Slik gjør du blomsterbedet høst- og vinterklart

Hagearbeidet er ikke over, selv om høstens kulde og mørke erstatter sommerens lys og varme. Hvis det flotte blomsterbedet skal ha en sjanse igjen om våren, bør du ikke legge vekk hagehanskene helt enda. Her er fire tips som hjelper deg med å gjøre hagen din klar for vinteren.

Det er ikke bare innsatsen i hagen om sommeren som er avgjørende. Høsthagen er også av stor betydning for om blomsterbedet vil bli fylt med blomster neste vår.

For at bedet skal kunne takle månedene gjennom den våte høsten og den kalde vinteren, krever det betimelig pleie. Dette sier Anne Holst, hageekspert i hagefirmaet Land Have, i en pressemelding:

– Hvis blomsterbedet ikke er klargjort for vinteren, kan det hemme veksten av plantene om våren. Jeg tror mange glemmer å gjøre bedene vinterklare. Selv om plantene ser ferdige og visne ut om høsten, er de ikke nødvendigvis døde, men i ferd med å overvintre. Her kan bare en liten innsats bidra til å gi plantene større sjanse for å overleve, og sikre gode resultater igjen om våren.

Slik gjør du blomsterbedet klart for vinteren

Om høsten, ikke bare husk å plante vårløk og beskjære trærne dine. Selv plantene som ser døde ut har fortsatt mye å gi neste år hvis de får rikelig med næring over vinteren. Anne Holst gir her fire tips om hvordan du enkelt kan gjøre den hevede sengen vinterklar.

1. Rengjør blomsterbedet

Vintrene de siste årene har vært spesielt milde, og dette gir gode forhold for at ugress også kan overvintre. Sørg derfor for å luke bedene nå, slik at bare de riktige plantene vil ha nytte av forberedelsene dine om høsten.

2. Dekk bedet med kompost

Bedene trenger næring for å være klare til våren. Derfor bør du sørge for å lage en god kompost som kan legges over bedene for å sikre en stabil og konstant næring til jorden. Dette kan for eksempel være organisk kjøkkenavfall som kjernehus, fruktrester, grønnsaksskall og gamle planterester. Det er imidlertid også mulig å bruke forhåndskjøpt jordforbedringsjord som inneholder alle nødvendige næringsstoffer for jorden.

3. Bruk blader og grener

Det er viktig å holde frosten borte fra bedene. Derfor bør du dra nytte av de mange bladene som faller fra trærne om høsten. Legg et lag på et par centimeter lag på toppen av blomsterbedet slik at plantene er sikret mot frost. Dette kan gjentas etter jul, når temperaturen kan være svingende.

4. Tilsett ny jord til ditt blomsterbed kontinuerlig 

Jorda i bedet vil etter hvert kollapse og krympe når du arbeider i den, men det er sjelden nødvendig å bytte ut jorda fullstendig. Hvis du kontinuerlig husker å tilsette næringsstoffer til bedet fra kompost og blader, kan du ganske enkelt fylle opp sengen med et jevnt jordlag på toppen av eksisterende jord når det er nødvendig.