Slik tar du stiklinger av pelargonia

Få planter er så lette å ta stiklinger av som pelargonia. Det er også derfor så mange av de gamle variantene av pelargonia fortsatt finnes, vi har delt favorittene våre med slektninger og andre blomstervenner. 

Slik tar du stiklinger av pelargonia

Stiklinger av pelargonia 

Hvis du har en pelargonia, er det lett å få flere planter fra den. Men vær forsiktig når du kutter den ned. Fra de kuttede delene får du flere planter som også kan deles. Når du tar stiklinger, blir de nye plantene identisk med moderplanten.

Med vegetativ forplantning får du ganske enkelt en klone. Hvis du derimot sår pelargonier, vet du ikke hvilken sort som har befruktet hvem og de frøsådde kan se annerledes ut enn den du har. 

Putt stiklingene direkte i en krukke med jord 

Du kan enten fjerne en stikling og legge den i et glass vann og vente på at røttene skal vokse ut eller legge den direkte i en krukke eller potte med jord. Men den sikreste måten er å sette stiklingene direkte i en krukke med jord. Når du setter en stikling i vann, er ikke de røttene som vokser ut egentlig tilpasset til å vokse i jord, så nye røtter må dannes hvis den senere skal i en krukke. 

Putt stiklinger av pelargonia i vann eller i en krukke med jord

Du kan putte stiklingene rett i en potte eller krukke med jord i, eller i et glass eller vase med vann.

Slik tar du stiklinger av pelargonia: 

  1. Ta stiklinger fra unge skudd som ennå ikke har fått skudd som blomstrer. Yngre skudd har lettere for å rotfeste seg enn eldre. 

  2. Klipp av skuddet eller kutt med en kniv eller en blomstersaks. Plasser snittet rett under et bladfeste. Klippe deretter bort den tapp som blir igjen på planten. 

  3. Fjern de nederste bladene på skuddet slik at bare 2-3 av de øvre og yngste bladene blir igjen. Dette gjøres for å redusere fordampingen fra stiklingerne, men at det fortsatt er nok blader igjen til fotosyntesen. 

  4. Sett stiklingene i en lite krukke med såjord. La krukken først stå og suge opp vann nedenfra slik at jorden er fuktig. 

  5. Stikk en etikett med navnet på sorten. 

  6. Plasser stiklingene på et lyst sted, men ikke i direkte sollys, da kan jorden tørke ut raskt. Den beste temperaturen for rotfeste er 20-23 grader. Når stiklingene har fått røtter, kan de gjerne stå på et sted som er ca. 5 grader kjøligere.

  • Vann jorda for å opprettholde en lett, jevn fuktighet. Bruk en sprayflaske.

  • Det tar mellom 2-6 uker før stiklingene har slått røtter. Tiden varierer med temperatur, jordfuktighet og årstid, men også avhengig av hvilken sort det er. Noen pelargonia sorter slår røtter saktere enn andre. 

  • Når du kan se røttene under krukken eller når stiklingene begynner å vokse, er det på tide å plante stiklingene i mer næringsrik jord. Velg vanlig blomsterjord, helst blandet med leca, eller en spesiell geraniumsjord. Unngå å velge en for stor krukke i starten. Da blir det vanskelig for jorden å tørke i mellom vanningene.