Bilde: Luminous Ljusdesign AB

Lys i hagen

Utebelysning

Med lys i hagen kan du både skape dramatikk og eventyr.

Da vi snakket om utelys i ”gamle dager”, handlet det som regel om en lampe på veggen som hjalp oss med å finne nøkkelhullet og som gjorde det lettere å manøvrere seg trygt frem til døra uten å snuble på veien.

I Uteromsboka av Beate Slipher m.fl. får du tips til hele uterommet, og de har heller ikke glemt å nevne den viktige utebelysningen.

Nå bruker hagedesignere lys på helt andre måter, skriver Slipher og co.

Innreder med lys – ute
Uterom innredes nå med lys: lys som kastes opp og ned, lys som skaper stemning og spenning. Med rett belysning kan du få akkurat den følelsen du er ute etter. Et intimt uterom for romantikk eller mer spenstig for følelsen av fest. Smaken er din, og valget er ditt.

Lyssatte hager er til glede både sett utenfra og for de som bruker hagen. Et lunt lys kan forlenge sommeren, sammen med en gassbrenner og et pledd.

- Selv vinterstid vil lys skape liv i hagen med glitter i rimfrost og skyggespill av nakne greiner, står det i Uteromsboka.

Hva gjør lyset?
Det viktigst rådet du får, er å tenke på karakteren lyset gir. Tenk over hvilke punkter i hagen som bør fremheves, og hvordan. Hvor sterkt eller svakt bør lyset være? Hvor og hvordan bør armaturen plasseres? Hvor stor spredning bør lyskjeglen ha?

Les også:

10 fantastiske måter å lyse opp hagen i vintermørket

Lys er ikke bare forbeholdt inne i huset. La deg inspirere av denne kreative og stemningsfulle utebelysningen!

- Hemmeligheten bak all god belysning er å gi lys uten at det synes hvor det kommer fra. Det er uterommet som skal fremheves. Og pass på at lysene ikke skinner rett i øynene, skriver Slipher.

Tenk gjennom virkningen
Vend gjerne lyskilden inn mot plantene dine, så du ikke ser lyskilden, men bare de opplyste blomstene. Har du et tre i hagen? Med lys under får du et skulpturelt uttrykk.

Husk at dersom det er stor avstand mellom lyskilde og det som skal belyses, så trenger du større lysstyrke.

En spotlight både ovenfra og nedenfra skaper et basseng av lys under treet som på en teaterscene.

Spar strøm
Effektlys ved sitteplassen, eller lys du bare ser når du er utendørs, bør kunne skrus av og på separat. Lys du ser når du sitter inne og ser ut i hagen, bør kunne tennes og slukkes innenfra. Ved inngangsdøren bør du ha fotocellestyrt lampe.

Les også:

Belysning på terrassen

Den norske sommeren er lys, men kort. Med lys på terrassen blir det koseligere å sitte ute både tidligere på forsommeren og senere på ettersommeren.

Bruk dimmer
Uansett hva du velger, må utelyset ha en dimmer. Flombelysning er ikke like koselig som et stemningsfullt lysskjær. Og husk at lysbehovet endres i løpet av hagesesongen, årstidene og fra morgen til kveld.

Bruk fagfolk
Skal du ha utelys i hagen bør du få en montør til å grave rør for ledninger ned i bakken, i alle fall hvis du velger lamper for nettspenning. For utendørs armaturer gjelder egne krav til tetthet. Husk å bruke fagfolk til all tilkobling!

Du kan selv legge opp elektrikerrør dit du trenger lys.
- Grøftene til rørene skal være 20 cm dype. Legg dem i sand eller singel, ikke i grov pukk. Ta bilder av der du legger rørene for fremtidig referanse, rådes det i Uteromsboka.

Lys skaper struktur
Elektrikere bruker som regel halogenlamper for vanlig nettspenning. Du kan felle ned minilamper i stier og terrasse, inn i trinn og vertikale murer. Spotter skaper struktur og skyggespill.

Fiberoptikk og solcelle
Fiberoptikk anbefales også i boka. En kraftig lyskilde plasseres under tak, og så strekkes fiberoptikken dit du ønsker det. Der kabelen kuttes, slippes lyset ut, og kan spres i ønsket vinkel med prismer. Dette fungerer også under vann.

Du får for øvrig armaturer som ikke trenger strøm i det hele tatt – de går på solcelle og kan stikkes ned i bakken der du ønsker en liten og svak, men dekorativ lyskilde. Lett, kjapt – og lett å bytte ut etter humør.

Og til sist – undervurder ikke kinesiske papirlykter i epletrærne, lysslynger med LED-pærer og de gode, gamle lyktene som går på telys og ikke strøm. Det skal ikke så mye til for å skape god stemning.

Les også:

24 flotte uteplanter som tåler vinteren

Hagen kan være et grått og trist skue på vinteren. Men med disse fine og hardføre plantene kan du skape liv og farger i hagen likevel.

Kilde: Uteromsboka av Beate Slipher m.fl.

13. september 2011
Mer om Utebelysning

Lys i mørket

Utebelysning Mørke kvelder gir behov for lys ute, men har du tenkt over hva utelyset gjør for huset ditt?

De beste triksene for å henge opp lys ute

Utebelysning Ingenting skaper mer julestemning i hagen en lyslenker, men det kan være krevende å henge dem opp. Dette er triksene som sparer deg for tid og knoting!

10 fantastiske måter å lyse opp hagen i vintermørket

Utebelysning Lys er ikke bare forbeholdt inne i huset. La deg inspirere av denne kreative og stemningsfulle utebelysningen!

Velg riktige utelamper til hagen

Utebelysning Når høstmørket faller på, er det både koselig og praktisk med utelamper i hagen og ved inngangspartiet. Her får du lysdesigner Marie Anisdals beste tips. 

Utendørs belysning forlenger sommerkveldene

Utebelysning Forleng sommerkvelden med rett utelys. Her får du lysende utendørs belysningstips fra hagedesigner Darren Saines og Sintef/Byggforsk.

God utendørs belysning

Utebelysning Utendørs belysning gjør at høsten og vinteren ikke trenger å være mørk. Lysdesigneren Sebastian ­Wikner gir sine beste belysningstips.

Belysning på terrassen

Utebelysning Den norske sommeren er lys, men kort. Med lys på terrassen blir det koseligere å sitte ute både tidligere på forsommeren og senere på ettersommeren.

LED-lysbånd på terrassen

Utebelysning Med litt belysning på terrassen kan sommerkveldene forlenges helt inn på høsten. LED-lysbånd beregnet på utendørs bruk kan tilføre en elegant effekt på...

12 tips for utebelysning

Utebelysning Vi gir deg tolv tips om hvordan du kan skape trivsel og trygghet med riktig utebleysning.

Lys opp uterommet

Utebelysning Utebelysning har en både estetisk og praktisk funksjon. Det skaper vakre uterom, og gjør framkommeligheten tryggere og enklere.

Huslig høstkos

Utebelysning Det trenger ikke koste skjorta å kose seg om høsten. Her er tre rimelige alternativer til koselige høstaktiviteter du kan gjøre sammen med barna ved...

Flyttbar utendørsbelysning

Utebelysning Nå kan du flytte med deg utendørsbelysningen og skape stemning uavhengig av strømtilførsel.

Lys opp i hagen

Utebelysning Levende lys i hagen på kveldstid er både vakkert og stemningsskapende.

Tid for utelys

Utebelysning Utebelysning er nyttig og dekorativt. Men pass på at du ikke blender naboen.

Gode råd for utebelysning

Utebelysning Tips og råd for deg som skal ha utebelysning!