Georginer er perfekt som stjerner i buketter
Georginer er perfekt som stjerner i buketter Bilde: Gettyimages

Slik setter du georginer og får dem til å blomstre

Enkle og brukbare plantetips til hvordan du kan plante georgineknoller i hagen og i krukker. Hvis knollen kommer ordentlig i jorden, på det rette tidspunkter og får masse sol og vann, så er alle typer av dahlia/georgine blomsten mulig å ha i norske hager. 

Georginer få du i et mangfold av farger og former. Det er en flott blomst som er like fin i blomsterbedet eller i krukker i hagen. Les her hvordan du setter georginer og hvordan du passer den hele året. 

Georgine – fra kule rund til kaktus form

Georgine eller dahlia er en populær hageplante som har blitt brukt i hagen i flere århundrer. Dette skyldes de flotte, fargestrålende blomstene som finnes i et bratt fargespekter og mange forskjellige blomsterformer.

Basert på blomstenes form så inndeles georginen i 10 forskjellige grupper. For eksempel pompong form, som nesten har kulerunde hoder med kronblader som ligner små rør Eller kaktus form, som har smale, strittende kronblader.

Grav georgineknollen opp på høsten

Georginen er en knollvekst som ikke trives på vinteren eller på vår breddegrad. Derfor er det viktig at du graver opp knollen på høsten og oppbevarer den frostfritt, før du igjen kan plante dem i jorden i mai. Selv om det krever litt, så er det verdt det når du på sommeren kan nyte et frodig og flott georgine bed i hagen.

Les også: Georginer til høsthagen

Slik planter du georgineknollen

Du kan fordyrke georgineknollen i april, slik at det allerede er små ferske, grønne skudd på planten når den plantes i hagen. Legg knollen i vann i ett par timer og putt dem etterpå i en kasse med fuktig sphagnum i. Plasser kassen et lyst og lunt sted, som i drivhuset eller i utestuen. Når jordtemperaturen er rundt 10° C – ofte i mai, så er det tid til å plante knollen utenfor.

Start med å rense bedet for ugress og løsne jorden i 30-40 cm dybde. Fordel knollene i bedet, eventuelt etter en tegning, så er du sikker på at sortene blir plassert riktig i forhold til farge og plantehøyde. De høye sortene skal plantes med 90 cm avstand fra hverandre, de mindre sortene trenger ca. 50 cm avstand.

Grav et dypt hull til hver eneste georgineknoller, slik at de har god plass. Dekk til med 10 cm jord. Til de høye sortene så er det en god ide å bruke oppspennings pinner.

Kjøp georgine i blomst

Hvis du ikke har lyst eller mulighet til å oppbevare knollen, eller ikke vil vente på at det først blomstrer i august, så kan du kjøpe georginer allerede i mai hos de fleste blomsterforhandlere. Det finnes et hav av farger og former.

Georginer/dahlia i bed eller krukke

Du kan velge å legge knollen i et bed i hagen eller i en krukke. Georgine er en sol elskende plante, så den trives best på lyse plasser og gjerne i direkte sollys.

Unngå derfor å sette den under et tre eller i skyggen. Du trenger ikke å flytte knollene fra bed til bed, så lenge bare gjødsler. Georginer trenger ikke noen spesiell jordbunn, men det er viktig at den får nok vann.

Så ikke plant georginen din tett opp til en hekk, da de trekker til seg vannet. Plasser også blomsten i le – de høyeste sortene kan nemlig lett bli skadet i vinden. Hvis du legger knollene i krukker så skal du huske at det skal være nok plass til både knollen og røtter.

Vanning og gjødsling av georgine

I tørre perioder kan det bli nødvendig å vanne plantene, fordi for lite vann kan resultere i at blomstene blir misdannet. På grunn av den voldsomme veksten og blomstringen så skal du huske på å gjødsle georginen din nok. Hvis du bruker naturgjødsel, så er det best hvis den blir brukt før knollen plantes.

Foto: iStock, Jens Bull, Gartneriet Nældehaven

Hvis du bruker hagegjødsel så skal plantene gjødsles flere ganger i løpet av sommeren, når de vokser. Det er viktig at georginer i krukker vannes ofte, gjerne hver dag i varme perioder og gjødsles én gang i uken. Plantene blir penest hvis du klipper bort visne hoder, men det fremmer ikke vekst av nye blomster.

Georginer – overvintring

I midt september eller når den første nattefrosten kommer i oktober, så skal du ha gravd plantene opp Toppene skal klippes ca. 5-10 cm over knollene. Det er viktig at du lar knollene tørke litt før du lagrer dem. La dem stå et frostfritt et lyst og tørt sted i noen dager. Når knollen er tørr kan du skjære stilken av tett på knollen, før de lagres for vinteren.

Georgineknollen oppbevares best i et mørkt, frostfritt rom med en temperatur på  under 10° C.

Georgine og dahlia er det samme

Det kan være forvirrende, oftest brukes georgine og andre ganger dahlia. Dahlia er navnet blomsten ble navngitt med i 1791, som en hyllest til Carl Linaeus-eleven Anders Dahl. Flere steder i verden slo til gjengjeld ikke dahlia som artsbetegnelse gjennom. I begynnelsen av 18-tallet ble blomsten døpt til georgine etter den tyske professorene John Gottlieb Georgi i Skt. Petersburg. I Norge brukes navnet georgine mest og i botanikkens verden dahlia – men blomsten er den samme.

19. mai 2018
Mer om Hage

Grønne tomater – hva kan de brukes til?

Hva skal man gjøre med alle de grønne og umodne tomatene på høsten? Er det smaksopplevelsen du går etter? Gå for grønne tomater i maten! Få gode oppskrifter på stekte og syltede grønne tomater her. 

Rabarbra - hagens enkleste plante

Slik får du størst høst av rabarbra. Slik deler du rabarbraplantene - og denne delen av planten er giftig.

Mandag er den internasjonale biedagen

Bienes verden er fascinerende og jobben de gjør, bestøvning av ville planter er utrolig viktig. Det synes FN også, derfor er den 20.mai utnevnt til...

Slik rengjør du grillen

Vips, så var våren her igjen. Lengre kvelder og varmere temperaturer betyr mer tid ute – gjerne rundt grillen. Tar du vårrengjøringen av grillen tidlig i år, unngår du å gå glipp av minnerike måltider.

Slik forhindrer vi biedød

En forskningsrapport viser at 40% av alle insektarter er synkende. Intektene er viktige for pollineringen. Her er ekspertenes tips på hvordan du kan...

Plantekasser i kjøkkenhagen og blomsterhagen

Med plantekasser i hagen får du en pen og lett måte å dyrke både grønnsaker, krydderier og sommerblomster! Vi viser deg hvordan du kan forlenge sesongen...

Ugress i plenen: Forny plenen din

Falmer gresset på plenen, mens mose og ugress stadig tar over? Da er det på tide å starte plenens bli-ny-kur. Den inneholder å gi gresset de beste forholdene – slik at gresset ikke blir overtatt av mose og ugress.

Tre undervurderte blomster til vårkrukken

Begynn hage sesongen med å plante blomster som tåler både sol, vind og kuldegrader! Her er forslag på tre blomster som tåler vårkulden og hvordan du...

Vanilje i stua – Slik dyrker du vanilje fra vaniljeorkideen

Drømmer du om å dyrke din egen vanilje? Det kan du godt – også i en gjennomsnittlig norsk bolig. Les her hvordan du får vaniljeplanten til å trives. Få...

Slik takler plantene vårfrost og snø

Våren er her, men både frosten og snøen ligger fortsatt mange steder i landet. Hvordan takler egentlig plantene og blomstene vårfrosten og snøen? Dette bør du vite. 

Slik får du flere blomster på orkideen din

Orkideer blomstrer lenge, men en dag så tar det slutt. Blomstene drysser av og så er det ikke mye mer ved orkideen. Men ikke kast planten, den kan...

Tomat er ikke en grønnsak og jordbær er ikke en frukt

Du har sikkert hørt diskusjonene og alle teoriene før. Jordbæret er ikke et bær, det er egentlig en nøtt. Men er det sant? Vi har funnet svaret!

10 triks – tomater i drivhuset

Hvis det oppstår problemer ved å dyrke tomater i drivhuset, så er det som regel en veldig god grunn til hvorfor det skjer. Derfor finnes det ofte en måte å unngå det eller rett det opp på. Få svarene på 10 forskjellige tomat problemer fra den danske  hageeksperten, Lotte Bjarke fra magasinet idenyt.

Rene fliser ute – Slik gjør du

Alger, flekker og ugress er uvelkomne gjester hos de fleste huseiere med terrasse. Men med forskjellige former for rengjøring kan du få pene fliser...

Legg fliser selv – les her hvordan du gjøre det

Du kan helt fint selv legge fliser i innkjørselen, på terrassen eller lage en gangsti rundt huset ditt, men det er hardt arbeide og du skal ha stor...