En enkel trapp i betongstein
En enkel trapp i betongstein Bilde: Produsenten

Fem fine utetrapper

Skal du anlegge utetrapp i år, finner du kanskje inspirasjon blant disse fem fine utetrappene.

 

Utetrappa kan lages i mange ulike materialer, fra betong og stein til stål og tre. Noen trapper har bare et eller to trinn, mens andre skal strekke seg over en hel etasje eller mer.

Vi har tatt en titt på noen av de utallige variasjonene som finnes, og gir deg her noen smakebiter på forskjellige typer.

Trapp i betongstein
Denne trappen foran inngangspartiet erstattet en gammel trapp i tre. 

– Kunden ønsket å få en ny trapp i betongstein i forbindelse med at de skulle legge stein i inngangspartiet, forteller Fredrikstad-firmaet Hyldmo Bygg og Eiendom, som utførte arbeidet. De laget trappestegene med betongstein fra Benders.

– Dette ga perfekt høyde og innsteg på trappetrinnene, og så dessuten veldig bra ut. Til slutt la vi beleggningsteinen i litt våt tørrbetong. 

Spiraltrapp i stål 

Spiraltrapp i galvanisert stål

Spiraltrapp i galvanisert stål

Mens trappen foran inngangspartiet kanskje bare trenger et steg eller to, kan ei trapp som leder ut fra en terrasse eller balkong kreve atskillig flere trinn. Da er det kanskje aktuelt med ei spiraltrapp, som denne i stål, som er galvaniserte for lang holdbarhet.

– De leveres med barnesikre rekkverk og sklisikre trinnplater eller gittertrinn. Ønsker man enda mer elegant løsning, kan de pulverlakkeres i de fleste RAL-farger, sier Nytrapp, som er leverandør av spiraltrappene i stål.

Skifertrapp

Elegant skifertrapp med sving.

Elegant skifertrapp med sving.

Skifer er et klassisk material for utvendige trapper, og norsk skifer er tidløs i form og farge. Skifer finnes i forskjellige størrelse og fargenyanser og egner seg godt i ulike kombinasjoner. Steinen har sin naturlige anvendelse utendørs, og stadig flere oppdager skiferens god egenskaper.

– Om du ønsker en gangsti, en forstøtningsmur, et gjerde eller en trapp, bør norsk skifer være et selvfølgelig valg, mener Gudbrandsdal steinindustri.

Granittrapp

Trapp i granitt med massive trinn

Trapp i grannitt med massive trinn

Et annet klassisk material er granitt, som også utvinnes en rekke steder i Norge. Førde granitt leverer trinn i massiv stein, noe de hevder er en rimelig måte å bygge trapp på. Trinnene leveres i en standard lengde på en meter, med en trinnhøyde på 17 centimeter og en bredde på rundt 37 centimeter.

Fliselagt trapp

Fliselagt trapp med varmekabler under

Fliselagt trapp med varmekabler under.

Hyldmo Bygg og Eiendom som laget trappa i betongstein, har også laget denne flislagte trappa. Her er det ei gammel betongtrapp med feil helling som har blitt skiftet ut med ei trapp med et nytt og friskt utseende og riktig helling.

– Det ble lagt varmekabler i trappen og vår flislegger støpte fall i hele trappa og verandaen slik at den fikk helling vekk fra huset. Deretter ble det lagt fliser både på veranda og i trappa.

Trapp i tre?
Foretrekker du heller ei trapp i tre?

Da kan du lese mer om hvordan du bygger din egen trapp i artiklene Bygg trapp med klassisk rytme og Flott trapp på tomten.

28. juni 2011
Mer om Hagetrapp og utetrapp

Bygg en tretrapp i hagen

Trapper kan utformes på mange måter og med ulike materialer. Her viser vi noen måter å utforme tretrapper på - så får fantasien gjøre resten.

Slik får trappa riktig trinnhøyde

Skal du bygge trapp, er det viktig å få riktig trinnhøyde. Vi forteller deg hvordan.

Slik blir utetrappa fin

Enten du har utetrapp i stein, stål eller tre, bør du sette av tid til litt vårlig vedlikehold.

Fem fine utetrapper

Skal du anlegge utetrapp i år, finner du kanskje inspirasjon blant disse fem fine utetrappene.

Lag enkel terrassetrapp selv

Terrassetrappen kan du enkelt lage selv.

Slik lager du trappen

Her er fremgangsmåten for å lage trappen.

Bygg trapp med klassisk rytme

Denne trappen snekres på tradisjonell måte med to vanger og en støttebjelke i midten. Trinnrytmen er klassisk og bygger på en både urgammel og sikker formel.

Slik gjør du den gamle betongtrappen om til en flott tretrapp

På en dag ble den gamle, slitne betongtrappen forandret til en flott tretrapp. Dermed fikk husets inngangsparti en herlig ansiktsløfting.