Svartelistet blomst utkonkurrerer villblomstene

Den svartelistede hagelupinen er ikke et sjeldent syn i Norge, men den sprer seg raskt og utkonkurrerer andre norske villblomster. 

Selv om lupiner er flotte, både i veikanten og i hagen har særlig hagelupiner spredd seg i høy hast siden 80-tallet i Norge, da arten ble utplantet i veikantene av vegvesenet.

Men arten utkonkurrerer andre norske villblomster og sprer seg like fort som ugress. Derfor er hagelupin vært svartelistet siden 2007 og i 2016 kom den på listen over planter som er forbudt å innføre, sette ut eller omsette i Norge. Se hvilke andre vekster som er forbudte og på svartelista i Norge her

Plukk og sett i vase

For å hjelpe villblomstene oppfordrer naturforkningsinsstituttet (NINA) på sin Instagram-profil at du plukker fremmede arter i veikanten og skogkanten. 

– Plukk og sett i vase, så hindrer du videre frøspredning. Husk å kaste buketten i restavfall, skriver NINA.   

De skriver også at arten endrer jordmonnet til fordel for nitrogenkrevende planter og fører til at vegetasjonen endres. Derfor er det viktig at man bekjemper arten på et tidlig stadie.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Lupiner er flotte å ha i vase. Bare husk å kaste buketten i restavfall. 

Utkonkurrerer norske villblomster 

Det er villblomster som blåklokke og prestekrage som blir utkonkurrert av hagelupinen. Lupinen tar inn nitrogen fra luften som gjør jorden svært næringsrik, noe norske villblomster ikke er vant til. 

– Om dette fortsett, får vi aldri sjå grøftekantar med norske villblomar igjen. Problemet er stort, seier Kristina Bjureke, botanikar ved Naturhistorisk museum til NRK.   

Da hagelupinen ble plantet ut i Norsk natur på 80-tallet, var det både fordi det var en populær blomst å plante i hagen, men også vegvesenet plantet dem i midtrabatter og i skråninger. Dette har senere blitt en kamp statens vegvesen har prøvd å avverge. Med tiden har man lært at det har en negativ konsekvens for naturmangfoldet og for de norske villblomstene som naturlig vokser i veikanten og i skogkanten. 

Så neste gang du ser en hagelupin kan du med god samvittighet stoppe og plukke en stor bukett. Men pass på, det er ikke alle planter i naturen du bør plukke til en bukett. For eksempel er selsnepe en av de giftigste plantene i norsk natur – og den ligner til forveksling mye på den forhatte skvallerkål eller kjørvel. Her kan du også se en liste over de giftigste planten i Norge.