Bilde: produsentene

Snøfresere for ulike behov

Snøfreser behøver ikke være store beist med snøkjetting. De kan også være små og nette. Det gjelder bare å velge riktig modell i forhold til området som skal ryddes.

Med vinteren for døra, er det igjen på tide å tenke på snømåking. Å bruke snøfreser i stedet for snøskuffe er en fin måte å holde veien fram til huset snøfri, uten å risikere ryggen.


- I dag finnes det mange alternativer å velge mellom - fra den lille elektriske snøfreseren til de virkelig store  som  kan slenge vekk nesten et tonn snø per minutt, forteller Ståle Myrvang hos Hako Ground & Garden AS.
De er generalagent for merket Toro.

Hvilken modell?
Når du skal velge snøfreser må du finne ut hvilke behov du har. Hvor stor er tomta, hvilke flater skal ryddes og hvor mye snø kommer erfaringsmessig? Dette er spørsmål som vil gi deg en pekepinn på hvilken snøfreser som vil passe deg best.

- Det holder med en 1-trinns snøfreser om du har en liten tomt med steinlagte eller asfalterte flater. Kjøp en 2-trinns snøfreser om du har stor tomt, gruslagte områder eller det er store snømengder som skal ryddes, sier Myrvang.

1-trinns snøfresere
- 1-trinns snøfresere har en hurtiggående innmaterskrue som både mater inn og kaster ut snøen. Bor du for eksempel i Oslo eller i kystområder hvor det ikke ventes mer enn 10-12 centimeter snø, klarer du deg fint med en 1-trinns snøfreser, forteller produktansvarlig ved Berema AS, Ivar Rølles. Berema AS er eneimportør av markedslederen Honda i Norge.

En 1-trinns snøfreser har direkte kontakt med underlaget og gummiskovlene på snøfreseren både rydder bort og driver den fremover. Men av samme grunn bør ikke en 1-trinns snøfresere brukes på grusgang fordi gummiskovlen går ned i underlaget og tar med seg grusen i utkastet.
   
Det finnes små 1-trinns, elektriske snøfresere som ikke er stort større enn en vanlig snøskuffe. Disse er lette å bruke og enkle å sette vekk og passer fint til de som vil rydde en gangvei ned til postkassestativet. Men du får også betydelig større 1-trinns snøfresere med en kapasitet på flere hundre kilo snø i minuttet.

(Saken fortsetter under bildet)


Om du har stor tomt, gruslagte områder eller det er store snømengder som skal ryddes bør du gå for en 2-trinns snøfreser. Har du en liten tomt med steinlagte eller asfalterte flater kan du gå for en 1-trinn

2-trinns snøfresere
Når store eller snørike flater skal ryddes for snø, bør det benyttes en 2-trinns snøfreser.

- Vil du et hakk opp, må du over på en 2-trinns snøfreser, men du klarer deg lenge med en snøfreser med rundt 5 hestekrefter. Det er en tendens til at man kjøper for store maskiner, mener Rølles.

Arbeidsbredde og motorkraft henger sammen. Jo bredere arbeidsvidden er, jo større er motorkraften. Større bredde betyr ikke nødvendigvis en mer effektiv maskin.
- Vi måler gjerne effekten per centimeter arbeidsbredde, og du får ikke mer effekt av de brede maskinene. Tvert imot kan det gå raskere med mindre maskiner, sier Rølles.
2-trinns snøfresere kan også bruks på gruset underlag, men med visse forbehold. Du bør ha en snøsåle i bunn, slik at snøhuset kommer et stykke opp fra bakken og grusen ikke blir matet inn.
- På en riktig 2-trinns snøfreser kan markfrigangen på matervalsen justeres og dermed blir grusen liggende igjen, sier Myrvang.

Før du kjøper
Det er etter hvert blitt mye å velge mellom innen snøfresere, men ikke alt er like bra.
- Ikke la deg friste av lave priser på ukjente merker, for pris og produkt henger nøye sammen når det gjelder snøfresere.  Billigprodukter er å kaste penger ut av vinduet. De har problemer med å starte, med å trekke seg fremover og med å rydde snøen, sier Rølles.

Han anbefaler at du får referanser fra andre som har snøfresere og at du henter informasjon fra fagfolk.
- Hvis du er førstegangskjøper og ikke vet så mye om snøfresere, anbefaler jeg at du går til en fagforhandler som har peiling på de driver med. Be dem om å demonstrere et par-tre merker hvis det er snø ute. Det forteller mer enn all verdens fargebrosjyrer. Spør også naboen hvor fornøyd han er med sin snøfreser, sier Rølles.

17. november 2008
Mer om Snøfreser

Finn snøfreseren som passer for deg!

Det er snø i lufta og alle rygger gruer seg. Men jobben kan jo gjøres lettere! Her får du hjelp til å velge snøfreseren som passer for deg. 

Snøfreser som passer for deg

Sjekk ut hvilket behov du har før du velger snøfreser – for å få måkt unna snøen så raskt og effektivt som mulig der du bor.

Snøfreser som passer for deg

En snøfreser gjør at du kan gå vinteren i møte med et smil om munnen.

Snøfreser - slik velger du riktig

Snøfreseren er en av de dyreste hagemaskinene du får kjøpt. Da er det vel verdt å bruke litt tid på å velge riktig når du skal kjøpe ny snøfreser.

Unngå tyveri av snøfreseren

Snøfresere er et yndet mål for tyver, selv om de er store og tunge. Tenk gjennom sikkerheten for din egen snøfreser før vintersesongen er over oss.

Snøfreser gjør måkejobben enklere

En snøfreser gjør at du kan få ryddet snøen raskt og effektivt. Men ensnøfreser er betydelig investering. Om lommeboka er slunken kan løsningen være å...

Gjør snøfreseren klar for sesongen

Gjør snøfreseren klar for sesongen nå før vinteren virkelig setter inn.

Snømåking uten snøfreser

Har du alt du trenger til snørydding når det begynner å lave ned?

La snøfreseren gjøre jobben

Når snøen laver ned, bør snøfreseren stå klar for vinterens tunge jobb. Men hvilken snøfreser bør du velge?

Velg riktig snøfreser

En snøfreser kan være greit å ty til når snøen laver ned og fonnene nærmer seg skulderhøyde. Men hvilken type snøfreser skal du velge?

Velg riktig snøfreser

Gjennom fire artikler og filmsnutter gir vi deg en guide til valg av snøfreser. Først ut i serien er forskjellen mellom entrinns og totrinns snøfresere.

Hvilken snøfreser er best for deg?

En snøfreser er ikke bare en snøfreser. Det gjelder å velge den modellen som passer deg og ditt behov.

Vær forberedt på snø

Med det enorme snøfallet i fjor vinter friskt i minne, kan det være greit å ha redskapen i orden når vinteren først setter inn.

Måk riktig - unngå ryggvondt

Slik unngår du ryggvondt når du måker snø.

En snøfreser som passer for deg?

Snøfresere finnes i en rekke ulike utgaver. Valget kan være vanskelig. Begynn med en behovsanalyse.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no