Bilde: www.obp.no

Sommerblomster skaper frodige oaser

Sommeren innvies når blomsterkrukkene er fylt - balkonger, verandaer og hager blir frodige oaser med flotte sommerblomster. 

Å velge hvilke blomster man skal fylle krukker og ampler med, er som å velge i en godteributikk. Utvalget av farger og vokseformer er stort, og det er så mye fint! 

Et tips er å ikke blande for mye forskjellig i samme krukke, både når det gjelder farge og form. Det kan være bedre å velge flere av samme type plante, og bruke en krukke ekstra, tipser Opplysningskontoret for blomster og planter.

Vil du blande mange blomsterfarger, bør du vurdere om vokseform og størrelser, slik at krukken får en helhet. Vilt og frodig, stramt og stilrent - planter harmonerer med hverandre og stil velger du med planteslag og stell. 

Når du kjøper blomster, skal plantene se friske ut og røttene være godt utviklet. Størrelsen og voksemåten hos planten vil variere, men planten bør virke kompakt og ikke for «slengete». Jorden skal ikke være knusktørr, men heller ikke dryppende våt. Velg planter med god kvalitet på utsalgssteder med personale som vet hvordan de skal stelles, det lønner seg.

Planting og stell av sommerblomster

Plantetid:

De fleste sommerblomster er vare for frost og må ikke plantes for tidlig. Planter du tidlig kan du legge over en fiberduk, et gammelt laken eller lignende hvis det er spådd frost på natten. Planter vil ofte sture hvis de blir utsatt for tøffe forhold, selv om forholdene ikke er så tøffe at plantene dør.

Like krukker, og en eller flere like planter i hver krukke gir et frodig og helhetlig inntrykk.

Krukker:

Du kan plante sommerblomster i det aller meste av beholdere, bare fantasien setter grenser. Det bør være hull i bunnen slik at vann kan renne ut. Uten drenering vil jorden bli for våt og røttene råtner. Det er enklere å holde jevn fuktighet i store potter, og du får plass til flere blomster. Når hagesenteret anbefaler store potter, er det ikke for å lure deg - det gjør stellet enklere.

Jord og gjødsel:

Sommerblomster trenger nok næring for å kunne vokse og danne nye knopper gjennom hele sommeren. Bruk næringsrik jord, som blomsterjord eller krukkejord. Prisen på jordsekkene speiler oftest kvaliteten. For å gi plantene ekstra næring kan du blande inn gjødselbasert kompost eller langtidsvirkende gjødsel i jorden (selges i hagesentrene). Du kan også tilføre næring til plantene med flytende gjødsel som blandes i vannet når du vanner. Husk å sjekke doseringen på pakkene slik at du ikke gir for mye. Se flere tips om gjødsling her

Jord i krukker og kar blir brutt ned gjennom en sesong, men ikke brukt opp. Bruk jorden du har, tilsett det den mangler, så får du flotte planter også neste sommer.

Planting: 

Potter og plaststøtter skal alltid av. Klipp opp plasten med saks om den sitter fast i planten. Vann etter planting slik at jordklumpen får god kontakt med jord.

Plassering: 

De fleste sommerblomster vil ha mye sol. Lett skygge (skygge fra løvtrær, eller skygge om morgenen eller kvelden) går også bra, mens en plassering i mørk skygge gjør at de får færre blomster.

Vanning: 

La jorden tørke litt opp mellom vanningene. Gi vann før plantene henger med bladene, jevn vanning gir best blomstring.

Et tips til slutt:

Mange lurer på hvilke sommerblomster som tåler mye tørke og lite stell. Hvis du vet at du kommer til å være mye borte, er det bedre å sette plantene i et blomsterbed. Der er det mer fuktig enn i en krukke, og plantene vil klare seg lenger. Vil du allikevel satse på krukker, velg store krukker med mye jord, god jord som holder på fuktigheten, og sett krukkene i halvskygge der de ikke tørker ikke ut like fort som i sola.

12. juni 2019
Mer om Hage

Grønne tomater – hva kan de brukes til?

Hva skal man gjøre med alle de grønne og umodne tomatene på høsten? Er det smaksopplevelsen du går etter? Gå for grønne tomater i maten! Få gode oppskrifter på stekte og syltede grønne tomater her. 

Rabarbra - hagens enkleste plante

Slik får du størst høst av rabarbra. Slik deler du rabarbraplantene - og denne delen av planten er giftig.

Mandag er den internasjonale biedagen

Bienes verden er fascinerende og jobben de gjør, bestøvning av ville planter er utrolig viktig. Det synes FN også, derfor er den 20.mai utnevnt til...

Slik rengjør du grillen

Vips, så var våren her igjen. Lengre kvelder og varmere temperaturer betyr mer tid ute – gjerne rundt grillen. Tar du vårrengjøringen av grillen tidlig i år, unngår du å gå glipp av minnerike måltider.

Slik forhindrer vi biedød

En forskningsrapport viser at 40% av alle insektarter er synkende. Intektene er viktige for pollineringen. Her er ekspertenes tips på hvordan du kan...

Plantekasser i kjøkkenhagen og blomsterhagen

Med plantekasser i hagen får du en pen og lett måte å dyrke både grønnsaker, krydderier og sommerblomster! Vi viser deg hvordan du kan forlenge sesongen...

Ugress i plenen: Forny plenen din

Falmer gresset på plenen, mens mose og ugress stadig tar over? Da er det på tide å starte plenens bli-ny-kur. Den inneholder å gi gresset de beste forholdene – slik at gresset ikke blir overtatt av mose og ugress.

Tre undervurderte blomster til vårkrukken

Begynn hage sesongen med å plante blomster som tåler både sol, vind og kuldegrader! Her er forslag på tre blomster som tåler vårkulden og hvordan du...

Slik takler plantene vårfrost og snø

Våren er her, men både frosten og snøen ligger fortsatt mange steder i landet. Hvordan takler egentlig plantene og blomstene vårfrosten og snøen? Dette...

Slik får du flere blomster på orkideen din

Orkideer blomstrer lenge, men en dag så tar det slutt. Blomstene drysser av og så er det ikke mye mer ved orkideen. Men ikke kast planten, den kan blomstre igjen og igjen!

Tomat er ikke en grønnsak og jordbær er ikke en frukt

Du har sikkert hørt diskusjonene og alle teoriene før. Jordbæret er ikke et bær, det er egentlig en nøtt. Men er det sant? Vi har funnet svaret!

10 triks – tomater i drivhuset

Hvis det oppstår problemer ved å dyrke tomater i drivhuset, så er det som regel en veldig god grunn til hvorfor det skjer. Derfor finnes det ofte en...

Rene fliser ute – Slik gjør du

Alger, flekker og ugress er uvelkomne gjester hos de fleste huseiere med terrasse. Men med forskjellige former for rengjøring kan du få pene fliser igjen og du kan samtidig gjøre mye for å forhindre at det kommer tilbake.

Slik setter du georginer og får dem til å blomstre

Enkle og brukbare plantetips til hvordan du kan plante georgineknoller i hagen og i krukker. Hvis knollen kommer ordentlig i jorden, på det rette tidspu...

Legg fliser selv – les her hvordan du gjøre det

Du kan helt fint selv legge fliser i innkjørselen, på terrassen eller lage en gangsti rundt huset ditt, men det er hardt arbeide og du skal ha stor...