Bruk kon­tras­ter for å fremheve detaljer i landskapet. De to krukkene ved inngangen og buskene langs veggen gir spennende skygge­spill.
Bruk kon­tras­ter for å fremheve detaljer i landskapet. De to krukkene ved inngangen og buskene langs veggen gir spennende skygge­spill. Bilde: Luminous Ljusdesign

God utendørs belysning

Utendørs belysning gjør at høsten og vinteren ikke trenger å være mørk. Lysdesigneren Sebastian ­Wikner gir sine beste belysningstips.

– God utendørs belysning har to funksjoner. Det er vakkert og du kan nyte hagen din også etter mørkets frembrudd. Samtidig får du et overblikk over hagen og du kan se hva som foregår der.

– Kjøp en spot og en skjøteledning og prøv deg fram i hagen, råder Sebastian. Har du for eksempel en oppkjørsel som skal belyses, blir det ofte mer effektfullt å belyse et tre i nærheten istedenfor å sette opp en tradisjonell lykt.

Riktig fargetemperatur gir en god dynamikk. Utendørs trengs ikke så sterk belysning, men man skal tenke på ikke å rette lyset inn mot naboen. Bruk blendebeskyttelse og be om å få se på belysningen også fra naboens hage og hus. Å bruke fargede lamper kan være effektfullt, men Sebastian velger heller ulike fargetemperaturer som gir dynamikk og kontraster.

– Fargetemperatur er forskjellig hvitt lys. En bjørk eller en stein er for eksempel vakre i et kaldt lys, men et samlingspunkt som et bord gjør seg best i et varmere hvitt lys, tipser han.

Varmt og kaldt lys måles i Kelvingrader. I en velassortert lampebutikk kan du lese på pakken hvilket Kelvintall en lampe har. Et lavere Kelvintall gir et varmere skinn, mens et høyere tall gir et kaldere skinn. Et varmt glødelampeskinn kan ha 2700 Kelvingrader, mens et riktig kaldt lysrørsskinn kan ha 6000 Kelvingrader.

Skal du belyse hagen bør du koste på deg et kvalitetsprodukt. Det må være ­godkjent for utendørs bruk.

Spennende effekter: En spotlight både ovenfra og nedenfra skaper et basseng av lys under treet som på en teaterscene.

På neste side kan du se hvordan du lyssetter hagen riktig. (trykk på neste under)

#br

Hagen rundt - slik lyssetter du riktig


1. Inngang. Ved hjelp av lyset kan du veilede dine besøkende og gi dem en varm velkomst. Plasserer du et armatur som lyser opp inngangen til tomten, skaper du en visuell markering som tydlig viser hvor det er tenkt at du skal gå. Har du busker eller en hekk, kan du lyse den opp akkurat der inn­gangen er. Du kan også sette belysning på postkassen, en mur eller liknende som er i nærheten av adkomsten.

2. Samme prinsipp ­gjelder for inngangen til selve huset. Her fyller lyset også en praktisk funksjon, da det blir lettere å se for eksempel nøkler, dørhåndtak med mer. Her bør man velge et armatur med lyset rettet nedover, da det er langs vegg og dør samt mot bakken som man vil ha lyset. Med en lykt eller en globe spres lyset ukontrollert og når man dessuten ser lyskilden kan lyset bli veldig forstyrrende og blendende.

3. Busker og trær. Ved å inkludere trær og busker når du planlegger belysningen, rammer du inn hagen og den blir flott å se på. Trær og busker kan belyses fra alle mulige vinkler og på mange forskjellige måter. Ta med en spot og skjøteledning ut i hagen og prøv deg fram.

4. Terrassen kan ses på som en liten stue som tilfeldigvis er utendørs. Det kan derfor være behagelig å skape en liknende, koselig atmosfære med dempet og koselig belysning også der. Bruk heller lavere wattstyrke med flere lyspunkter enn for sterkt lys. Det siste man vil ha når man sitter og kopler av er vel sterkt lys rett i fjeset. Belys ting i omgivelsene, for eksempel planter eller dekorative ting. Det får omgivelsene til å virke åpnere og lysere enn de er.

5. I den senere tiden har det kommet belysningsprodukter som forsøker å etterligne tradisjonelle innendørsarmaturer, selv om de er beregnet til utendørs bruk.

6. Redskapsboder/dukke­stuer/drivhus. La dine frittstående småbygg tre fram i hagen fremfor å forsvinne i mørket. Monter gjerne samme armatur som ved husets dører. Om bygget har vinduer gir det en fin effekt om det er belyst innenfra, slik at det lyser ut av vinduene. Det gir liv til bygningen og det ser ikke spøkelsesaktig ut. Dette fungerer også bra på selve huset, om ikke annet skremmer det kanskje bort en og annen innbruddstyv.

Lys­ekspertens beste tips
1. Prøv belysning på forskjellige steder i hagen. Bruk en spotlight og skjøteledning og test deg fram.
2. Belys trær og vertikale overflater. Vertikale overflater gjør at et område virker lysere enn om man kun belyser horisontale overflater. Det er forskjellige måter å belyse trær på. Plasserer du lyskilden et stykke fra treet, får du mer lys i kronen enn om lyskilden plasseres nærme stammen.
3. Tenk på at vi har fire årstider. Plantene ser forskjellige ut i løpet av året. Plasser ikke armaturene for nærme gangveier og lignende som skal måkes.
4. Pass på å ikke blende naboen.
5. Bruk ikke for mange fargede lamper.
6. Forskjellig hvitt lys gir en fin dynamikk.
7. Kost på deg kvalitetsprodukter – det tjener du på i lengden.
        
Sebastian Wikner er opprinnelig elektriker, men ble tidlig interessert i lyssetting. Etter to år som elektriker utdannet han seg til lysdesigner ved Høyskolen i Jönköping og fikk raskt en jobb i Singapore. Deretter fulgte andre prestisjefulle oppdrag i Asia før han vendte tilbake til Sverige. I dag jobber han som lysdesigner hos Luminous Ljusdesign AB. Vil du vite mer, se www.lumnious.se

10. oktober 2011
Mer om Utebelysning

Lys i mørket

Mørke kvelder gir behov for lys ute, men har du tenkt over hva utelyset gjør for huset ditt?

Velg riktige utelamper til hagen

Når høstmørket faller på, er det både koselig og praktisk med utelamper i hagen og ved inngangspartiet. Her får du lysdesigner Marie Anisdals beste...

Lys opp hagen med lysskulpturer

Få mer glede av hagen din også i vinterhalvåret med lyskilder som lyser opp vintergrønne planter eller som fungerer som et blikkfang i seg selv som en...

Utendørs belysning forlenger sommerkveldene

Forleng sommerkvelden med rett utelys. Her får du lysende utendørs belysningstips fra hagedesigner Darren Saines og Sintef/Byggforsk.

Lys i hagen

Med lys i hagen kan du både skape dramatikk og eventyr.

Belysning på terrassen

Den norske sommeren er lys, men kort. Med lys på terrassen blir det koseligere å sitte ute både tidligere på forsommeren og senere på ettersommeren.

LED-lysbånd på terrassen

Med litt belysning på terrassen kan sommerkveldene forlenges helt inn på høsten. LED-lysbånd beregnet på utendørs bruk kan tilføre en elegant effekt på terrassen.

Utelys til all slags bruk

Skal du ha lys på terrassen eller kanskje et orienteringslys langs hagestien? Trenger du stemningsskapende lys til sommerfesten? I dag får du utelys...

12 tips for utebelysning

Vi gir deg tolv tips om hvordan du kan skape trivsel og trygghet med riktig utebleysning.

Lys opp uterommet

Utebelysning har en både estetisk og praktisk funksjon. Det skaper vakre uterom, og gjør framkommeligheten tryggere og enklere.

Huslig høstkos

Det trenger ikke koste skjorta å kose seg om høsten. Her er tre rimelige alternativer til koselige høstaktiviteter du kan gjøre sammen med barna ved...

Flyttbar utendørsbelysning

Nå kan du flytte med deg utendørsbelysningen og skape stemning uavhengig av strømtilførsel.

Lys opp i hagen

Levende lys i hagen på kveldstid er både vakkert og stemningsskapende.

Tid for utelys

Utebelysning er nyttig og dekorativt. Men pass på at du ikke blender naboen.

Gode råd for utebelysning

Tips og råd for deg som skal ha utebelysning!