Bilde: istockphoto

Tomat er ikke en grønnsak og jordbær er ikke en frukt

Du har sikkert hørt diskusjonene og alle teoriene før. Jordbæret er ikke et bær, det er egentlig en nøtt. Men er det sant? Vi har funnet svaret!

Hva er en frukt og hva er en grønnsak?

Å kjenne klassifikasjonene for forskjellige frukter og grønnsaker kan fortelle deg mye om hvor de kommer fra og hvordan de dyrkes.

Helt offisielt sier man at alt skal ha en rot, stilk eller blader for å kategoriseres som en grønnsak. Det betyr at noen planter som normalt vil anse som en frukt, faktisk er en grønnsak. For eksempel rabarbra. Til gjengjeld så er mais, squash, grønne bønner og tomater faktisk frukter. Dette skyldes at en frukt er støv fra en blomstrende plante, som utvikler seg etter frøene har blitt bestøvet

Brokkoli og blomkål er til gjengjeld ikke en frukt, selv om det vokser blomster på dem. Årsaken er at blomsten i denne sammenhengen ikke transformerer seg og blir til selve frukten.

Frukt, bær og nøtter

En faktor som ofte gjelder når man kategoriserer frukt, er hvor mange støvdragere blomsten har. Bær er en frukt som kommer fra en enkelt støvdrager med mange frø. Dette betyr at druer, bananer og paprika faktisk også er forskjellige former av bær. Bringebær og bjørnebær er til gjengjeld en helt annen type bær. Og det famøse jordbær, ja det er faktisk ikke ett bær.

Jordbær er en samling av nøtter

Jordbæret er en Norsk favoritt om sommeren. Du har sikkert hørt teorien før, at jordbæret faktisk er en nøtt. Det har danske Tino Hjorth fra Naturstyrelsen svart på:

”Ett jordbær er en samling av nøtter. Prikkene på jordbæret er nøttene Selve jordbæret – det røde du ser, er utvendig fruktkjøtt som holder på nøttene.” sier han til danske TV2.

Jordbæret er en samfrukt

Hva skal vi kalde jordbæret hvis vi ikke kan kalle det et bær eller en nøtt?

Danske Marianne Bertelsen, som er senior forsker ved In et bær forteller at jordbæret faktisk har et botanisk korrekt navn:

”Et jordbær er en samfrukt. Det kalles også en falsk frukt og utenpå sitter det nøtter. Det er den fine botaniske betegnelsen, men i dagligtale bruker vi  bær. Men et ekte bær består av fruktknuter som har svulmet opp som for eksempel et solbær.

”Man kan fint fortsette med å kalle det et bær fordi det gir ikke mening å kalle det en samfrukt. Noen ganger skal man ta den lette varianten, det andre er mer for botanikk-nørder.” Forteller Bertelsen.

 

Så fikk vi det på plass!

 

7. januar 2019
Mer om Hage

10 planter og blomster du kan ha i krukke

Blomster i krukker er både pene og praktiske. Vi har samlet 10 forslag til blomster som du kan gå i gang med som ditt neste prosjekt i hagen, på balkongen eller terrassen. 

Rene fliser ute – Slik gjør du

Alger, flekker og ugress er uvelkomne gjester hos de fleste huseiere med terrasse. Men med forskjellige former for rengjøring kan du få pene fliser...

Legg fliser selv – les her hvordan du gjøre det

Du kan helt fint selv legge fliser i innkjørselen, på terrassen eller lage en gangsti rundt huset ditt, men det er hardt arbeide og du skal ha stor...

Insekthotell - Gi insektene et flott bosted i hagen

Dekorer hagen din og hjelp insektene med et flott insekthotell. Et insekthotell skaper rom og plass til egg og larver fra bier, sommerfugler, marihøner, biller og andre viktige insekter.

Slik gjenoppliver du et gammelt frukttre

Det finnes håp om gjenoppstandelse selv for gamle, neglisjerte epletrær. Men det tar minst tre år å få treet tilbake til «normalen».

Dette må du tenke på når du henger opp fuglekasse

Skal du sette opp en fuglekasse? Da er det særlig én ting du bør ta hensyn til.

Så sunn blir du av hagearbeid

Forskning fra hele verden viser at hagearbeid er sunt for kropp og sjel. – Man burde skrive ut hagearbeid på resept, mener dansk lage.

Vår = tid for frisørtime i hagen

Tidlig vår er tid for beskjæring av frukttrær, bærbusker, roser, og en del prydbusker og prydtrær.

Beskjæring av epletre

Uansett om du har et nytt eller gammelt epletre så kan du hjelpe treet ved å beskjære det riktig. Det former nemlig treet sånn at det blir pent å se på...

Vi i villas hagekalender

Hagesesongen er full av små og store oppgaver som bør gjøres til bestemte tider. Her er en guide til hva du kan gjøre i hagen i månedene som kommer.

Når er egentlig den første vårdagen?

Når er det riktig å erklære våren for ankommet? Er det en dato, en temperatur eller rett og slett en følelse?

Nå kan du få nabolagets største, fineste og enkleste julepynt!
Annonsørinnhold

Har du flaggstang? Gratulerer!

Når du har en flaggstang er det dumt at den bare er i bruk når solen er ute på flaggdager. Nå kan flaggstangen bli like viktig hele julesesongen som...

Hønsegjødsel gjør hagen godt

Hønsegjødsel er helsekost for hagen. Plantene får det meste av det de trenger av næringsstoffer og innholdet av mold i jorda øker.