SNØFRESER: En snøfreser letter jobben når snøen laver ned.
SNØFRESER: En snøfreser letter jobben når snøen laver ned.

Velg riktig snøfreser

En snøfreser kan være greit å ty til når snøen laver ned og fonnene nærmer seg skulderhøyde. Men hvilken type snøfreser skal du velge?

– Hvilken type snøfreser du trenger, vil selvsagt avhenge av hvor i landet du bor. Det er stor forskjell på Stavanger og Tromsø i så måte, sier Dag Rune Boland, hos snøfreserspesialisten Jobu i Drøbak.

– Men generelt sett vil jeg si at den typiske villafreseren har en motorstyrke på mellom fem og ni hestekrefter. Det er også disse variantene vi selger flest av.

To varianter snøfresere

Når det gjelder selve fresemekanismen, finnes det to hovedtyper i handelen. En-trinns- og to-trinns-snøfresere. En-trinnsvariantene kaster snøen ut samtidig som den freses inn, mens i to-trinnsfreserne skrus snøen inn før den i neste trinn føres til utkastkammeret.

En-trinnsvariantene er ofte fresere med rundt fem hestekrefters motor og små hjul. De egner seg best til mindre eiendommer og plant underlag. Men har heller ikke problemer med å takle tøffere utfordringer.

To-trinnsfreserne finnes i motorstørrelser fra fem hestekrefter og oppover til maskiner på 13, 15 og 18 hestekrefter som egner seg til større oppgaver.

Arbeidsbredden til de ulike variantene varierer fra cirka 50 centimeter, og opp til over 80 centimeter.

Motor og gear

Motorene som benyttes i snøfresere er to- eller firetaktere. Generelt sett er nok firetakteren den mest miljø- og nabovennlige varianten.

En totakter både bråker mer, og krever oljeblandet bensin som forurenser langt mer.

Startsystemet er enten manuelt, eller så er freseren utstyrt med el-start som gjør oppstartsprosessen enklere.

Det finnes to hovedtyper gearoverføring på snøfresere. Den mekaniske med tradisjonelt gir, og hydrostat som gir en trinnløs overføring av kraften. Den mest driftsikre av disse er nok hydrostaten, som har færre bevegelige deler, og derfor ikke utsettes for samme slitasje som den tradisjonelle.

Snøfreser med hjul eller belte

Framdriften skjer enten med hjul eller belter. Når man møter motstand i snøen har beltevariantene en tendens til å søke seg nedover, mens hjulvariantene søker oppover. En beltevariant er lettere å tilte, men det er ingen vesentlig forskjell på evnen til å ta seg fram i snøen mellom de to typene.

Større hjul gir bedre framdrift, og det er hjulvariantene som selger mest i Norge.

Priser

Prismessig ligger snøfresere med fem til sju hestekrefters motor på rundt 10 000 kroner. Velger du en snøfreser med sju eller ni hestekrefter, må du ut med et sted mellom 15 og 20 000 kroner. Mens 11-13 hesterne koster fra 18-25 000 kroner.

– Det er ikke nødvendig å investere i en alt for stor maskin. De fleste som finnes i handelen takler alle oppgaver. Man må kanskje gå en ekstra runde for å rydde veien, men det er jo bare sunt med litt trim. Og er det takras eller brøytekanter, vil nok en større maskin rydde bort den snøen raskere, men det er ikke den store forskjellen.

Generelt sett vil en fem til ni hester være tilstrekkelig for alle villaeiere. De større variantene egner seg til borettslag og kommunale oppgaver, mener Espen Solvik i Jobu.

23. oktober 2008
Mer om Snøfreser

Finn snøfreseren som passer for deg!

Det er snø i lufta og alle rygger gruer seg. Men jobben kan jo gjøres lettere! Her får du hjelp til å velge snøfreseren som passer for deg. 

Snøfreser som passer for deg

Sjekk ut hvilket behov du har før du velger snøfreser – for å få måkt unna snøen så raskt og effektivt som mulig der du bor.

Snøfreser som passer for deg

En snøfreser gjør at du kan gå vinteren i møte med et smil om munnen.

Snøfreser - slik velger du riktig

Snøfreseren er en av de dyreste hagemaskinene du får kjøpt. Da er det vel verdt å bruke litt tid på å velge riktig når du skal kjøpe ny snøfreser.

Unngå tyveri av snøfreseren

Snøfresere er et yndet mål for tyver, selv om de er store og tunge. Tenk gjennom sikkerheten for din egen snøfreser før vintersesongen er over oss.

Snøfreser gjør måkejobben enklere

En snøfreser gjør at du kan få ryddet snøen raskt og effektivt. Men ensnøfreser er betydelig investering. Om lommeboka er slunken kan løsningen være å...

Gjør snøfreseren klar for sesongen

Gjør snøfreseren klar for sesongen nå før vinteren virkelig setter inn.

Snømåking uten snøfreser

Har du alt du trenger til snørydding når det begynner å lave ned?

La snøfreseren gjøre jobben

Når snøen laver ned, bør snøfreseren stå klar for vinterens tunge jobb. Men hvilken snøfreser bør du velge?

Velg riktig snøfreser

Gjennom fire artikler og filmsnutter gir vi deg en guide til valg av snøfreser. Først ut i serien er forskjellen mellom entrinns og totrinns snøfresere.

Hvilken snøfreser er best for deg?

En snøfreser er ikke bare en snøfreser. Det gjelder å velge den modellen som passer deg og ditt behov.

Vær forberedt på snø

Med det enorme snøfallet i fjor vinter friskt i minne, kan det være greit å ha redskapen i orden når vinteren først setter inn.

Måk riktig - unngå ryggvondt

Slik unngår du ryggvondt når du måker snø.

Snøfresere for ulike behov

Snøfreser behøver ikke være store beist med snøkjetting. De kan også være små og nette. Det gjelder bare å velge riktig modell i forhold til området...

En snøfreser som passer for deg?

Snøfresere finnes i en rekke ulike utgaver. Valget kan være vanskelig. Begynn med en behovsanalyse.