Snøfresere med potens

Når snøen laver ned og brøytekantene blir himmelhøye er det på tide og ta fram snøfreseren.

Jan Erik "Autofil" Larsen mener at kraftige snøfreser med stor motor og god inntakskapasitet er tingen. Foto: Tor Bergebakken, Autofil.

Lange, kalde og snørike vintre er ikke noe ukjent fenomen for oss nordmenn. En konsekvens av dette er selvsagt at snøen før eller senere må fjernes.

Men etter hvert blir kanskje snømengdene så store, snøen så tung eller brøytekantene så høye at det ikke lenger holder med den mest beskjedne redskapen. Da må det kraftigere saker til.

– Jeg ville uansett satse på en sterk freser med stor kapasitet og skikkelig ”power”, sier Jan Erik ”Autofil” Larssen. NRKs ekspert på det meste med motor, enten det går på hjul eller belter.

– De minste maskinene er både for motorsvake og har altfor lite inntak. Da blir du bare stående å dytte fram og tilbake uten å komme noen vei. Skikkelige maskiner som kan gjøre vei i vellinga, er tingen,mener Larssen.

Service og deler
God tilgjengelighet på deler og service er også et viktig poeng når det skal velges snøfreser. Kurante merker og et godt utviklet forhandlernettverk er uansett det beste.

– En snøfreser er et akuttverktøy. Du er avhengig av at den virker når du t r eng e r den. Har du handlet maskin på p o s to rd re , eller pallesalg i en eller annen kjede, kan du risikere å stå der uten en maskin som fungerer når behovet melder seg. Det lar seg kanskje ikke gjøre å skaffe deler i det hele tatt. Selv ikke brytepinner. Da står du der med en fullstendig ubrukelig maskin. Selv om den var billig i innkjøp hjelper ikke det stort. Du blir jo heller ikke kvitt maskinen. Det er i så fall bare hvis du møter en som har kjøpt samme elendigheten og trenger en delemaskin for å få den til å gå, ler Larssen.

Annenhåndsverdi
Satser du på en kraftig maskin fra en av de anerkjente leverandørene, må du kanskje opp i pris. Men du får tross alt en trygghet på at maskinen vil kunne benyttes i mange år.

– Mitt beste tips er å gå opp noen tusenlapper i pris, og satse på en bedre og kraftigere maskin enn du hadde tenkt i utgangspunktet.

På den måten sparer du tid. Brøytejobben kan kanskje halveres. Dessuten har en slik maskin god annenhåndsverdi når du vil bytte den ut med en enda større maskin eller flytter inn i borettslag med vaktmestertjeneste, sier Jan Erik Larssen.

Snøfresertips
Jo bedre tilpasset freseren er til dine behov, desto bedre blir resultatet. Avhengig av områdets størrelse, snømengde og underlag er mange forskjellige modeller å velge mellom.

Ettrinnsfreseren
Ettrinnsfreseren er liten og lett og like enkel å kjøre som en gressklipper. Den drives forover av innmatingsskruen, som samtidig samler opp snøen og blåser den ut. Hvis du har grusganger, bør du i stedet velge en totrinnsfreser.

Totrinnsfreser
Totrinnsfreseren drives forover av hjulene, noe som gir en jevn og sikker gange. Den tannede snøskruen samler opp snøen og blåser – via et viftehus – ut snøen som du selv kan plassere der det passer best, opptil 10 meter etter utkastet. Ettersom totrinnsfreserens skrue kan stilles inn på forskjellige høyder over bakken, er den det beste alternativet for områder med grusunderlag.

 

Sjekkpunkter ved sesongstart:
  • Monter startbatteriet
  • Rens tennpluggen
  • Prøvestart snøfreseren
  • Sjekk at det er nok olje
  • Fyll ny bensin
  • Kontroller at du har nok brytepinner
23. oktober 2008
Mer om Snøfreser

Finn snøfreseren som passer for deg!

Det er snø i lufta og alle rygger gruer seg. Men jobben kan jo gjøres lettere! Her får du hjelp til å velge snøfreseren som passer for deg. 

Snøfreser som passer for deg

Sjekk ut hvilket behov du har før du velger snøfreser – for å få måkt unna snøen så raskt og effektivt som mulig der du bor.

Snøfreser som passer for deg

En snøfreser gjør at du kan gå vinteren i møte med et smil om munnen.

Unngå tyveri av snøfreseren

Snøfresere er et yndet mål for tyver, selv om de er store og tunge.  Tenk gjennom sikkerheten for din egen snøfreser før vintersesongen er over oss.

Snøfreser gjør måkejobben enklere

En snøfreser gjør at du kan få ryddet snøen raskt og effektivt. Men ensnøfreser er betydelig investering. Om lommeboka er slunken kan løsningen være å...

Gjør snøfreseren klar for sesongen

Gjør snøfreseren klar for sesongen nå før vinteren virkelig setter inn.

Snømåking uten snøfreser

Har du alt du trenger til snørydding når det begynner å lave ned?

La snøfreseren gjøre jobben

Når snøen laver ned, bør snøfreseren stå klar for vinterens tunge jobb. Men hvilken snøfreser bør du velge?

Velg riktig snøfreser

En snøfreser kan være greit å ty til når snøen laver ned og fonnene nærmer seg skulderhøyde. Men hvilken type snøfreser skal du velge?

Velg riktig snøfreser

Gjennom fire artikler og filmsnutter gir vi deg en guide til valg av snøfreser. Først ut i serien er forskjellen mellom entrinns og totrinns snøfresere.

Hvilken snøfreser er best for deg?

En snøfreser er ikke bare en snøfreser. Det gjelder å velge den modellen som passer deg og ditt behov.

Vær forberedt på snø

Med det enorme snøfallet i fjor vinter friskt i minne, kan det være greit å ha redskapen i orden når vinteren først setter inn.

Måk riktig - unngå ryggvondt

Slik unngår du ryggvondt når du måker snø.

Snøfresere for ulike behov

Snøfreser behøver ikke være store beist med snøkjetting. De kan også være små og nette. Det gjelder bare å velge riktig modell i forhold til området...

En snøfreser som passer for deg?

Snøfresere finnes i en rekke ulike utgaver. Valget kan være vanskelig. Begynn med en behovsanalyse.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no