Bilde: Getty Images

Ugress i plenen: Forny plenen din

Falmer gresset på plenen, mens mose og ugress stadig tar over? Da er det på tide å starte plenens bli-ny-kur. Den inneholder å gi gresset de beste forholdene – slik at gresset ikke blir overtatt av mose og ugress.

Ugress og mose i plenen kan være vanskelig å bli helt kvitt. Men fortvil ikke, vi har noen råd og tips til hvordan du får gressplenen god som ny.

Ugress i plenen

Motsatt av mose, så er ugress litt vanskeligere å bli kvitt. Men en plenlufter kan være løsningen. Plenlufteren skader plantene betydelig, og gir gresset bedre muligheter til å overta.

Løvetann bør du til gjengjeld alltid plukke og skille ut. Bruk eventuelt et løvetannjern, og stikk den langt ned i jorden, slik at du kommer ned til røttene, for å minske ugresset sin spredning.

Plenlufter er godt for gresset

Motsatt av ugresset, så er det godt for gresset å bli behandlet med en plenlufter. Dels skjærer den gressets utløpere over – det som får gresset til å bli tetterer, fordi det med det samme danner nye utløpere. Dels løsner prosessen bunnen av gressplenen. 

Riktige kniver

Plenlufteren har en kraftig motor, slik at den kan løsne mose og ugress i gressplenen helt ned i jorden. Derfor er det viktig at kniven er riktige for beskjæringen. Innstill høyden slik at knivene rasper et par millimeter ned i bakken.

Etterfølgende skal alt av løst ugress, mose og gress rives og fjernes. Bruk en rake og rak på tvers av den siste banen fra plenlufteren. Saml ugresset i en plastikk- eller papirsekk, og fjern det.

Mulching skaper et sopp dekke

Mulching er også kjent som multi-klipp.  Det er en ny miljøvennlig funksjon på nyere gressklippere. Mulching finsliper gresset, og etterpå blir det blåst ned i plenen. Her ligger det og blir oppløst stille og rolig på plenen, noe som gir gresset en fordel.

Risikoen i muching er at det kan danne et sopp-dekke, som med tiden kan gjøre det vanskelig for plenen å få puste.

Men husk, at med en gang det kommer flekker på plenen der du har fjernet ugress eller mose, kan problemet alltid løses med å så nytt gress oppå.

Etter-så nytt gress på plenen

Hvis du skal så plenen etterfølgende, så skal du velge en frøblanding som er beregnet til vedlikeholdelse. Det betyr at den spirer hurtig. Det er viktig i forhold til at gresset er i konkurranse mot ugress.

Spirer etter 8 dager

De kjappest voksende gress typene spirer allerede etter åtte dager. Spre frøene over hele plenen, og gi en dose på de store flekkene i plenen.

Gjødsle med lett hånd

Etter du fordelt gressfrøene, skal du gjødsle. Putt gjødsel i en bøtte og spre det i lange kast, opptil seks-syv meter, ut over plenen.

Kast ut over det samme området fra flere vinkler, slik at du fordeler gjødslet best. Å spre gjødslene er godt, slik at det fordeler seg jevnt og for riktig dosering.

Gresset skal tørke først

Det er viktig at du gjødsler nr gresset er tørt. Du skal heller ikke tilføre mer gjødsel enn hva det står på pakken. Med for mye gjødsel, vil gresset vokse fort, og plenen vil får en tynn bunn – noe som ugress og mose trives i.

Lett løsning på gjødsel og ettersåing

Du kan kjøpe en blanding av gressfrø og gjødsel i en praktisk strø pose, som gjør det enkelt å etterså og gjødsle på én gang.

Gjenta prosessen og bli kvitt ugresset i plenen

Jord står ikke bart i lang tid. Hvis du ikke passer på at det er gressfrøene som fester seg først, så vil ugresset tette til åpne huller. Sørg derfor for at det er gresset som får grobunn. Gjenta prosessen i tre-fire år,  slik at du år etter år får glede av gresset og at du holder gresset nede.

2. april 2019
Mer om Hage

Grønne tomater – hva kan de brukes til?

Hva skal man gjøre med alle de grønne og umodne tomatene på høsten? Er det smaksopplevelsen du går etter? Gå for grønne tomater i maten! Få gode oppskrifter på stekte og syltede grønne tomater her. 

Rabarbra - hagens enkleste plante

Slik får du størst høst av rabarbra. Slik deler du rabarbraplantene - og denne delen av planten er giftig.

Mandag er den internasjonale biedagen

Bienes verden er fascinerende og jobben de gjør, bestøvning av ville planter er utrolig viktig. Det synes FN også, derfor er den 20.mai utnevnt til...

Slik rengjør du grillen

Vips, så var våren her igjen. Lengre kvelder og varmere temperaturer betyr mer tid ute – gjerne rundt grillen. Tar du vårrengjøringen av grillen tidlig i år, unngår du å gå glipp av minnerike måltider.

Slik forhindrer vi biedød

En forskningsrapport viser at 40% av alle insektarter er synkende. Intektene er viktige for pollineringen. Her er ekspertenes tips på hvordan du kan...

Plantekasser i kjøkkenhagen og blomsterhagen

Med plantekasser i hagen får du en pen og lett måte å dyrke både grønnsaker, krydderier og sommerblomster! Vi viser deg hvordan du kan forlenge sesongen...

Tre undervurderte blomster til vårkrukken

Begynn hage sesongen med å plante blomster som tåler både sol, vind og kuldegrader! Her er forslag på tre blomster som tåler vårkulden og hvordan du planter ute nå. 

Vanilje i stua – Slik dyrker du vanilje fra vaniljeorkideen

Drømmer du om å dyrke din egen vanilje? Det kan du godt – også i en gjennomsnittlig norsk bolig. Les her hvordan du får vaniljeplanten til å trives. Få...

Slik takler plantene vårfrost og snø

Våren er her, men både frosten og snøen ligger fortsatt mange steder i landet. Hvordan takler egentlig plantene og blomstene vårfrosten og snøen? Dette...

Slik får du flere blomster på orkideen din

Orkideer blomstrer lenge, men en dag så tar det slutt. Blomstene drysser av og så er det ikke mye mer ved orkideen. Men ikke kast planten, den kan blomstre igjen og igjen!

Tomat er ikke en grønnsak og jordbær er ikke en frukt

Du har sikkert hørt diskusjonene og alle teoriene før. Jordbæret er ikke et bær, det er egentlig en nøtt. Men er det sant? Vi har funnet svaret!

10 triks – tomater i drivhuset

Hvis det oppstår problemer ved å dyrke tomater i drivhuset, så er det som regel en veldig god grunn til hvorfor det skjer. Derfor finnes det ofte en...

Rene fliser ute – Slik gjør du

Alger, flekker og ugress er uvelkomne gjester hos de fleste huseiere med terrasse. Men med forskjellige former for rengjøring kan du få pene fliser igjen og du kan samtidig gjøre mye for å forhindre at det kommer tilbake.

Slik setter du georginer og får dem til å blomstre

Enkle og brukbare plantetips til hvordan du kan plante georgineknoller i hagen og i krukker. Hvis knollen kommer ordentlig i jorden, på det rette tidspu...

Legg fliser selv – les her hvordan du gjøre det

Du kan helt fint selv legge fliser i innkjørselen, på terrassen eller lage en gangsti rundt huset ditt, men det er hardt arbeide og du skal ha stor...