Bilde: Weber Grill

Slik rengjør du grillen

Vips, så var våren her igjen. Lengre kvelder og varmere temperaturer betyr mer tid ute – gjerne rundt grillen. Tar du vårrengjøringen av grillen tidlig i år, unngår du å gå glipp av minnerike måltider.

En ren grill er det beste utgangspunktet for å kunne lage fantastisk mat – og til tidligere grillen er ren, til mer grilling blir det. Weber har i en pressemelding samlet mange gode tips til hvordan du tar vårrengjøringen av gass- og kullgrillen din. 

Kullgrill

Børst risten


Rengjøring av grillristen krever hverken såpe eller vann – kun en god grillbørste. Varm opp grillen, og børst grillristen fri for fett og matrester både over og under. Når du griller oppnår grillen ekstremt høye temperaturer, så du behøver ikke bekymre deg for å ha oversett smuss på grillristen. Fjern eventuelle matrester fra kullristen i bunnen av grillen.

Hvis smusset sitter ekstra godt fast på grillristen, kan du bruke grillrens til Q-griller og Grillrister, som løser opp smusset på en effektiv måte. Fjern risten fra grillen, spray på rengjøringsmiddelet og la det virke i 30-60 sekunder. Børst i vei, og husk å skylle med varmt vann. Etter at du har rengjort risten, kan du med fordel spraye risten med Weber BBQ Oljespray som er fremstilt av 100% naturlige ingredienser og er luktfri. Slik sikrer du beskyttelse av risten og en non-stick overflate, slik at du er klar til neste grilling.

Getty Images 

Skrap bunnen


Matrester, fett og annet smuss samler seg som regel i bunnen av grillen i løpet av sesongen – noe som kan gi oppflamminger. Slik kommer du "til bunns" i rengjøringen: 

  • Når grillen er avkjølt, tøm bunnen for synlige rester. 
  • Bruk deretter en grillskrape som skraper bunnen uten å ripe, for å skrape bunnen fri for smuss. 
  • Skyll så bunnen med rent vann (ikke såpevann). 
  • Skift ut dryppformen som du evt. har stående i grillen til oppsamling av fett og kjøttsaft.

Tøm oppsamleren


Hvis grillen har askeoppsamler eller askeskuff, bør du børste den ren eller ta den ut og tømme den.

Tørk lokket


Tørk grillen på utsiden med en mikrofiberklut oppvridd i såpevann, og gni godt slik at overflatene blir rene. Alle deler som er fremstilt av emalje, kan med fordel renses med grillrens til utvendig emalje, som gir en flott og blank grill. Spray på og la produktet virke i 30-60 sekunder, og tørk deretter av overflaten med en mikrofiberklut oppvridd i varmt vann. Du behøver ikke tørke lokket på innsiden – her hjelper det tynne fettlaget til med å isolere grillen slik at du får en bedre forbrenning når du griller.

Nye deler


Rengjør håndtaket og andre deler hvis de er skitne. Hvis det ikke er mulig å få de rene, kan du overveie å skifte ut delene. Du kan kjøpe alle reservedeler, inkl. lokk og bunn, kull- og grillrister samt andre deler til din kullgrill.

Kast


Hvis du ønsker optimal forbrenning i kullgrillen, bør du skifte ut briketter, kull og opptenningsblokker hvis de har vært oppbevart for lenge – med mindre du har oppbevart dem tørt.

TIPS! Hvis du ønsker å beskytte grillen mot smuss, vær og vind, bør du dekke den med et trekk.

Gassgrill

Børst risten


Rengjøring av grillristen krever hverken såpe eller vann – kun en god grillbørste. Varm opp grillen, og børst grillristen fri for fett og matrester både over og under. Når du griller oppnår grillen ekstremt høye temperaturer, så du behøver ikke bekymre deg for å ha oversett smuss på grillristen.

Hvis smusset sitter ekstra godt fast på grillristen, kan du bruke grillrens til Q-griller og grillrister, som løser opp smusset på en effektiv måte. Fjern risten fra grillen, spray på rengjøringsmiddelet og la det virke i 30-60 sekunder. Børst i vei, og husk å skylle med varmt vann. Hvis grillen har støpejernsrist, kan du med fordel også spraye risten med en BBQ Oljespray etter at du har rengjort den. Slik sikrer du beskyttelse av risten og en non-stick overflate slik at du er klar til neste grilling. Sprayen er fremstilt av 100% naturlige ingredienser og er luktfri.

Getty Images

Rengjør brennerrørene

Når grillen er kald, er turen kommet til brennerrørene. Rengjør rørene med en børste som ikke inneholder fettrester fra grillristen, da fettet tilstopper hullene i rørene.

Det er en god idé å ha to grillbørster – én til brennerrørene, og én til risten, for eksempel grillbørste med bambushåndtak, eller en trekantet grillbørste.

Når du rengjør brennrørene må du alltid børste på tvers, mot utsiden. Hvis du børster på langs, er det fare for at du børster smusset ned i neste hull. Børst også grillens Flavorizer Bars fri for fett og smuss.

Skrap bunnen

Matrester, fett og annet smuss samler seg som regel i bunnen av grillen i løpet av sesongen – noe som kan gi oppflamminger og i verste fall fettbrann. Slik kommer du” til bunns” i rengjøringen: 

  • Når grillen er avkjølt, tøm bunnen for synlige rester. 
  • Bruk deretter en grillskrape som skraper bunnen uten å ripe - for eksempel rengjøringssett til gassgrill, for å skrape løs fett og smuss i bunnen av grillen. 
  • Skrap smusset ned i oppsamlingsformen under grillen. Skyll så bunnen med rent vann (ikke såpevann).

Bytt oppsamlingsformen


Hvis oppsamlingsformen under grillen er tilsmusset av fett og kjøttsaft, er det på tide å skifte ut aluminiumsformen og vaske holderen med såpevann.

Rengjør lokket


Tørk grillen på utsiden med en oppvridd mikrofiberklutklut. Du behøver ikke tørke lokket på innsiden. Fettlaget på innsiden av grillen tetter og gir en bedre forbrenning når du griller.

Alle deler som er fremstilt av emalje kan med fordel renses med Grillrens Utvendig emalje, som gir en flott og blank overflate. Tørk så av overflaten med en mikrofiberklut oppvridd i varmt vann.

Hvis du har grillen Weber Q, får du best resultat med grillrens til Q-griller og Grillrister, til rengjøring av lokket. Spray grillrensemidlet på lokket når grillen er kald, og tørk deretter med en oppvridd mikrofiberklut.

Til rengjøring og vedlikehold av gassgrill av rustfritt stål, kan du med fordel spraye overflatene med grillrens til rustfritt stål. La produktet virke i cirka ett minutt og tørk deretter med en tørr mikrofiberklut. Med Grillrens til Rustfritt stål er det enklere å holde de rustfrie ståloverflatene rene og blanke – samtidig som den beskytter overflatene mot overflaterust.

Sjekk gassen

For å unngå at det siver gass ut fra tilkoblingene eller monteringene på gassgrillen, er det viktig å kontrollere gasslangen og manifolden (gassfordeleren i den ene enden av slangen) for lekkasjer og skader et par ganger i året. Begge skal være helt tette når du griller. Slik gjør du det:

  • Kontroller hele gasslangen for rifter. Hvis du finner den minste overfladiske rift, må du skifte ut slangen. 
  • Hvis du er i tvil om slangen lekker, kan du teste dette med såpevann. Smør blandingen på slangen, litt om gangen. Hvis det dannes bobler, er det en lekkasje og du må skifte ut slangen.
  • Åpne gasstilførselen før du kontrollerer manifolden (gassfordeleren) for lekkasjer. Plasser grillen på et godt ventilert sted, åpne lokket og tenn gassen. Lukt deg frem for å finne ut om det er lekkasjer på manifolden. Eller du kan smøre såpevann rundt tilkoblingen mellom slangen og ventilene. Dannes det bobler, må du skifte ut manifolden.

Hverdagsrengjøring

Når vårrengjøringen er unnagjort, gjelder det kun å holde grillen hverdagsren. Et godt tips til hverdagsrengjøringen er å rengjøre risten mens den fortsatt er varm, like etter at du har grillet. Da behøver du kun 10-15 sekunder på å børste risten ren, i motsetning til når grillen er kald. 

Grill on!

23. april 2019
Mer om Hage

Høst og vår - Dette skal du plante i hagen nå!

Når høsten kommer er det en plante fremfor noen nordmenn pynter hagene med - lyng. Men du skal også huske at det er nå du skal plante blomsterløk for en blomstrende hage til våren.

Kastanjer er giftig for hunden din

Høsten er høysesong for samling og kreative kreasjoner med kastanjer. Men visste du at hestekastanjer kan være giftig for kjæledyr og barn?

Sett farge på hagen hele året rundt med lyng i bed og krukker

Få glede av lyng året rundt ved å velge forskjellige arter. Her er de beste plantetipsene til lyng i bed og krukke, og beskrivelse av de mest populære...

Ikke bruk denne: Farlig hageprodukt tilbakekalles

Hvis disse delene løsner og flyr av vil det medføre skaderisiko for brukeren eller tredjeparter, derfor har produsenten nå tilbakekalt produktet. 

Derfor skal du gi grillen en høstrengjøring

Høsten er rett rundt hjørnet, men det betyr ikke at du bør pakke vekk grillen. Se her hvordan du klargjør grillen til høsten og vinterens kulde – og...

Så lett formerer du buskene dine

Du skal klippe stiklinger i vintermånedene, da vil de starte å vokse på våren, og du kan plante dem ut på høsten.

Hibiscus syriacus - Pryder hagen om sensommeren

Hibiscus syriacus eller syrisk rose utfolder sine eksotiske røde, lilla og blå blomster som en fantastisk finale på hagesesongen når de andre buskene og blomstene har avblomstret for lengst. Og den syriske rosen er hverken syrisk eller en rose.   

Er dette verdens minste tre?

Musøre-planten blir ikke høyere enn fem centimeter. Likevel kalles den for et tre.

Slik dyrker du japansk lønn i hagen og i krukke

Japansk lønn er et av de mest elegante trærne som finnes, og treet kan du fint dyrke i norske hager både som fullvoksende tre, i krukke eller i dverg...

Tips om gjødsling

Noen planter og vekster har spesifikke behov når det gjelder næring som det kan være lurt å tenke over. Hva skal du gjødsle? Finnes det en gjødsel som passer for alt du skal gjødsle eller må du ha flere varianter?  

Vanilje i stua – Slik dyrker du vanilje fra vaniljeorkideen

Drømmer du om å dyrke din egen vanilje? Det kan du godt – også i en gjennomsnittlig norsk bolig. Les her hvordan du får vaniljeplanten til å trives. Få...

Slik takler plantene vårfrost og snø

Våren er her, men både frosten og snøen ligger fortsatt mange steder i landet. Hvordan takler egentlig plantene og blomstene vårfrosten og snøen? Dette...

Slik får du flere blomster på orkideen din

Orkideer blomstrer lenge, men en dag så tar det slutt. Blomstene drysser av og så er det ikke mye mer ved orkideen. Men ikke kast planten, den kan blomstre igjen og igjen!

10 triks – tomater i drivhuset

Hvis det oppstår problemer ved å dyrke tomater i drivhuset, så er det som regel en veldig god grunn til hvorfor det skjer. Derfor finnes det ofte en...

Slik setter du georginer og får dem til å blomstre

Enkle og brukbare plantetips til hvordan du kan plante georgineknoller i hagen og i krukker. Hvis knollen kommer ordentlig i jorden, på det rette tidspu...