Terrasse i grønne rammer

En terrasse i grønne rammer - med vakre planter som slynger seg oppover veggene skaper en frodig stemning. Vi viser deg hvordan du starter opp.

 

Kleamtisen blir svært flott når den blomstrer.
Klematis blir svært flott når den blomstrer. Foto: Opplysningskontoret for blomster og planter.
Blomster i krukker og kasser skaper sommerhygge på terrassen, men føler du at den frodige stemningen mangler kan klatrende planter på terrassen kan være løsningen. Lar du plantene slynge seg oppover vegger og espalier vil de skape en hyggelig hulestemning som samtidig skjermer for vind og nysgjerrige øyne.

Slyngplanter vokser fort og plantene blir raskt store og tunge. Du bør derfor ha et solid klatrestativ klart før du planter.

Planteskoler og byggmarkeder har mange flotte espalierer i forskjellige fasonger og materialer. Men det er også mulig å bygge det selv.

 

Når du kjøper materialer til prosjektet, må du velge tretyper som tåler å stå utendørs for vær og vind. Stolper med jordkontakt kan for eksempel være laget av trykkimpregnert furu eller robinie. Robinie er en tresort som er svært hardfør og den er motstandsdyktig mot råte. Til lekter og lister uten jordkontakt er sibirsk lerk, ceder eller furu et godt alternativ. Husk også at skruer, tråd og beslag må være beregnet på utendørs bruk.

Plass til å vokse
Plasserer du espalieret direkte på fasaden bør du ha en avstand på ca 5 cm. Det sikrer luft til fasaden og plass til plantene slik at de vokser og trives.

Fire typer klatrevegger:
  

Et wiresystem kan bli et flott espalier. Tegning: Christian Raun
 

Sterk tråd
Et system med vannrette og loddrette tråder er en enkel løsning. Du kan kjøpe et wiresystem eller selv montere galvanisert ståltråd ved hjelp av wireklemmer og espalierstifter. Monter gjerne også wirestrammere, slik at de er lette å stramme.

 

Ekstra holdbart blir espaliet når du lager det av armeringsjern Tegning: Christian Raun
 

Sprinkelverk uten bakside
Skal espalieret være like flott på forsiden og baksiden, kan det lages som et gjerde med sprinkler på begge sider. Et kraftigt gjerde kan bygges av 100 x 100 mm stolper og 38 x 57 mm lektere – en spinklere variant lager du av 75 x 75 mm stolper og 25 x 50 mm lister.

 

Sprinkelverk uten bakside. Tegning: Christian Raun
 

Rutenett av kvadrater
Et espalierer i tre kan kjøpes i forskjellige størrelser, men du kan også lage det selv med høvlede lister (for eksempel 27 x 27 mm) som skrus sammen til et rutenett. For å sikre luft til fasaden og vokseplass til plantene bør du bruke 5 cm lange avstandsklosser, som du borrer hull gjennom.

 

Et rutenett i tre kan kjøpes eller du kan lage det selv. Tegning: Christian Raun
 

Holdbart jern
Et sterkt espalier lages av armeringsjern. Armeringsnettet monteres på stolper – for eksempel 75 x 75 eller 100 x 100 mm. Bøy de vannrette endene på armeringsnettet nedover, og monter øskner med passende mellomrom på stolpene. På denne måten hekter du enkelt nettet av og på.

 

 

Å lykkes med slyngplanter
Det er mange vakre slyng- og klatrevekster å velge mellom, og noen egner seg bedre til akkurat din terrasse enn andre. Kjøp plantene på et sted hvor du kan få grundig rådgiving, slik at du får planter som passer til skygge, lys og jordforhold i nettopp din hage.

Skal klatreplantene stå langs veggen lønner det seg å grave et stort hull – gjerne 50 x 50 x 50 cm. Skift ut den gamle jorden med en næringsrik jord, tilsatt gjødsel.

 

Gode klatrere:

 • Clematis
  Klematis. Foto: Opplysningskontoret for blomster og planter.
  Klematis (Clematis)
 • Klatrerose (Rosa multiflora)
 • Klatrehortensia (Hydrangea anomala)
 • Kaprifol (Lonicera)
 • Rødkattebusk (Actinidia kolomikta)
 • Villvin (Parthenocissus)
 • Humle (Humlus lupulus)
 • Pipeholurt (Aristolochia macrophylla)
 • Arkitektens trøst (Fallopia baldschuanica)
 

23. oktober 2008
Mer om Terrasse hage

Slik unngår du alger på terrassen

Vil du ha en flunkende flott terrasse uten sjenerende algevekst? Da bør du se nærmere på disse tre tipsene. 

ANNONSØRINNHOLD

Boblebad: Ekte luksus trenger ikke være dyrt

Hvorfor betale mer enn nødvendig når du kan få latterlig mye for pengene?

Hold varmen med terrassevarmer

Med en terrassevarmer kan du nyte kjølige vår-, sensommer- og høstkvelder på terrassen uten å fryse. Les mer om hva du bør tenke på ved kjøp. Vi har...

Dette er de vanligste feilene vi gjør med terrassen

Skal du vedlikeholde terrassen? Jobben er enkel å gjøre – men det er også noen feller å falle i. Dette er de 5 vanligste feilene vi gjør!

11 raske terrassetips til 17. mai

Med enkle grep kan terrassen din endres fra å være et katastrofeområde til å bli en frodig oase, på bare noen få timer.

Slik gjør du terrassen festklar til 17. mai

Med grunnlovsdagen rett rundt hjørnet, må uteplassen stelles i stand til fest. Men fortvil ikke, også en forsømt terrasse kan gjøres gjøres festfin i...

Slik får du uteplassen sommerklar

Ikke ødelegg eller legg mer arbeid i uteplassen enn nødvendig. Les rådene som gir deg en fin uteplass i mange år fremover.

Legg fliser på uteplassen

Det er ikke slik at trykkimpregnerte terrassebord alltid er et selvfølgelig valg som gulv på uteplassen. Et flislagt gulv ute er både pent å se på,...

La sommeren vare lenger med ny terrassevarmer

Terrassevarme med kvartsvarme er både billigere og mer miljøvennlig enn de mer tradisjonelle terrassevarmerne. Få med deg sommerens nyheter om smart...

Terrasse med provencalsk stemning

En familie i Bærum har renovert sittt uteområde ved bassenget. De har brukt interiørarkitekter til å forme den nye terrassen.

Slik vedlikeholder du terrassen

Er terrassen din skitten, grå eller sprukken? Da er det på tide med en ­oppfriskning. Vi vet hvordan du holder terrassen fin, år etter år.

Når terrassen byr på problemer

Mange har brukt sommeren på å olje eller beise terrassen, men ikke alle har vært like heldig med resultatet. Hva gjør du når uhellet først er ute?

Terrassen - vår nye utestue

Her til lands ønsker vi å utnytte sommeren best mulig, spise flest mulig måltider og legge flest mulig aktiviteter utendørs. En romslig og gjennomtenkt terrasse bidrar til dette.

Lunt på terrassen

Med en terrassevarmer på plass kan du nyte utelivet på terrassen langt ut over høsten.

Terrassetips

Sommer, sol og en god bok på terrassen. Utsikt til himmelen og skylaget, milde tanker om morgendagens vær. Hvem vil vel ikke nyte sommeren i lange...

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no