Bilde: Colourbox

Når terrassen byr på problemer

Mange har brukt sommeren på å olje eller beise terrassen, men ikke alle har vært like heldig med resultatet. Hva gjør du når uhellet først er ute?

Om sommeren er det mange som benytter en del av fridagene til å vedlikeholde boligen utvendig. De som har valgt å bygge terresse i tre, oppdager fort at det kan legge ekstra jobb til lista over ting som skal gjøres. På sommerstid er derfor beising og oljing av terrasse et av de mest populære temaene både på forumet og i eksperthjelpen her på Vi i villa.

Man skulle tro at det å overflatebehandle terrassen burde være en enkel sak, men også her kan man støte på overraskelser. Så hva gjør man når terrassen byr på problemer?


Rolig stund på terrassen: Ubehandlede terrassegulv kan også være fint. De får en vakker sølvgrå farge med tiden.

Overraskende regnskur
Svaret avhenger selvsagt av hva problemet er. Enkelte problemer oppstår på grunn av ting du ikke kan styre selv. Som været. Flere steder i landet har lunefulle værforhold, og du kan beise terrassegulvet i solskinn det ene øybelikket for så å stå midt i en regnskur innen du er ferdig.

Skulle det skje med deg, må du regne med merarbeid. Da er det kanskje liten trøst å vite at du langt fra er den eneste som har opplevd dette ...

– Du må rense med en sterk terrassefornyer med lut og håpe at dette tar unna noe av fargeforskjellene. Så kan du velge å slipe lett. Om det er noen lyse felt som stikker seg ut, gnir du beis på her med en svamp helt til gulvet har tilnærmet lik fargetone. Da kan du legge et helt strøk på toppen, sier Vi i villas egen malingsekspert, Heidi S Sørensen.

Uventet fuktflekk
Noen overraskelser dukker først opp i etterkant. Det som kanskje ikke er synlig før du begynner å olje, kan brått tre tydelig frem etterpå. Det fikk en leser erfare. Hun oljet det som så ut som en tørr terrasse, men i etterkant kom det frem et grått felt der det hadde lagt et vått teppe.

– Dette vil nok dessverre trolig ikke bli borte av seg selv. Du må fjerne oljen her og på hele lengden av disse bordene, slik at du ikke får fargeforskjeller når du oljer på nytt, anbefaler Sørensen.

Når produkt er feil
En annen leser opplevde at terrassegulvet ble flott, men seigt etter behandling. Hun hadde valgt å overflatebehandle det med oljebeis. Problemet her er at en slik oljebeis er ment for vegg, og ikke gulv.

– Du har nok dessverre laget deg et problemgulv som trolig snart vil flasse, samtidig som det ikke tåler mye slitasje på toppen, sier Sørensen, og legger til at det ikke finnes noen enkel løsning på problemet.

– Om du velger å legge noe som en "top-coat" vil du bare gjøre problemet større. Da vil den myke filmen i bunn få enda mindre muligheter til å herde. Jeg vil anbefale deg å fjerne beisen med en malingsfjerner, for så å kjøpe et produkt som er ment for terrasser, sier Sørensen.

 

8. juli 2010
Mer om Terrasse hage

Slik unngår du alger på terrassen

Vil du ha en flunkende flott terrasse uten sjenerende algevekst? Da bør du se nærmere på disse tre tipsene. 

ANNONSØRINNHOLD

Boblebad: Ekte luksus trenger ikke være dyrt

Hvorfor betale mer enn nødvendig når du kan få latterlig mye for pengene?

Hold varmen med terrassevarmer

Med en terrassevarmer kan du nyte kjølige vår-, sensommer- og høstkvelder på terrassen uten å fryse. Les mer om hva du bør tenke på ved kjøp. Vi har...

Dette er de vanligste feilene vi gjør med terrassen

Skal du vedlikeholde terrassen? Jobben er enkel å gjøre – men det er også noen feller å falle i. Dette er de 5 vanligste feilene vi gjør!

11 raske terrassetips til 17. mai

Med enkle grep kan terrassen din endres fra å være et katastrofeområde til å bli en frodig oase, på bare noen få timer.

Slik gjør du terrassen festklar til 17. mai

Med grunnlovsdagen rett rundt hjørnet, må uteplassen stelles i stand til fest. Men fortvil ikke, også en forsømt terrasse kan gjøres gjøres festfin i...

Slik får du uteplassen sommerklar

Ikke ødelegg eller legg mer arbeid i uteplassen enn nødvendig. Les rådene som gir deg en fin uteplass i mange år fremover.

Legg fliser på uteplassen

Det er ikke slik at trykkimpregnerte terrassebord alltid er et selvfølgelig valg som gulv på uteplassen. Et flislagt gulv ute er både pent å se på,...

La sommeren vare lenger med ny terrassevarmer

Terrassevarme med kvartsvarme er både billigere og mer miljøvennlig enn de mer tradisjonelle terrassevarmerne. Få med deg sommerens nyheter om smart...

Terrasse med provencalsk stemning

En familie i Bærum har renovert sittt uteområde ved bassenget. De har brukt interiørarkitekter til å forme den nye terrassen.

Slik vedlikeholder du terrassen

Er terrassen din skitten, grå eller sprukken? Da er det på tide med en ­oppfriskning. Vi vet hvordan du holder terrassen fin, år etter år.

Terrassen - vår nye utestue

Her til lands ønsker vi å utnytte sommeren best mulig, spise flest mulig måltider og legge flest mulig aktiviteter utendørs. En romslig og gjennomtenkt...

Lunt på terrassen

Med en terrassevarmer på plass kan du nyte utelivet på terrassen langt ut over høsten.

Terrasse i grønne rammer

En terrasse i grønne rammer - med vakre planter som slynger seg oppover veggene skaper en frodig stemning. Vi viser deg hvordan du starter opp.

Terrassetips

Sommer, sol og en god bok på terrassen. Utsikt til himmelen og skylaget, milde tanker om morgendagens vær. Hvem vil vel ikke nyte sommeren i lange...

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no