Vinteren blir enklere med en god snøfreser
Vinteren blir enklere med en god snøfreser Bilde: Getty Images

Finn snøfreseren som passer for deg!

Det er snø i lufta og alle rygger gruer seg. Men jobben kan jo gjøres lettere! Her får du hjelp til å velge snøfreseren som passer for deg. 

Etter årevis med måking, skuffing, tunge løft og vond rygg, har du endelig bestemt deg: det er på tide med en snøfreser! Men i en jungel av ulike varianter, merker og størrelser, kan det være vanskelig å vite hvilken freser du bør velge.

Og det er mange hensyn å ta: bor du i et område med mye eller lite snø? Er det fuktig snø, som i kystnære områder, eller tørr snø som på fjellet? Har du stor eller liten gårdsplass? Hva med underlaget, hvordan er det?

– Det kan være vanskelig å velge blant alle modeller og leverandører, men det er nok lurt å søke hjelp av en faghandler og gå for et kjent varemerke. En snøfreser skal jo vare i mange år, sier produktspesialist Oddmund Ihle i Husqvarna. 

Ifølge Ihle bør du i hovedsak tenke over hvor stort areal som skal måkes og hvordan snøforholdene normalt er der du bor. 

– Velg motorstyrke og bredde som samsvarer med dine behov. En snøfreser med kraftig motor og stor arbeidsbredde vil spare deg for tid hvis arealet er stort og dekket av dyp snø. Velg også en modell med el-start, gjerne med tilkobling mot vanlig 220V, som gjør det lettere å starte når det er kaldt, tipser Ihle. 

Velg type

Det finnes to ulike typer snøfresere: ett-trinns og to-trinns. Ett-trinnsvarianten fungerer godt til mindre snøryddejobber, mens en to-trinns er mest effektiv for tung og hardpakket snø. 

– To-trinns betyr at snøen føres gjennom maskinen i to trinn. Først blir den transportert gjennom mateskruen, for deretter å bli kastet ut gjennom utkastertuten av en utkastervifte. En ett-trinnsfreser har ikke utkastervifte. To-trinnsmodellene har drift på hjulene, mens en ett-trinns blir drevet forover av mateskruen, forklarer Ihle.

Belte eller hjul? 

Snøfresere kommer med hjul- eller beltedrift. En snøfreser med belte arbeider mer stabilt og kan være lettere å gå med. Snøfresere med hjul er gjerne enklere å manøvrere og kommer gjerne bedre til i kroker og på trange steder. Ofte blir det en smakssak.

– De fleste kjøper snøfresere med hjul. De er enklere å bruke på mindre arealer og der underlaget er jevnt, som for eksempel i en oppkjørsel, sier Ihle, og legger til at alle skal kunne håndtere maskinen. – Velg en snøfreser med god ergonomi og enkle styresystemer, og bare la maskinen arbeide. 

McCulloch Snøfreser ST68EP: Kraftig og velutstyrt to-trinns freser for store snømengder. Store hjul på 16”, justerbart håndtak og enkel manøvrering.  Elektrisk start, og glidefoten i plast sikrer jevn drift og gjør mindre skade på ømfintlige overflater. Arbeidsbredde på 68 cm. Kr 13 990.

Honda HSS 970 ETS: Innmaterskruen har en spesiell konstruksjon som skjærer gjennom tung, hard eller våt snø uten store anstrengelser. Utkasterrøret betjenes enkelt via en joystick og innmaterskruen har praktisk autostopp-funksjon. Snøfreseren har hydrostatdrift, stort snøhus, lavt tyngdepunkt og er utstyrt med arbeidslys. Kr 38 900.

STH 8.67: En effektiv bensindrevet to-trinns snøfreser med MTD motor, elektrisk start, 2-hjulsdrift, clutchlåssystem og arbeidslys. Ideell til fortau, oppkjørsler, p-plasser og gårdsplasser.
Kr 9999. 

Jonsered Snøfreser ST2376EP: To-trinns modell som er lett å manøvrere. Dekk med kraftig mønster for optimalt grep, varme håndtak og elektrisk start gjør den ideell for store snømengder. Arbeidsbredde 76 cm. Kr 15 999.

Stiga GGP Norway: 2-trinns freser med kraftig 249 cc motor. Snøskrue med tenner for hardpakket snø og brøytekanter. Elektrisk start for enkel igangsetting. Lys inkludert. 69 cm arbeidsbredde. 6 gir framover + 2 bakover gir full fleksibilitet og god manøvrerbarhet. Kr 14 900.

MTD Optima ME66: Justering av utkasterkanal med 4-veis joystick og fingertuppstyring er bare to av mange funksjoner som gjør det enkelt å kjøre disse snøfreserne. Har elektrisk start og utmerkete kaldstartegenskaper. 66 cm arbeidsbredde. Kr 13 990.

Husqvarna Snøfreser ST121E: Ett-trinns snøfreser som er perfekt for deg som trenger en kompakt, enkel og effektiv snøfreser. Perfekt for harde, plane og smale områder som garasjeoppkjørsler og gangveier. Godt egnet for sporadisk bruk på nysnø, 5-20 cm. Elektrisk start. Arbeidsbredde 53 cm. Kr 7990.

20. november 2014
Mer om Snøfreser

Snøfreser som passer for deg

Sjekk ut hvilket behov du har før du velger snøfreser – for å få måkt unna snøen så raskt og effektivt som mulig der du bor.

Snøfreser som passer for deg

En snøfreser gjør at du kan gå vinteren i møte med et smil om munnen.

Snøfreser - slik velger du riktig

Snøfreseren er en av de dyreste hagemaskinene du får kjøpt. Da er det vel verdt å bruke litt tid på å velge riktig når du skal kjøpe ny snøfreser.

Unngå tyveri av snøfreseren

Snøfresere er et yndet mål for tyver, selv om de er store og tunge.  Tenk gjennom sikkerheten for din egen snøfreser før vintersesongen er over oss.

Snøfreser gjør måkejobben enklere

En snøfreser gjør at du kan få ryddet snøen raskt og effektivt. Men ensnøfreser er betydelig investering. Om lommeboka er slunken kan løsningen være å...

Gjør snøfreseren klar for sesongen

Gjør snøfreseren klar for sesongen nå før vinteren virkelig setter inn.

Snømåking uten snøfreser

Har du alt du trenger til snørydding når det begynner å lave ned?

La snøfreseren gjøre jobben

Når snøen laver ned, bør snøfreseren stå klar for vinterens tunge jobb. Men hvilken snøfreser bør du velge?

Velg riktig snøfreser

En snøfreser kan være greit å ty til når snøen laver ned og fonnene nærmer seg skulderhøyde. Men hvilken type snøfreser skal du velge?

Velg riktig snøfreser

Gjennom fire artikler og filmsnutter gir vi deg en guide til valg av snøfreser. Først ut i serien er forskjellen mellom entrinns og totrinns snøfresere.

Hvilken snøfreser er best for deg?

En snøfreser er ikke bare en snøfreser. Det gjelder å velge den modellen som passer deg og ditt behov.

Vær forberedt på snø

Med det enorme snøfallet i fjor vinter friskt i minne, kan det være greit å ha redskapen i orden når vinteren først setter inn.

Måk riktig - unngå ryggvondt

Slik unngår du ryggvondt når du måker snø.

Snøfresere for ulike behov

Snøfreser behøver ikke være store beist med snøkjetting. De kan også være små og nette. Det gjelder bare å velge riktig modell i forhold til området...

En snøfreser som passer for deg?

Snøfresere finnes i en rekke ulike utgaver. Valget kan være vanskelig. Begynn med en behovsanalyse.