Utelys i hagen kan også være fint på dagtid.
Utelys i hagen kan også være fint på dagtid. Bilde: Darren Saines

Utendørs belysning forlenger sommerkveldene

Utebelysning

Forleng sommerkvelden med rett utelys. Her får du lysende utendørs belysningstips fra hagedesigner Darren Saines og Sintef/Byggforsk.

Privat utendørs belysning skal tilfredsstille krav til sikkerhet, trygghet og estetikk. Riktig lyssetting er også med på å skape et trivelig bomiljø.

Lyssetting har innvirkning på den estetiske oppfatningen av våre omgivelser. En tilfeldig belysning på en byggeplass kan være et vakkert syn, men dersom lyset blender, er det ubehagelig og gir en negativ opplevelse.

Vi bør alltid vurdere den estetiske siden ved lyssetting og utnytte det lyset som til enhver tid er tilgjengelig for å tilføre estetiske kvaliteter til våre omgivelser.

Lyssetting av detaljer

Utendørs belysning bør trekke fram det som har betydning for den arkitektoniske forståelsen av en bygning. For skulpturer og statuer bør lyssettingen være en del av en scenografi som henter fram motivets form og mening.

Det er viktig å unngå strølys og blending. Spesielt ved fasadebelysning er det viktig at personer i bygningen ikke blir blendet gjennom vinduene. En god lyssetting vil som regel bestå av tre typer lys:

Les også:

10 fantastiske måter å lyse opp hagen i vintermørket

Lys er ikke bare forbeholdt inne i huset. La deg inspirere av denne kreative og stemningsfulle utebelysningen!

  • Hovedlys
  • Detaljlys
  • Lysende punkt

Herlig utelys som skaper god kveldsstemning på sommerfin terrassen.

Utendørsarmaturer

Ved valg av armaturer for utendørs belysning bruk er det viktig å sørge for at de har riktig IP-klasse og er godt beskyttet mot korrosjon.

På utendørs anlegg er det de atmosfæriske påkjenningene som er viktigst.

Anlegget må være robust med hensyn til master, wireoppheng, braketter, ledninger og apparatanlegg.

Les også:

9 inspirerende ideer til uteplassen

Nå flytter vi ut, dere! Med håp om vakkert vær og tropenetter, lever vi nordmenn gjerne livet utendørs i hagen eller på terrassen hele sommeren. Her...

Effektivt utelys på terrassen lyser også opp blomsterkassene.

Lysende tips fra hagedesigneren

−Med stemningsfull utendørs belysning kan vi ha glede av hagen om kvelden og langt utover høsten, sier hagedesigner Darren Saines.

– Rett belysning med IP nummer et sted mellom IP 68 og 47 IP gir hagen stemningsfull atmosfære, men unngå for sterkt lys. Dimmer er en god investering da kan du justere lysstyrken etter årstiden og tilpasse lyset ettersom hvor høye plantene vokser seg til. Lys som kommer nedenfra kan kan gi fine skygger, sier hagedesigneren.

−LED-lys er begynt å bli mer populært også utendørs, men fremdeles er ikke denne lyskilden sterk nok til å lyse opp store områder av hagen, påpeker Saines.

Kunstig lys har god effekt på planter som ikke har altfor tett bladverk. Lys som er montert høyt oppe er med på å gi hagen trolsk stemning.

Les også:

Lys i mørket

Mørke kvelder gir behov for lys ute, men har du tenkt over hva utelyset gjør for huset ditt?

For sterkt lys kan gjøre plantene for hvite, så en dimmer er tingen. Bruk en fjernkontroll og sørg for å ha en hovedbryter slik at du alltid vet om lyset er slått av eller ikke.

Stemningsrik kveldsutebelysning i hagen designet av hagedesigner Darren Saines.

Tenk utradisjonelt

Lyskilden utendørs må ikke nødvendigvis monteres på veggen eller i taket. Plasser gjerne uplights i terrassegulv, og sørg for at man kan trå på dem uten å bli brent.

−Å lyssette riktig kan være en utfordring. Velg gjerne lys som gjengir fargene mest mulig optimalt, det blir ofte mest naturlig, mener Saines, som selv bruker 6-10 ulike typer lyskilder for å lyssette egen hagen.

−Et godt tips kan være å gjemme lyspærene for å skape effekter og stemning av lyset. I gulvet kan frostet glass på uplight være et bra alternativ for å unngå blending.

Darren bruker gjerne fire til fem ulike lys med 100 -150 watts pærer for å lyse opp et tre. Monter lyskilden slik at det når så langt oppover stammen som mulig.

Få en hageplan rett til din innboks 

Dairen Saines nye hagekonsept går ut på å lage skisseforslag til deg, ved hjelp av noen bilder og situasjonskart (husets plassering og tomtegrenser) som sendes på E-mail. Dette er en rask og billig løsning for alle som ønsker litt hjelp til å tenke ut en god plan for hagen, det følger ingen detaljert planteliste med og tegningen er ca i skala, men er det ønskelig med fullstendig detaljert tegning i skala med detaljert lys og planteliste i tillegg vil det bli gjort på timepris. E-mail hagen koster 6400,- + mva. Ta kontakt med: [email protected].Prisen forutsetter normal størrelse på hagen opp til 1000 kvm.

For mer info om utelys:

Alle foto: Darren Saines/TV2

2. juli 2012
Mer om Utebelysning

Lys i mørket

Utebelysning Mørke kvelder gir behov for lys ute, men har du tenkt over hva utelyset gjør for huset ditt?

De beste triksene for å henge opp lys ute

Utebelysning Ingenting skaper mer julestemning i hagen en lyslenker, men det kan være krevende å henge dem opp. Dette er triksene som sparer deg for tid og knoting!

10 fantastiske måter å lyse opp hagen i vintermørket

Utebelysning Lys er ikke bare forbeholdt inne i huset. La deg inspirere av denne kreative og stemningsfulle utebelysningen!

Velg riktige utelamper til hagen

Utebelysning Når høstmørket faller på, er det både koselig og praktisk med utelamper i hagen og ved inngangspartiet. Her får du lysdesigner Marie Anisdals beste tips. 

God utendørs belysning

Utebelysning Utendørs belysning gjør at høsten og vinteren ikke trenger å være mørk. Lysdesigneren Sebastian ­Wikner gir sine beste belysningstips.

Lys i hagen

Utebelysning Med lys i hagen kan du både skape dramatikk og eventyr.

Belysning på terrassen

Utebelysning Den norske sommeren er lys, men kort. Med lys på terrassen blir det koseligere å sitte ute både tidligere på forsommeren og senere på ettersommeren.

LED-lysbånd på terrassen

Utebelysning Med litt belysning på terrassen kan sommerkveldene forlenges helt inn på høsten. LED-lysbånd beregnet på utendørs bruk kan tilføre en elegant effekt på...

12 tips for utebelysning

Utebelysning Vi gir deg tolv tips om hvordan du kan skape trivsel og trygghet med riktig utebleysning.

Lys opp uterommet

Utebelysning Utebelysning har en både estetisk og praktisk funksjon. Det skaper vakre uterom, og gjør framkommeligheten tryggere og enklere.

Huslig høstkos

Utebelysning Det trenger ikke koste skjorta å kose seg om høsten. Her er tre rimelige alternativer til koselige høstaktiviteter du kan gjøre sammen med barna ved...

Flyttbar utendørsbelysning

Utebelysning Nå kan du flytte med deg utendørsbelysningen og skape stemning uavhengig av strømtilførsel.

Lys opp i hagen

Utebelysning Levende lys i hagen på kveldstid er både vakkert og stemningsskapende.

Tid for utelys

Utebelysning Utebelysning er nyttig og dekorativt. Men pass på at du ikke blender naboen.

Gode råd for utebelysning

Utebelysning Tips og råd for deg som skal ha utebelysning!