Varme på terrassen

Idyllen på terrassen blir ofte avbrutt tidligere enn vi ønsker fordi gradestokken kryper under komforttemperaturen. Heldigvis er det mulig å gjøre noe med det!


Sundwind terrassevarmer forlenger hagefesten. Den er utstyrt med rustfrie brennere og piezotenner. Veiledende pris er kr 3450.

Vi kjenner alle til problemet med hagefesten som fikk en brå avslutning da solen gikk ned og alle fikk gåsehud. Skumringstimen og det blå lyset skaper en magisk stemning, og det blir definitivt ikke den samme stemningen dersom vi må bryte opp og krype innendørs.

Det er bare å erkjenne: Her oppe i nord, med vårt kjølige klima, trenger vi av og til litt hjelp dersom vi ønsker å hygge oss på terrassen etter at solen har gått ned.

Heldigvis finnes det i dag flere ulike varianter av såkalte terrassevarmere som gjør at du kan hygge deg ute i de sene kveldstimer uten å fryse.

Du får dem drevet både på elektrisitet og gass. Enten du har en stor terrasse eller en liten balkong, finnes det en modell som passer for deg.

Elektrisk varme

Har du mulighet for strøm på terrassen, kan du relativt enkelt montere en elektrisk terrassevarmer. De fleste typene leveres med ledning og støpsel og krever ikke mer enn en 10 amperes kurs. På en 10 amperes kurs kan du maksimalt bruke 2400 watt. En 16 amperes kan du derimot belaste med inntil 3600 watt.

Husk på at stikkontakter skal monteres forskiftsmessig av en godkjent installatør. Du må også bruke en installatør dersom du ønsker å flytte eller videreføre et allerede eksisterende uttak.

Varmen fra disse elektriske modellene oppleves omtrent som varmen fra en peis. Du blir varm på den siden som vender mot varmekilden, og det er varmest for den som sitter nærmest.

Det finnes en mengde ulike modeller å velge mellom, både frittstående og modeller for enkel vegg- eller takmontering. Fordelen med de frittstående sier jo seg selv, du kan flytte dem rundt slik det passer deg. Dessuten har en stor gulvmodell stort sett bedre spredning enn en mindre, fastmontert type.

En veggmodell tar langt mindre plass, men fordeler ikke varmen like godt.

Har du en overbygget og permanent sitteplass, kan en takmodell som monteres over bordet være en god løsning. Den vil spre varmen relativt godt til alle rundt bordet. Ulempen med alle disse modellene er at varmen kommer ovenfra, og som kjent er det jo oftest på bena vi fryser. Da er et lunende pledd på hver stolrygg og en kurv med tykke ullsokker en hyggelig gest.

Det finnes også enkelte mindre gulvmodeller som kan plasseres under bordet. De gir en fin følelse av lunhet ved bena, men vi må gjøre oppmerksom på velte- og brannfaren! Det er fort gjort å komme for nær med et bukseben eller et pledd!

Trekk eller vind minsker dessverre varmeeffekten fra alle modellene betraktelig. Forsøk derfor å skape et lunt miljø ved sitteplassen.

Gassvarme

Dersom du ikke har strøm på terrassen, kan du oppnå god varme og lunhet ved hjelp av en gassvarmer.

De mest brukte modellene ser ut som en diger stålampe med brenneren som en hatt eller liten paraply på toppen. Gassflasken står plassert i et lukket kammer nederst. De krever mer plass enn en elektrisk varmer og egner seg derfor dårlig på små balkonger.

En gassvarmer er imidlertid et godt alternativ for deg som har en stor terrasse eller en stor sittegruppe som skal varmes opp. De krever ingen installatør, de er relativt enkle og montere og du trenger kun en gassbeholder fra nærmeste bensinstasjon for å oppnå den etterlengtede, lune sommerkvelden.

De fleste modellene har en to trinns-bryter, slik at du enkelt kan regulere varmen. I tillegg er modellene enkle å flytte på, så du lett kan skyve varmekilden dit du ønsker det. Best plassering får den dersom den kan stå som midtpunkt blant gjestene.

Ved å plassere gassvarmeren bak den midterste stolen på langsiden av bordet vil den stort sett gi god varme til de fleste. Enkelte nye modeller har også tosidige brennere, slik at du lett skal kunne styre både varmen og gassforbruket som du selv ønsker det.

Ved litt vind vil dessverre varmeeffekten avta. Best effekt av terrassevarmeren får du derfor når sitteplassen ligger lunt til.

 

Forbrukerinfo: