Bilde: Getty Images

Ugress i plenen: Forny plenen din

Falmer gresset på plenen, mens mose og ugress stadig tar over? Da er det på tide å starte plenens bli-ny-kur. Den inneholder å gi gresset de beste forholdene – slik at gresset ikke blir overtatt av mose og ugress.

Ugress og mose i plenen kan være vanskelig å bli helt kvitt. Men fortvil ikke, vi har noen råd og tips til hvordan du får gressplenen god som ny.

Ugress i plenen

Motsatt av mose, så er ugress litt vanskeligere å bli kvitt. Men en plenlufter kan være løsningen. Plenlufteren skader plantene betydelig, og gir gresset bedre muligheter til å overta.

Løvetann bør du til gjengjeld alltid plukke og skille ut. Bruk eventuelt et løvetannjern, og stikk den langt ned i jorden, slik at du kommer ned til røttene, for å minske ugresset sin spredning.

Plenlufter er godt for gresset

Motsatt av ugresset, så er det godt for gresset å bli behandlet med en plenlufter. Dels skjærer den gressets utløpere over – det som får gresset til å bli tetterer, fordi det med det samme danner nye utløpere. Dels løsner prosessen bunnen av gressplenen. 

Riktige kniver

Plenlufteren har en kraftig motor, slik at den kan løsne mose og ugress i gressplenen helt ned i jorden. Derfor er det viktig at kniven er riktige for beskjæringen. Innstill høyden slik at knivene rasper et par millimeter ned i bakken.

Etterfølgende skal alt av løst ugress, mose og gress rives og fjernes. Bruk en rake og rak på tvers av den siste banen fra plenlufteren. Saml ugresset i en plastikk- eller papirsekk, og fjern det.

Mulching skaper et sopp dekke

Mulching er også kjent som multi-klipp.  Det er en ny miljøvennlig funksjon på nyere gressklippere. Mulching finsliper gresset, og etterpå blir det blåst ned i plenen. Her ligger det og blir oppløst stille og rolig på plenen, noe som gir gresset en fordel.

Risikoen i muching er at det kan danne et sopp-dekke, som med tiden kan gjøre det vanskelig for plenen å få puste.

Men husk, at med en gang det kommer flekker på plenen der du har fjernet ugress eller mose, kan problemet alltid løses med å så nytt gress oppå.

Etter-så nytt gress på plenen

Hvis du skal så plenen etterfølgende, så skal du velge en frøblanding som er beregnet til vedlikeholdelse. Det betyr at den spirer hurtig. Det er viktig i forhold til at gresset er i konkurranse mot ugress.

Spirer etter 8 dager

De kjappest voksende gress typene spirer allerede etter åtte dager. Spre frøene over hele plenen, og gi en dose på de store flekkene i plenen.

Gjødsle med lett hånd

Etter du fordelt gressfrøene, skal du gjødsle. Putt gjødsel i en bøtte og spre det i lange kast, opptil seks-syv meter, ut over plenen.

Kast ut over det samme området fra flere vinkler, slik at du fordeler gjødslet best. Å spre gjødslene er godt, slik at det fordeler seg jevnt og for riktig dosering.

Gresset skal tørke først

Det er viktig at du gjødsler nr gresset er tørt. Du skal heller ikke tilføre mer gjødsel enn hva det står på pakken. Med for mye gjødsel, vil gresset vokse fort, og plenen vil får en tynn bunn – noe som ugress og mose trives i.

Lett løsning på gjødsel og ettersåing

Du kan kjøpe en blanding av gressfrø og gjødsel i en praktisk strø pose, som gjør det enkelt å etterså og gjødsle på én gang.

Gjenta prosessen og bli kvitt ugresset i plenen

Jord står ikke bart i lang tid. Hvis du ikke passer på at det er gressfrøene som fester seg først, så vil ugresset tette til åpne huller. Sørg derfor for at det er gresset som får grobunn. Gjenta prosessen i tre-fire år,  slik at du år etter år får glede av gresset og at du holder gresset nede.

2. april 2019
Mer om Hage

Høst og vår - Dette skal du plante i hagen nå!

Når høsten kommer er det en plante fremfor noen nordmenn pynter hagene med - lyng. Men du skal også huske at det er nå du skal plante blomsterløk for en blomstrende hage til våren.

Kastanjer er giftig for hunden din

Høsten er høysesong for samling og kreative kreasjoner med kastanjer. Men visste du at hestekastanjer kan være giftig for kjæledyr og barn?

Sett farge på hagen hele året rundt med lyng i bed og krukker

Få glede av lyng året rundt ved å velge forskjellige arter. Her er de beste plantetipsene til lyng i bed og krukke, og beskrivelse av de mest populære...

Ikke bruk denne: Farlig hageprodukt tilbakekalles

Hvis disse delene løsner og flyr av vil det medføre skaderisiko for brukeren eller tredjeparter, derfor har produsenten nå tilbakekalt produktet. 

Derfor skal du gi grillen en høstrengjøring

Høsten er rett rundt hjørnet, men det betyr ikke at du bør pakke vekk grillen. Se her hvordan du klargjør grillen til høsten og vinterens kulde – og...

Så lett formerer du buskene dine

Du skal klippe stiklinger i vintermånedene, da vil de starte å vokse på våren, og du kan plante dem ut på høsten.

Hibiscus syriacus - Pryder hagen om sensommeren

Hibiscus syriacus eller syrisk rose utfolder sine eksotiske røde, lilla og blå blomster som en fantastisk finale på hagesesongen når de andre buskene og blomstene har avblomstret for lengst. Og den syriske rosen er hverken syrisk eller en rose.   

Er dette verdens minste tre?

Musøre-planten blir ikke høyere enn fem centimeter. Likevel kalles den for et tre.

Slik dyrker du japansk lønn i hagen og i krukke

Japansk lønn er et av de mest elegante trærne som finnes, og treet kan du fint dyrke i norske hager både som fullvoksende tre, i krukke eller i dverg...

Tips om gjødsling

Noen planter og vekster har spesifikke behov når det gjelder næring som det kan være lurt å tenke over. Hva skal du gjødsle? Finnes det en gjødsel som passer for alt du skal gjødsle eller må du ha flere varianter?  

Vanilje i stua – Slik dyrker du vanilje fra vaniljeorkideen

Drømmer du om å dyrke din egen vanilje? Det kan du godt – også i en gjennomsnittlig norsk bolig. Les her hvordan du får vaniljeplanten til å trives. Få...

Slik takler plantene vårfrost og snø

Våren er her, men både frosten og snøen ligger fortsatt mange steder i landet. Hvordan takler egentlig plantene og blomstene vårfrosten og snøen? Dette...

Slik får du flere blomster på orkideen din

Orkideer blomstrer lenge, men en dag så tar det slutt. Blomstene drysser av og så er det ikke mye mer ved orkideen. Men ikke kast planten, den kan blomstre igjen og igjen!

10 triks – tomater i drivhuset

Hvis det oppstår problemer ved å dyrke tomater i drivhuset, så er det som regel en veldig god grunn til hvorfor det skjer. Derfor finnes det ofte en...

Slik setter du georginer og får dem til å blomstre

Enkle og brukbare plantetips til hvordan du kan plante georgineknoller i hagen og i krukker. Hvis knollen kommer ordentlig i jorden, på det rette tidspu...