Lys i hagen

Med lys i hagen skaper du stemning og forlenger sommeren.


<!– –>
Foto: Atelier Vierkant
Alle foto: Atelier Vierkant

Selv om den norske sommeren er preget av lyse netter, er det ikke bortkastet å tenke på belysning til uteplassen.

– Allerede når vi kommer ut i august, begynner kveldene å bli tidligere mørke. Ingen liker å sitte ute i mørket, så har du lys på uteplassen vil det hjelpe å forlenge sommeren. I tillegg gir det hagen en helt ny dimensjon når vinteren kommer med rim på trærne. Lys gir dessuten en trygghetsfølelse, sier Marit Næss. Hun er utdannet bygartner, med flere tilleggskurs i hagedesign, og driver Marits hageplanlegging i Asker.

Lysende krukker
Også interiørdesignere snakker varmt om utebelysning.
– Stearinlys på uteplassen skaper hygge, og lys som skinner opp fra en hekk eller en rad med potter eller lignende skaper stemning om kvelden, sier interiørdesigner Tove Meldgaard.

– Nå kan du også få potter med innfelt lys, forteller Meldgaard, som forhandler de eksklusive pottene fra Atelier Vierkant. Dette er leirkrukker med innfelte LED-komponenter. Når lyset er plassert i kanten rundt potten, vil det skape et vakkert spill i plantene som står i potten og bli et blikkfang på terrassen.

Vær litt vågal
Belysningen behøver heller ikke være konsentrert rundt sitteplassen. Ta deg en titt rundt i hagen og se om det er noe som fortjener litt ekstra oppmerksomhet.
– Bruk belysning til å lyse opp smykker i hagen. Det kan for eksempel være en syrinbusk, et gammelt epletre, en benk eller skulptur, en mur, et vannelement eller andre faste elementer. Høye trær blir et fantastisk skue når de får belysning fra bakken med uplights, sier Næss.

Er du vågal, kan du til og med leke deg litt med farger.
– Det blir mer og mer vanlig å bruke farget lys, som for eksempel blått lys mot mur. Effekten blir gjerne mer dempet enn inne. I utemiljøet blir fargene tatt opp på en annen måte av omgivelsene enn når du ser på dem inne med det blotte øye, sier Næss.

Siden lysarmaturet står ute hele året og må tåle alt av blåst og regn og eventuelt tyngde av biler om du legger dem i innkjørsjelen, er det ekstra viktig at du kjøper godkjente produkter beregnet på bruk utendørs.

– Kjøp kvalitet og forsikre deg om at det er godkjente produkter du kjøper. Går du noen hakk opp i pris, kan du velge i fargespektret lys og du får større vinkel i lysspredningen, noe som gir dusere belysning enn stråler som lyser på ett punkt, sier Næss.

Tenk på fremtidige behov
Hun anbefaler at du tar hensyn til mulige fremtidige ønsker og behov for lys under planleggingen av hagen, selv om økonomien kanskje ikke strekker til å første omgang.

– Tenk belysning før du lukker av større flater med asfalt, stenlegging eller nytt gress. Har du ikke råd til å installere belysning i starten, legg likevel ned rørene. Da kan du ta opp igjen tråden igjen senere når du har råd, og du slipper å måtte grave opp plen eller asfalt. Og ikke glem å ta hensyn til kulde og telehiv når du legger ned ledninger. Bruk elektrikere som har god erfaring med utetilkoblinger og nedlegging av el-kabler i bakken, sier Næss.

Forbrukerinfo
Marits hageplanlegging, tlf: 91 11 10 20
Tove Meldgaard, tlf: 22 14 81 82
Luminator, tlf: 67 97 85 10
Atelier Vierkant