Bilde: Colourbox og Landromantikk

12 tips for utebelysning

Vi gir deg tolv tips om hvordan du kan skape trivsel og trygghet med riktig utebleysning.

Lys i uterommet skaper trivsel og trygghet, men det er ikke like lett å få det riktig. En stor kuppel som lyser opp foran garasjen er kanskje effektivt, men er det pent? Utelyset skal ikke bare være funksjonelt - det skal også skape en atmosfære og lede oppmerksomheten mot punkter vi ønsker å fremheve. Det krever planlegging og gjennomtenkte løsninger.

Her har vi samlet tolv tips om hvordan du kan skape trivsel og trygghet med riktig utebleysning:

* Som et minimum bør det være lys ved inngangspartiet. Det viser gjester hvor inngangen er, ønsker dem velkommen, og sørger for at trappetrinn ikke forsvinner i mørket. Pass bare på at lyset ikke er plassert slik at det gir slagskygge over nøkkelhullet.

* Sørg også for at nummerskiltet på huset er opplyst. Det gjør det lettere å finne frem til riktig hus for drosjesjåfører og gjester som kommer på besøk for første gang.

* Et fotocellesystem som tenner lyset automatisk når det blir mørkt, sparer deg for å huske å tenne og slukke lyset hver dag. I tillegg sparer du strøm og huset ser bebodd ut når du er bortreist.

* Unngå å legge lys i bakken langs stier og gangveier, da det kan blende de som kommer gående. Installer heller lyset i hoftehøyder. Velger du å legge lys i oppkjørselen, bør du passe på at lyset ikke blender sjåføren. Rådfør deg med en fagperson.

* Velg lyspære etter glasset i lampen. - Har lampen klart glass, bruk klar pære. Har lampen hvitt glass, bruk matt eller hvit pære, anbefaler Lorang Brendløkken, daglig leder ved Hamar Elektro og lysdesign .

* For stemningslys på terrassen eller i hagen, er det som oftest bedre med noen velplasserte lyspunkt fremfor en lampe som sprer lyset overalt.


Sommerfest: Pynt med levende lys på bordet. Denne lanternen er fra Landromantikk.no.

* Velg kvalitet. Utebelysningen skal tåle all slags vær hele året gjennom. - Kjøp kvalitet og forsikre deg om at det er godkjente produkter du kjøper, sier hageplanlegger Marit Næss som driver Marits hageplanlegging .

* Og siden utebelysningen skal tåle all slags vær, bør du sørge for at armaturet er sikret mot fuktinntrengning. Lyskultur anbefaler at man til utebelysningen kun bruker IP-grad 44 eller høyere.

* Tenk sikkerhet. Unngå billig kupler i glass som knuser i tusen skarpe skår. Velg heller armatur som ikke knuser.

* Tenk dybde når du lyssetter hagen. Plasser lyspunktene i utkanten av hagen heller enn helt inntil huset. Det skaper mer rom og dybde.

* Ta hensyn til naboen. Innstall utelysene slik at de ikke blir til sjenanse for naboen.

* Ikke all belysning behøver være elektrisk. Skap en følelse av sommerfest med stearinlys på terrassen. Sett noen lykter med kubbelys i hjørnet eller heng små telysholdere i trærne, og la sommernatten senke seg.

5. juni 2009
Mer om Utebelysning

Lys i mørket

Mørke kvelder gir behov for lys ute, men har du tenkt over hva utelyset gjør for huset ditt?

Velg riktige utelamper til hagen

Når høstmørket faller på, er det både koselig og praktisk med utelamper i hagen og ved inngangspartiet. Her får du lysdesigner Marie Anisdals beste...

Lys opp hagen med lysskulpturer

Få mer glede av hagen din også i vinterhalvåret med lyskilder som lyser opp vintergrønne planter eller som fungerer som et blikkfang i seg selv som en...

Utendørs belysning forlenger sommerkveldene

Forleng sommerkvelden med rett utelys. Her får du lysende utendørs belysningstips fra hagedesigner Darren Saines og Sintef/Byggforsk.

God utendørs belysning

Utendørs belysning gjør at høsten og vinteren ikke trenger å være mørk. Lysdesigneren Sebastian ­Wikner gir sine beste belysningstips.

Lys i hagen

Med lys i hagen kan du både skape dramatikk og eventyr.

Belysning på terrassen

Den norske sommeren er lys, men kort. Med lys på terrassen blir det koseligere å sitte ute både tidligere på forsommeren og senere på ettersommeren.

LED-lysbånd på terrassen

Med litt belysning på terrassen kan sommerkveldene forlenges helt inn på høsten. LED-lysbånd beregnet på utendørs bruk kan tilføre en elegant effekt på...

Utelys til all slags bruk

Skal du ha lys på terrassen eller kanskje et orienteringslys langs hagestien? Trenger du stemningsskapende lys til sommerfesten? I dag får du utelys...

Lys opp uterommet

Utebelysning har en både estetisk og praktisk funksjon. Det skaper vakre uterom, og gjør framkommeligheten tryggere og enklere.

Huslig høstkos

Det trenger ikke koste skjorta å kose seg om høsten. Her er tre rimelige alternativer til koselige høstaktiviteter du kan gjøre sammen med barna ved...

Flyttbar utendørsbelysning

Nå kan du flytte med deg utendørsbelysningen og skape stemning uavhengig av strømtilførsel.

Lys opp i hagen

Levende lys i hagen på kveldstid er både vakkert og stemningsskapende.

Tid for utelys

Utebelysning er nyttig og dekorativt. Men pass på at du ikke blender naboen.

Gode råd for utebelysning

Tips og råd for deg som skal ha utebelysning!

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no