Bilde: istockphoto

Tomat er ikke en grønnsak og jordbær er ikke en frukt

Du har sikkert hørt diskusjonene og alle teoriene før. Jordbæret er ikke et bær, det er egentlig en nøtt. Men er det sant? Vi har funnet svaret!

Hva er en frukt og hva er en grønnsak?

Å kjenne klassifikasjonene for forskjellige frukter og grønnsaker kan fortelle deg mye om hvor de kommer fra og hvordan de dyrkes.

Helt offisielt sier man at alt skal ha en rot, stilk eller blader for å kategoriseres som en grønnsak. Det betyr at noen planter som normalt vil anse som en frukt, faktisk er en grønnsak. For eksempel rabarbra. Til gjengjeld så er mais, squash, grønne bønner og tomater faktisk frukter. Dette skyldes at en frukt er støv fra en blomstrende plante, som utvikler seg etter frøene har blitt bestøvet

Brokkoli og blomkål er til gjengjeld ikke en frukt, selv om det vokser blomster på dem. Årsaken er at blomsten i denne sammenhengen ikke transformerer seg og blir til selve frukten.

Frukt, bær og nøtter

En faktor som ofte gjelder når man kategoriserer frukt, er hvor mange støvdragere blomsten har. Bær er en frukt som kommer fra en enkelt støvdrager med mange frø. Dette betyr at druer, bananer og paprika faktisk også er forskjellige former av bær. Bringebær og bjørnebær er til gjengjeld en helt annen type bær. Og det famøse jordbær, ja det er faktisk ikke ett bær.

Jordbær er en samling av nøtter

Jordbæret er en Norsk favoritt om sommeren. Du har sikkert hørt teorien før, at jordbæret faktisk er en nøtt. Det har danske Tino Hjorth fra Naturstyrelsen svart på:

”Ett jordbær er en samling av nøtter. Prikkene på jordbæret er nøttene Selve jordbæret – det røde du ser, er utvendig fruktkjøtt som holder på nøttene.” sier han til danske TV2.

Jordbæret er en samfrukt

Hva skal vi kalde jordbæret hvis vi ikke kan kalle det et bær eller en nøtt?

Danske Marianne Bertelsen, som er senior forsker ved In et bær forteller at jordbæret faktisk har et botanisk korrekt navn:

”Et jordbær er en samfrukt. Det kalles også en falsk frukt og utenpå sitter det nøtter. Det er den fine botaniske betegnelsen, men i dagligtale bruker vi  bær. Men et ekte bær består av fruktknuter som har svulmet opp som for eksempel et solbær.

”Man kan fint fortsette med å kalle det et bær fordi det gir ikke mening å kalle det en samfrukt. Noen ganger skal man ta den lette varianten, det andre er mer for botanikk-nørder.” Forteller Bertelsen.

 

Så fikk vi det på plass!

 

7. januar 2019
Mer om Hage

Høst og vår - Dette skal du plante i hagen nå!

Når høsten kommer er det en plante fremfor noen nordmenn pynter hagene med - lyng. Men du skal også huske at det er nå du skal plante blomsterløk for en blomstrende hage til våren.

Kastanjer er giftig for hunden din

Høsten er høysesong for samling og kreative kreasjoner med kastanjer. Men visste du at hestekastanjer kan være giftig for kjæledyr og barn?

Sett farge på hagen hele året rundt med lyng i bed og krukker

Få glede av lyng året rundt ved å velge forskjellige arter. Her er de beste plantetipsene til lyng i bed og krukke, og beskrivelse av de mest populære...

Ikke bruk denne: Farlig hageprodukt tilbakekalles

Hvis disse delene løsner og flyr av vil det medføre skaderisiko for brukeren eller tredjeparter, derfor har produsenten nå tilbakekalt produktet. 

Derfor skal du gi grillen en høstrengjøring

Høsten er rett rundt hjørnet, men det betyr ikke at du bør pakke vekk grillen. Se her hvordan du klargjør grillen til høsten og vinterens kulde – og...

Så lett formerer du buskene dine

Du skal klippe stiklinger i vintermånedene, da vil de starte å vokse på våren, og du kan plante dem ut på høsten.

Hibiscus syriacus - Pryder hagen om sensommeren

Hibiscus syriacus eller syrisk rose utfolder sine eksotiske røde, lilla og blå blomster som en fantastisk finale på hagesesongen når de andre buskene og blomstene har avblomstret for lengst. Og den syriske rosen er hverken syrisk eller en rose.   

Er dette verdens minste tre?

Musøre-planten blir ikke høyere enn fem centimeter. Likevel kalles den for et tre.

Slik dyrker du japansk lønn i hagen og i krukke

Japansk lønn er et av de mest elegante trærne som finnes, og treet kan du fint dyrke i norske hager både som fullvoksende tre, i krukke eller i dverg...

Tips om gjødsling

Noen planter og vekster har spesifikke behov når det gjelder næring som det kan være lurt å tenke over. Hva skal du gjødsle? Finnes det en gjødsel som passer for alt du skal gjødsle eller må du ha flere varianter?  

Vanilje i stua – Slik dyrker du vanilje fra vaniljeorkideen

Drømmer du om å dyrke din egen vanilje? Det kan du godt – også i en gjennomsnittlig norsk bolig. Les her hvordan du får vaniljeplanten til å trives. Få...

Slik takler plantene vårfrost og snø

Våren er her, men både frosten og snøen ligger fortsatt mange steder i landet. Hvordan takler egentlig plantene og blomstene vårfrosten og snøen? Dette...

Slik får du flere blomster på orkideen din

Orkideer blomstrer lenge, men en dag så tar det slutt. Blomstene drysser av og så er det ikke mye mer ved orkideen. Men ikke kast planten, den kan blomstre igjen og igjen!

10 triks – tomater i drivhuset

Hvis det oppstår problemer ved å dyrke tomater i drivhuset, så er det som regel en veldig god grunn til hvorfor det skjer. Derfor finnes det ofte en...

Slik setter du georginer og får dem til å blomstre

Enkle og brukbare plantetips til hvordan du kan plante georgineknoller i hagen og i krukker. Hvis knollen kommer ordentlig i jorden, på det rette tidspu...