Landet vil allerede nå fase ut bruken ved å innføre forbud mot ugressmiddelet på offentlige områder, private hager og naturområder.
Landet vil allerede nå fase ut bruken ved å innføre forbud mot ugressmiddelet på offentlige områder, private hager og naturområder. Bilde: GettyImages

Vil forby Norges mest brukte sprøytemiddel

Flere land i Europa setter et forbud mot det effektive men kontroversielle ugressmiddelet. 

Noen ganger krever det sterke midler for å slippe for skvallerkål, brennesle eller annet ugress i hagen. Dette er grunnen til at mange hageeiere ofte har brukt det giftige sprøytemiddelet RoundUp som raskt tar knekken på de ville plantene og ugresset. Men den løsningen er kanskje snart slutt. 

Tidligere i år ble stoffet glyfosat forbudt i Østerrike, som ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO) “trolig er kreftfremkallende”. Dette til tross for at det er godkjent i EU. Nå er også Tyskland på vei mot forbud av det kontroversielle ugressmiddelet. 

Vil fase bruken av glyphosat 

Det tyske miljøministerium vil nemlig innføre et totalforbud mot bruken av glyfosat, som er den aktive ingrediensen i RoundUp - og verden mest utbrette ugressmiddel. Det skriver nyhetsbyrået Reuters. 

Forbudet skal tre i kraft ved utgangen av 2023 når EU's godkjenningsperiode for middelet løper ut. Men Tyskland vil allerede nå starte ved å fase ut bruken ved å forby pestisiden på offentlige områder, private hager og naturområder.  

Skadelig for dyr og mennesker 

Besluttnignner kommer i kjølevannet av verdensorganisasjonen FN sin rapport fra mai 2019, der de advarer om at en global biodiversitets krise ikke kun truer flere dyrearter, men også hele menneskehetens livsgrunnlag. 

En av grunnene til forbudet er fordi det giftige stoffet skader økosystemet ved å forstyrre den naturlige næringskjeden og insektenes plante bestøvning. Samtidig mistenker WHO glyfosatet for å være kreftfremkallende hos mennekser. 

Allikevel blir ugressmiddelet stadig brukt i flere land, og i Norge kan man stadig finne de grønne flaskene på butikkhyllene. Og de er stadig populære.  

RoundUp er et ugressmiddel som er utviklet av det amerikanske firmaet Monsanto. Siden er det overtatt av kjemi giganten Bayer, som den 11.juli.2019 var blitt saksøkt av 18.400 personer i USA, som  mener RoundUp er kreftfremkallende. 

I Europa er utviklingen allerede på vei. I juli ble Østerrike det første landet i EU som forbød bruken av glyfosat med restriksjoner, som også var gjeldende i Tsjekkia, Italia og Nederland. Frankrike planlegger å fase ut middelet innen 2023.

Også i Danmark har responsen vært stor og den 11.juni i år stilte en gruppe borgerer et borgerforslap til folketinget om å gjøre giftstoffet forbudt. Inntil videre har over 28.000 danske borgere skrevet under, men det krever 50.000 underskrifter før Folketinget skal ta stilling til det. 

I Norge ligger vurderingen av glyfosat hos Mattilsynet. Det kan ta tid før eventuell ny bestemmelse vil tre i kraft. 

- Vurderingen er et samarbeid mellom flere nordiske land. Danmark har hovedansvaret, og vi venter fortsatt på deres anbefalinger, sier Abdelkarim Abdellaue i mattilsynet til Dagbladet

9. september 2019
Mer om Hage

Høst og vår - Dette skal du plante i hagen nå!

Når høsten kommer er det en plante fremfor noen nordmenn pynter hagene med - lyng. Men du skal også huske at det er nå du skal plante blomsterløk for en blomstrende hage til våren.

Kastanjer er giftig for hunden din

Høsten er høysesong for samling og kreative kreasjoner med kastanjer. Men visste du at hestekastanjer kan være giftig for kjæledyr og barn?

Sett farge på hagen hele året rundt med lyng i bed og krukker

Få glede av lyng året rundt ved å velge forskjellige arter. Her er de beste plantetipsene til lyng i bed og krukke, og beskrivelse av de mest populære...

Ikke bruk denne: Farlig hageprodukt tilbakekalles

Hvis disse delene løsner og flyr av vil det medføre skaderisiko for brukeren eller tredjeparter, derfor har produsenten nå tilbakekalt produktet. 

Derfor skal du gi grillen en høstrengjøring

Høsten er rett rundt hjørnet, men det betyr ikke at du bør pakke vekk grillen. Se her hvordan du klargjør grillen til høsten og vinterens kulde – og...

Så lett formerer du buskene dine

Du skal klippe stiklinger i vintermånedene, da vil de starte å vokse på våren, og du kan plante dem ut på høsten.

Hibiscus syriacus - Pryder hagen om sensommeren

Hibiscus syriacus eller syrisk rose utfolder sine eksotiske røde, lilla og blå blomster som en fantastisk finale på hagesesongen når de andre buskene og blomstene har avblomstret for lengst. Og den syriske rosen er hverken syrisk eller en rose.   

Er dette verdens minste tre?

Musøre-planten blir ikke høyere enn fem centimeter. Likevel kalles den for et tre.

Slik dyrker du japansk lønn i hagen og i krukke

Japansk lønn er et av de mest elegante trærne som finnes, og treet kan du fint dyrke i norske hager både som fullvoksende tre, i krukke eller i dverg...

Tips om gjødsling

Noen planter og vekster har spesifikke behov når det gjelder næring som det kan være lurt å tenke over. Hva skal du gjødsle? Finnes det en gjødsel som passer for alt du skal gjødsle eller må du ha flere varianter?  

Vanilje i stua – Slik dyrker du vanilje fra vaniljeorkideen

Drømmer du om å dyrke din egen vanilje? Det kan du godt – også i en gjennomsnittlig norsk bolig. Les her hvordan du får vaniljeplanten til å trives. Få...

Slik takler plantene vårfrost og snø

Våren er her, men både frosten og snøen ligger fortsatt mange steder i landet. Hvordan takler egentlig plantene og blomstene vårfrosten og snøen? Dette...

Slik får du flere blomster på orkideen din

Orkideer blomstrer lenge, men en dag så tar det slutt. Blomstene drysser av og så er det ikke mye mer ved orkideen. Men ikke kast planten, den kan blomstre igjen og igjen!

10 triks – tomater i drivhuset

Hvis det oppstår problemer ved å dyrke tomater i drivhuset, så er det som regel en veldig god grunn til hvorfor det skjer. Derfor finnes det ofte en...

Slik setter du georginer og får dem til å blomstre

Enkle og brukbare plantetips til hvordan du kan plante georgineknoller i hagen og i krukker. Hvis knollen kommer ordentlig i jorden, på det rette tidspu...