med kløver og løvetann. Se her hvordan du får en levende og bivennlig hage.

Anlegg en blomstereng

En blomstrende eng i en del av hagen er ikke bare vakker - engblomster som løvetann og fuglevikke (vicia cracca) er populære blant insekter.

Tenk på hele sesongen

Sørg for å ha blomstrende planter fra vår til høst som gir nektar i flere årstider.

Bier liker som regel de samme plantene og blomstene som vi gjør, med mye duft og farge.

Gode tips er for eksempel selje på våren og blomstrende frukttrær.

Lag insektshjem og ha vannbad

En trebit med borede hull (3-13 mm i diameter) som du henger opp i hagen eller på balkongen, blir et godt bol for insekter. Pollinatorer trenger å drikke akkurat som oss, og liker vannbad med små steiner eller grus å sitte på.

Flere tendenser, som gir håp for biene 

Det er en bred interesse hos forbrukerne i å beskytte biologisk mangfold, og å velge planter som bidrar til dette. Spesielt for kvinner er dette en viktig faktor når man kjøper planter.

Blant yngre forbrukere er det større andel som vektlegger at plantene man kjøper er økologisk dyrket.

Spørsmålet om bie- og insektdød ser ut til å ha påvirket forbrukerne og økt bevissthet om betydningen av pollinerende planter - mange har et ønske om å se mer av dette i naturen.

Et resultat av dette kan være at vi ser en stor økning av birøkting, og med reduserte terskler for egen birøkting, har det et stort potensial til å bli en voksende trend.

11. april 2019
Mer om Hage

Grønne tomater – hva kan de brukes til?

Hva skal man gjøre med alle de grønne og umodne tomatene på høsten? Er det smaksopplevelsen du går etter? Gå for grønne tomater i maten! Få gode oppskrifter på stekte og syltede grønne tomater her. 

Rabarbra - hagens enkleste plante

Slik får du størst høst av rabarbra. Slik deler du rabarbraplantene - og denne delen av planten er giftig.

Mandag er den internasjonale biedagen

Bienes verden er fascinerende og jobben de gjør, bestøvning av ville planter er utrolig viktig. Det synes FN også, derfor er den 20.mai utnevnt til...

Slik rengjør du grillen

Vips, så var våren her igjen. Lengre kvelder og varmere temperaturer betyr mer tid ute – gjerne rundt grillen. Tar du vårrengjøringen av grillen tidlig i år, unngår du å gå glipp av minnerike måltider.

Plantekasser i kjøkkenhagen og blomsterhagen

Med plantekasser i hagen får du en pen og lett måte å dyrke både grønnsaker, krydderier og sommerblomster! Vi viser deg hvordan du kan forlenge sesongen...

Ugress i plenen: Forny plenen din

Falmer gresset på plenen, mens mose og ugress stadig tar over? Da er det på tide å starte plenens bli-ny-kur. Den inneholder å gi gresset de beste...

Tre undervurderte blomster til vårkrukken

Begynn hage sesongen med å plante blomster som tåler både sol, vind og kuldegrader! Her er forslag på tre blomster som tåler vårkulden og hvordan du planter ute nå. 

Vanilje i stua – Slik dyrker du vanilje fra vaniljeorkideen

Drømmer du om å dyrke din egen vanilje? Det kan du godt – også i en gjennomsnittlig norsk bolig. Les her hvordan du får vaniljeplanten til å trives. Få...

Slik takler plantene vårfrost og snø

Våren er her, men både frosten og snøen ligger fortsatt mange steder i landet. Hvordan takler egentlig plantene og blomstene vårfrosten og snøen? Dette...

Slik får du flere blomster på orkideen din

Orkideer blomstrer lenge, men en dag så tar det slutt. Blomstene drysser av og så er det ikke mye mer ved orkideen. Men ikke kast planten, den kan blomstre igjen og igjen!

Tomat er ikke en grønnsak og jordbær er ikke en frukt

Du har sikkert hørt diskusjonene og alle teoriene før. Jordbæret er ikke et bær, det er egentlig en nøtt. Men er det sant? Vi har funnet svaret!

10 triks – tomater i drivhuset

Hvis det oppstår problemer ved å dyrke tomater i drivhuset, så er det som regel en veldig god grunn til hvorfor det skjer. Derfor finnes det ofte en...

Rene fliser ute – Slik gjør du

Alger, flekker og ugress er uvelkomne gjester hos de fleste huseiere med terrasse. Men med forskjellige former for rengjøring kan du få pene fliser igjen og du kan samtidig gjøre mye for å forhindre at det kommer tilbake.

Slik setter du georginer og får dem til å blomstre

Enkle og brukbare plantetips til hvordan du kan plante georgineknoller i hagen og i krukker. Hvis knollen kommer ordentlig i jorden, på det rette tidspu...

Legg fliser selv – les her hvordan du gjøre det

Du kan helt fint selv legge fliser i innkjørselen, på terrassen eller lage en gangsti rundt huset ditt, men det er hardt arbeide og du skal ha stor...