Skvallerkål – 8 tips til bekjempelse av det forhatte ugraset

Det er ikke så enkelt å bli kvitt skvallerkål i hagen, men du kan vinne mot ugresset med målrettet innsats. Rust opp til kamp mot skvallerkålen med disse 8 effektive våpnene.

Enkle løsninger mot skvallerkål?

Bare så det er sagt: Det finnes ingen lettvinte metoder mot skvallerkål. Dessverre. Dette forhatte ugraset er aggressivt og har en utrolig livskraft. Det kommer igjen år etter år.

Og det sprer seg lynraskt over og under jorden ved å spre frø og ved å lage et nett av underjordiske røtter.

I Norge er skvallerkålen vanlig i lavlandet og dalførene nord til Troms, Hammerfest og Sør-Varanger i Finnmark.

Ha tålmodighet

Det kan med andre ord ta lang tid å bli kvitt skvallerkålen – kanskje flere år. Men det lar seg gjøre hvis du er villig til å ofre tid og krefter på det. Jo tidligere du setter i gang, desto større er sjansen for å bli kvitt ugraset.

Hvis skvallerkålen allerede har spredt sin lange røtter utover store deler av hagen, er det smart å rydde et lite område om gangen. Ellers blir arbeidet for uoversiktlig.

Når skal man bekjempe skvallerkål?

Skvallerkål bekjempes mest effektivt om høsten – før skvallerkålen kaster frøene sine. Om høsten er det også enklere å grave opp de stedene i hagen som skvallerkålen har erobret.

Da trenger du heller ikke så mye hensyn til andre planter som du har i hagen.

Hvis du ikke rekker å ta knekken på skvallerkålen om høsten, så  kommer du langt med å fortsette innsatsen mot skvallerkål om våren. Fjern så mye du kan, og så tidlig som mulig, så skvallerkålens rotnett ikke får bredt seg.

Skvallerkål forveksling

Skvallerkål er veldig lik planten hundekjeks når den blomstrer. Disse må ikke forveksles, da hundekjeks er svakt giftig og i tillegg smaker beskt. Bladværket er derimot helt forskjellig.

Slik ser du forskjell på skvallerkål og hundekjeks

Skvallerkål og hundekjeks er veldig like planter når de blomstrer. Du kan se forskjellen på de to på bladverket. Her har vi et bilde av de to slik at du kan se forskjellen.

Skvallerkål vs hundekjeks
Skvallerkål og hundekjeks ligner på blomstene, men har forskjellig bladverk. Foto: Getty Images.

Skvallerkål er resistent mot ugrasmidler

På byggevarehus og hagesentre selges ugrasmidler til bekjempelse av skvallerkål, men ifølge forskning.no er skvallerkålen resistent mot de fleste av disse.

Glysfat (Roundup) kan brukes, men da må andre planter skjermes under sprøytingen.

Men hvis du foretrekker å unngå å bruke kjemikalier, så finnes det gode alternativer. De går ut på å enten fjerne plantene eller å bli kvitt røttene.

Her har vi kommet fram til noen effektive strategier. Velg den som passer best hos deg – og til innsatsen du vil legge ned for å bli kvitt skvallerkålen.

Skvallerkål oppskrifter

Du kan også velge å spise skvallerkålen. Særlig de friske skuddene er sprøe og velsmakende og fulle av vitaminer. Bruk dem for eksempel i salatskålen, stuinger, på pizza eller i supper.

skvallerkål oppskrifter
Bruk skvallerkål i matlagningen. Foto: Getty Images.

8 måter å bekjempe skvallerkålen på

#1 Grav opp skvallerkålens røtter

Vokser skvallerkålen i bed, uten store trær og busker, er den beste løsningen å tømme bedene. Fjern alle stauder og busker. Hvis bedet har planter du ønsker å redde, rens røttene så godt du kan, og plant dem på nytt i et midlertidig bed. Men husk at det er en stor risiko for at skvallerkålen følger med.

Grav opp bedet og fjern ALLE røtter fra skvallerkål. Vent minst et år før du planter i bedet igjen.

#2 Systematisk nedklipping av skvallerkål

Hvis du systematisk klipper av nye skudd helt nede ved bakken vil skvallerkålens røtter på sikt sulte ut. Dette krever at du gjør dette hver uke gjennom en hel sesong.

Denne metoden kan også brukes hvis skvallerkålen har slått seg ned på et sted hvor det er vanskelig å grave, for eksempel i en hekk eller annet buskas. Det er ikke sikkert at de kraftige røttene blir utsultet, men det vil holde skvallerkålen i sjakk.

#3 Så gress rundt skvallerkålen

Skvallerkål tåler ikke ikke å bli jevnlig slått av gressklipperen. Du kan bli kvitt ugraset ved å så til med gress og slå plenen hver 14. dag. Skvallerkålen liker ikke den gjentatte klippingen. Pass på at skvallerkålen ikke sprer seg langs kantene eller hekken i stedet.

Gress kan også brukes som et hinder for å unngå at skvallerkålen i en hekk brer seg til bedene dine i nærheten. Skvallerkålen kan få utløpere på et par meter. Det er derfor viktig at gressbeltet må være tre meter bredt for å ha beskyttende effekt.

#4 Dekk jorden med plast

Du kan også dekke jorden med svart plast og la den ligge i to vekstsesonger. Det vil ta livet av ugraset, fordi det ikke kan klare seg uten lys.

#5 Bruk eddik

Du kan også prøve å ta knekken på skvallerkålen med eddik. Klipp ned skvallerkålen og hell en blanding av 1 del 35 prosent eddikessens til 4 deler vann over det som står igjen.

Det er en risiko for at eddiken kan gi etseskader på betong og asfalt, så det er viktig å bare helle blandingen på plantene.

#6 Fjern skvallerkålens frø

Klipp av frøskjermene før de begynner å kaste frøene. Frøene kan spre seg langt med vinden og hvert frø kan bli til en ny plante.

#7 Kjør bort avfallet

Send røtter og planterester til en gjenbruksstasjon. Legger du disse i komposten vil du bare flytte problemet fra ett sted til et annet i hagen.

#8 Pass på invasjon fra naboen

Din kamp mot skvallerkålen kan være forgjeves, hvis naboen har hagen full av skvallerkål.

En ganske enkel måte å forhindre invasjon av skvallerkål fra naboen, er å grave ned plater i plast eller metall. Disse fungerer som et vern mot rotnettet til skvallerkålen.

Platene må ned i 40 cm dybde slik at røttene ikke kommer seg under.

Kilder: denyt.dk, gjoerdetselv.com og forskning.no