Slik får du uteplassen sommerklar

Ikke ødelegg eller legg mer arbeid i uteplassen enn nødvendig. Les rådene som gir deg en fin uteplass i mange år fremover.

De fine, lange sommerdagene er kun uker unna og det er på tide å gjøre klar uteplassen til kommende grillfester.

At det er dekket på fint er et pluss, men først vil vi ha rengjort uteplassen, hvor høst og vinter har satt sine spor.

Enten du har terrasse av tre, kompositt eller platting av stein elle flis så skal du her få de beste tipsene for å holde uteplassen ren og pen i mange år.

Hvordan rengjøre din uteplass?

Niklas Nygaard, medarbeider ved Byggmakker Brobekk, har rådene vi trenger for å unngå feil som ofte skjer.

- Det finnes flere måter å rengjøre de forskjellige overflatene som flis, stein og kompositt, men å bruke høytrykksspyler er den beste, så lenge det blir gjort riktig. På treverk skal høytrykksspyler unngås om mulig, konstaterer Nygaard.

Bruk en høytrykksvasker med påmontert terrassevasker. Terrassevaskeren vil sørge for å fordele trykket så strålen ikke treffer kun et punkt.

Holder du strålen for lenge på et punkt vil det gnage på materialet og flisene kan sprekke.

På treverk gnager det veldig fort, og skal kun brukes hvis det er problemområder med skitt, som bare ikke vil gå bort.

Så her er det best å dra frem vannslangen og en bøtte med husvask.

- Det blir på samme måte som med et strykejern - holder du jernet for lenge på et punkt vil tøyet bli svidd, på samme måte er det når strålen tilslutt gnager seg inn i materialet. Så spyl jevnt over, sier Nygaard.

Den vanligste feilen 

Den aller vanligste feilen vi gjør er å bruke høytrykksvasker på våre tre-terrasser.

Treverket blir fort gnagd bort og det lager ekstra arbeid - for da må du beise etterpå.

På flis, stein og kompositt holder det selvfølgelig ikke med kun høyt trykk og vann, riktig såpe må til. For den største feilen folk gjør er å bruke for sterke vaskemidler.

Mange renser tre-terrassen med terrassebeisvasker, og det tærer på beisen og alt må beises på nytt.

Hvis du føler de gode rådene kan slippe unna med å beise hvert tredje år.

Kompositt, flis og stein: Her fungerer som sagt høytrykksspyleren godt. Fyll først høytrykksspyleren med husvask. Har du ikke en høytrykksspyler så vil husvask sammen med vannslangen og en god skrubb være like effektivt.

Det er etterbehandlingen som er aller viktigst for å holde uteplassen like fin i flere år fremover.

Å vaske uteplassen uten å vedlikeholde er meningsløst

Det finnes ingen raske triks for å unngå vaskingen, eller for å holde uteplassen ren i flere år. Men gode råd for å ha en fin uteplass i mange år fremover har de på Byggmakker.

- Bruk terrassebeisfjerner hvert tredje år og legg ny. Vi pleier å anbefale den fra Jotun. På stein og flis er det greit å bruke alge- og mosefjerner, jeg anbefaler den fra Mellerud, etter man har vasket. Dette forhindrer at nettopp dette setter seg på steinen, råder Nygaard.

18. mai 2015
Mer om Terrasse hage

Slik unngår du alger på terrassen

Vil du ha en flunkende flott terrasse uten sjenerende algevekst? Da bør du se nærmere på disse tre tipsene. 

ANNONSØRINNHOLD

Boblebad: Ekte luksus trenger ikke være dyrt

Hvorfor betale mer enn nødvendig når du kan få latterlig mye for pengene?

Hold varmen med terrassevarmer

Med en terrassevarmer kan du nyte kjølige vår-, sensommer- og høstkvelder på terrassen uten å fryse. Les mer om hva du bør tenke på ved kjøp. Vi har...

Dette er de vanligste feilene vi gjør med terrassen

Skal du vedlikeholde terrassen? Jobben er enkel å gjøre – men det er også noen feller å falle i. Dette er de 5 vanligste feilene vi gjør!

11 raske terrassetips til 17. mai

Med enkle grep kan terrassen din endres fra å være et katastrofeområde til å bli en frodig oase, på bare noen få timer.

Slik gjør du terrassen festklar til 17. mai

Med grunnlovsdagen rett rundt hjørnet, må uteplassen stelles i stand til fest. Men fortvil ikke, også en forsømt terrasse kan gjøres gjøres festfin i...

Legg fliser på uteplassen

Det er ikke slik at trykkimpregnerte terrassebord alltid er et selvfølgelig valg som gulv på uteplassen. Et flislagt gulv ute er både pent å se på, krever lite vedlikehold, og vil holde seg flott i årevis.

La sommeren vare lenger med ny terrassevarmer

Terrassevarme med kvartsvarme er både billigere og mer miljøvennlig enn de mer tradisjonelle terrassevarmerne. Få med deg sommerens nyheter om smart...

Terrasse med provencalsk stemning

En familie i Bærum har renovert sittt uteområde ved bassenget. De har brukt interiørarkitekter til å forme den nye terrassen.

Slik vedlikeholder du terrassen

Er terrassen din skitten, grå eller sprukken? Da er det på tide med en ­oppfriskning. Vi vet hvordan du holder terrassen fin, år etter år.

Når terrassen byr på problemer

Mange har brukt sommeren på å olje eller beise terrassen, men ikke alle har vært like heldig med resultatet. Hva gjør du når uhellet først er ute?

Terrassen - vår nye utestue

Her til lands ønsker vi å utnytte sommeren best mulig, spise flest mulig måltider og legge flest mulig aktiviteter utendørs. En romslig og gjennomtenkt...

Lunt på terrassen

Med en terrassevarmer på plass kan du nyte utelivet på terrassen langt ut over høsten.

Terrasse i grønne rammer

En terrasse i grønne rammer - med vakre planter som slynger seg oppover veggene skaper en frodig stemning. Vi viser deg hvordan du starter opp.

Terrassetips

Sommer, sol og en god bok på terrassen. Utsikt til himmelen og skylaget, milde tanker om morgendagens vær. Hvem vil vel ikke nyte sommeren i lange...