Tid for utelys

Utebelysning er nyttig og dekorativt. Men pass på at du ikke blender naboen.

Fiberoptiske lykter er stemningsfulle
Fiberoptiske lykter gir god stemning i hagen (fra Lys Calco AS)

– Jo da. Lys er in som aldri før. Noen flombelyser hus og hage – særlig ser vi det ved juletider. Det kan kanskje bli for mye av det gode, mener landskapsarkitekt Askild Nilsen som oppfordrer til måtehold blant velbeslåtte hageeiere: – La det ikke gå konkurranse i å bruke lys utendørs. Men om du bruker det bevisst, kan lys gi utrolig vakre effekter. Rent bortsett fra at det selvfølgelig er nødvendig med lys for å se hvor stien går eller for å finne nøkkelhullet på inngangsdøren. 

Integrert lys 

Askild Nilsen har spesialisert seg på å lyssette uterom. Han arbeider både med offentlige rom og private hager. Når han er på oppdrag, er han lydhør for kundens ønsker. – Her som ellers er det smak og behag som gjelder. Selv er jeg svak for armaturer som er integrert i omgivelsene, sier Nilsen.

bildetekst
Moderne utelys fra Herstal

Armaturene er også i en røff, enkel stil og plassert slik at man ikke legger merke til dem. – De skal ikke synes. Det som skal synes er det vi lyser opp, det være seg en sti, en plante eller noe annet, sier Askild Nilsen som understreker at de moderne armaturene både kan passe i moderne og mer tradisjonelle bomiljøer.

 – Hva med utelamper i en gammeldags, romantisk stil av typen ”engelsk gatelykt?”
– I passende omgivelser kan de være fine.Men husk at lyset i slike synlige lykter bør være svakt og bløtt. Det passer ikke med et hardt, skjærende lys i denne typen lamper, sier Nilsen og minner om at de gammeldagse engelske gatelyktene var gasslykter som kastet et svakt gulaktig lys.

Her er det brukt fiberoptikk under et vannfall i et basseng.
Her er det brukt fiberoptikk under et vannfall i et basseng.

Bakgrunnslys
– Hvor vil du anbefale oss å starte når vi skal lyssette uterommet?

– Ta først det aller nødvendigste. Lys over døren slik at det er mulig å se nummerskiltet. Kanskje en lampe ved stien eller på garasjeporten.

Før du starter, bør du forresten sjekke bakgrunnslyset. Hvordan er det ute en mørk kveld? I byer og tettbygde strøk er det som oftest masse lys fra vinduer, gatelykter og annet. Dette må du ta hensyn til når du planlegger. ¨

Når det nødvendige lyset er på plass, ønsker du kanskje å lage vakre effekter med spoter og uplights. Når man retter en spot mot et mørkt parti, lager man hull i mørket og kan oppnå utrolig flotte effekter.

Vil du ha lys på et tre eller en gruppe eller kanskje oppi trekronen? Spør om råd hos leverandøren. Eller prøv deg frem. Også uplights plassert på bakkenivå bak grupper med planter kan være svært vakkert.

Askild Nilsen viser fram en lysarmatur fra iGUZZINI montert på vegg.
Askild Nilsen viser fram en lysarmatur fra iGUZZINI montert på vegg.

Når vi lyssetter hagen, handler det ofte om å etterligne det naturlige lyset. Det nære lyset vi legger langs gangveien eller i en forstøtningsmur, bør være varmt, mens en lampe som festes oppe i et tre kan ha kaldt, hvitaktig ”månelys.”

Spennende effekter kan man få når man bruker lys sammen med vann. Men i vann er det nødvendig med spesiallaget utstyr og installasjon utført av fagfolk, understreker Nilsen.

Begrensningens kunst
Lys som dekor er først og fremst stemningsskapende. Blir det alt for mye forsvinner de vare stemningene.Man må rett og slett lære seg begrensningens kunst, understreker Askild Nilsen.

– For eksempel bør man ikke bruke hundrevis av telys på terrassen når det er ett som skal til for å skape stemning. Det lønner seg ikke å ha alle utelysene på en kurs. Skal du i garasjen, trenger du ikke lyse opp hele hagen.

Før du installerer lyset, kan det uansett være en god ide å prøve å se på huset ditt fra naboens synsvinkel. Dette for å unngå at ditt vakkert belyste tre gjør det umulig for naboen å få sove om natten.

 

Forhandlerliste:
23. oktober 2008
Mer om Utebelysning

Lys i mørket

Mørke kvelder gir behov for lys ute, men har du tenkt over hva utelyset gjør for huset ditt?

Velg riktige utelamper til hagen

Når høstmørket faller på, er det både koselig og praktisk med utelamper i hagen og ved inngangspartiet. Her får du lysdesigner Marie Anisdals beste...

Lys opp hagen med lysskulpturer

Få mer glede av hagen din også i vinterhalvåret med lyskilder som lyser opp vintergrønne planter eller som fungerer som et blikkfang i seg selv som en...

Utendørs belysning forlenger sommerkveldene

Forleng sommerkvelden med rett utelys. Her får du lysende utendørs belysningstips fra hagedesigner Darren Saines og Sintef/Byggforsk.

God utendørs belysning

Utendørs belysning gjør at høsten og vinteren ikke trenger å være mørk. Lysdesigneren Sebastian ­Wikner gir sine beste belysningstips.

Lys i hagen

Med lys i hagen kan du både skape dramatikk og eventyr.

Belysning på terrassen

Den norske sommeren er lys, men kort. Med lys på terrassen blir det koseligere å sitte ute både tidligere på forsommeren og senere på ettersommeren.

LED-lysbånd på terrassen

Med litt belysning på terrassen kan sommerkveldene forlenges helt inn på høsten. LED-lysbånd beregnet på utendørs bruk kan tilføre en elegant effekt på...

Utelys til all slags bruk

Skal du ha lys på terrassen eller kanskje et orienteringslys langs hagestien? Trenger du stemningsskapende lys til sommerfesten? I dag får du utelys...

12 tips for utebelysning

Vi gir deg tolv tips om hvordan du kan skape trivsel og trygghet med riktig utebleysning.

Lys opp uterommet

Utebelysning har en både estetisk og praktisk funksjon. Det skaper vakre uterom, og gjør framkommeligheten tryggere og enklere.

Huslig høstkos

Det trenger ikke koste skjorta å kose seg om høsten. Her er tre rimelige alternativer til koselige høstaktiviteter du kan gjøre sammen med barna ved...

Flyttbar utendørsbelysning

Nå kan du flytte med deg utendørsbelysningen og skape stemning uavhengig av strømtilførsel.

Lys opp i hagen

Levende lys i hagen på kveldstid er både vakkert og stemningsskapende.

Gode råd for utebelysning

Tips og råd for deg som skal ha utebelysning!

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no