Bilde: Getty Images

Tre undervurderte blomster til vårkrukken

Begynn hage sesongen med å plante blomster som tåler både sol, vind og kuldegrader! Her er forslag på tre blomster som tåler vårkulden og hvordan du planter ute nå. 

Det klør i bleke fingre og ansikter, gryende grønne instinkter kommer frem - det er på tide å plante vårens blomsterkrukker! I en pressemlding fra Opplysningskontoret for blomster og planter gir de deg tre "nye" du bør vurdere i år:

1) Ornithogalum, vårstjerne, afrikalilje, solstjerne

Kjent som stueplante, men kan også tåle livet utendørs. Kan tåle netter ned til 3 kuldegrader. Kan blomstre svært lenge, avhengig av temperatur. Trenger noe fuktighet, men bør ikke stå for vått.

Bilde: Opplysningskontoret for blomster og planter

2) Ranunculus, ranunkler

De ser kanskje skjøre ut, men ranunklene er noen tøffinger som ikke lar seg knekke av noen kuldegrader eller litt snø. Kan tåle netter ned til 3 kuldegrader, og husk å vanne; se an vær og temperatur.

Bilde: Gettyimages

3) Bellis, Tusenfryd

Noen steder opptrer tusenfryd som staude - uansett er dette en vårblomst med lang blomstertid. Skulle noen av blomstene tørke inn eller bøyes av snø kommer det fort nye. Etter en god tilvenningsperiode er tusenfrydene villige og lettstelte utendørs.

Bilde: Opplysningskontoret for blomster og planter

Slik planter du vårens fine krukker

  • Herding: Det er alltid lurt å bruke noen dager til å la plantene tilvenne seg livet utendørs. Alternativt, spør på hagesenteret om plantene har stått ute om natten før du kjøper den. Både sol, vind og kuldegrader kan være tøft i overgangen fra livet innendørs til utendørs.
  • Alle krukker kan brukes, men velger du krukker av god størrelse og plass til mye jord oppnår du både bedre sikkerhet mot frost, og jevnere fuktighet.

Les også: 10 planter og blomster du kan ha i krukke 

  • Sørg for drenering, som er et annet ord for at fuktighet må kunne renne ut av krukken. Velg krukker med hull i bunnen, og legg gjerne et lag steinmaterialer/leca i bunnen. Dekk dette med et lag gammel tekstil, før du fyller på jord, for at de jord og stein ikke skal blande seg.
  • Velg god, porøs jord til krukker som skal stå lenge. Da holder strukturen i jorden lengre, og plantenes røtter får utvikle seg godt.
  • Er det spådd ekstra kaldt, flytt krukken lunere. Inntil vegg, i le, er det mildere enn ute der vind, kuldegrader og sol slipper til.

 

1. april 2019
Mer om Hage

Grønne tomater – hva kan de brukes til?

Hva skal man gjøre med alle de grønne og umodne tomatene på høsten? Er det smaksopplevelsen du går etter? Gå for grønne tomater i maten! Få gode oppskrifter på stekte og syltede grønne tomater her. 

Rabarbra - hagens enkleste plante

Slik får du størst høst av rabarbra. Slik deler du rabarbraplantene - og denne delen av planten er giftig.

Mandag er den internasjonale biedagen

Bienes verden er fascinerende og jobben de gjør, bestøvning av ville planter er utrolig viktig. Det synes FN også, derfor er den 20.mai utnevnt til...

Slik rengjør du grillen

Vips, så var våren her igjen. Lengre kvelder og varmere temperaturer betyr mer tid ute – gjerne rundt grillen. Tar du vårrengjøringen av grillen tidlig i år, unngår du å gå glipp av minnerike måltider.

Slik forhindrer vi biedød

En forskningsrapport viser at 40% av alle insektarter er synkende. Intektene er viktige for pollineringen. Her er ekspertenes tips på hvordan du kan...

Plantekasser i kjøkkenhagen og blomsterhagen

Med plantekasser i hagen får du en pen og lett måte å dyrke både grønnsaker, krydderier og sommerblomster! Vi viser deg hvordan du kan forlenge sesongen...

Ugress i plenen: Forny plenen din

Falmer gresset på plenen, mens mose og ugress stadig tar over? Da er det på tide å starte plenens bli-ny-kur. Den inneholder å gi gresset de beste forholdene – slik at gresset ikke blir overtatt av mose og ugress.

Vanilje i stua – Slik dyrker du vanilje fra vaniljeorkideen

Drømmer du om å dyrke din egen vanilje? Det kan du godt – også i en gjennomsnittlig norsk bolig. Les her hvordan du får vaniljeplanten til å trives. Få...

Slik takler plantene vårfrost og snø

Våren er her, men både frosten og snøen ligger fortsatt mange steder i landet. Hvordan takler egentlig plantene og blomstene vårfrosten og snøen? Dette...

Slik får du flere blomster på orkideen din

Orkideer blomstrer lenge, men en dag så tar det slutt. Blomstene drysser av og så er det ikke mye mer ved orkideen. Men ikke kast planten, den kan blomstre igjen og igjen!

Tomat er ikke en grønnsak og jordbær er ikke en frukt

Du har sikkert hørt diskusjonene og alle teoriene før. Jordbæret er ikke et bær, det er egentlig en nøtt. Men er det sant? Vi har funnet svaret!

10 triks – tomater i drivhuset

Hvis det oppstår problemer ved å dyrke tomater i drivhuset, så er det som regel en veldig god grunn til hvorfor det skjer. Derfor finnes det ofte en...

Rene fliser ute – Slik gjør du

Alger, flekker og ugress er uvelkomne gjester hos de fleste huseiere med terrasse. Men med forskjellige former for rengjøring kan du få pene fliser igjen og du kan samtidig gjøre mye for å forhindre at det kommer tilbake.

Slik setter du georginer og får dem til å blomstre

Enkle og brukbare plantetips til hvordan du kan plante georgineknoller i hagen og i krukker. Hvis knollen kommer ordentlig i jorden, på det rette tidspu...

Legg fliser selv – les her hvordan du gjøre det

Du kan helt fint selv legge fliser i innkjørselen, på terrassen eller lage en gangsti rundt huset ditt, men det er hardt arbeide og du skal ha stor...