Landet vil allerede nå fase ut bruken ved å innføre forbud mot ugressmiddelet på offentlige områder, private hager og naturområder.
Landet vil allerede nå fase ut bruken ved å innføre forbud mot ugressmiddelet på offentlige områder, private hager og naturområder. Bilde: GettyImages

Vil forby Norges mest brukte sprøytemiddel

Flere land i Europa setter et forbud mot det effektive men kontroversielle ugressmiddelet. 

Noen ganger krever det sterke midler for å slippe for skvallerkål, brennesle eller annet ugress i hagen. Dette er grunnen til at mange hageeiere ofte har brukt det giftige sprøytemiddelet RoundUp som raskt tar knekken på de ville plantene og ugresset. Men den løsningen er kanskje snart slutt. 

Tidligere i år ble stoffet glyfosat forbudt i Østerrike, som ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO) “trolig er kreftfremkallende”. Dette til tross for at det er godkjent i EU. Nå er også Tyskland på vei mot forbud av det kontroversielle ugressmiddelet. 

Vil fase bruken av glyphosat 

Det tyske miljøministerium vil nemlig innføre et totalforbud mot bruken av glyfosat, som er den aktive ingrediensen i RoundUp - og verden mest utbrette ugressmiddel. Det skriver nyhetsbyrået Reuters. 

Forbudet skal tre i kraft ved utgangen av 2023 når EU's godkjenningsperiode for middelet løper ut. Men Tyskland vil allerede nå starte ved å fase ut bruken ved å forby pestisiden på offentlige områder, private hager og naturområder.  

Skadelig for dyr og mennesker 

Besluttnignner kommer i kjølevannet av verdensorganisasjonen FN sin rapport fra mai 2019, der de advarer om at en global biodiversitets krise ikke kun truer flere dyrearter, men også hele menneskehetens livsgrunnlag. 

En av grunnene til forbudet er fordi det giftige stoffet skader økosystemet ved å forstyrre den naturlige næringskjeden og insektenes plante bestøvning. Samtidig mistenker WHO glyfosatet for å være kreftfremkallende hos mennekser. 

Allikevel blir ugressmiddelet stadig brukt i flere land, og i Norge kan man stadig finne de grønne flaskene på butikkhyllene. Og de er stadig populære.  

RoundUp er et ugressmiddel som er utviklet av det amerikanske firmaet Monsanto. Siden er det overtatt av kjemi giganten Bayer, som den 11.juli.2019 var blitt saksøkt av 18.400 personer i USA, som  mener RoundUp er kreftfremkallende. 

I Europa er utviklingen allerede på vei. I juli ble Østerrike det første landet i EU som forbød bruken av glyfosat med restriksjoner, som også var gjeldende i Tsjekkia, Italia og Nederland. Frankrike planlegger å fase ut middelet innen 2023.

Også i Danmark har responsen vært stor og den 11.juni i år stilte en gruppe borgerer et borgerforslap til folketinget om å gjøre giftstoffet forbudt. Inntil videre har over 28.000 danske borgere skrevet under, men det krever 50.000 underskrifter før Folketinget skal ta stilling til det. 

I Norge ligger vurderingen av glyfosat hos Mattilsynet. Det kan ta tid før eventuell ny bestemmelse vil tre i kraft. 

- Vurderingen er et samarbeid mellom flere nordiske land. Danmark har hovedansvaret, og vi venter fortsatt på deres anbefalinger, sier Abdelkarim Abdellaue i mattilsynet til Dagbladet

9. september 2019
Mer om Hage

Grønne tomater – hva kan de brukes til?

Hva skal man gjøre med alle de grønne og umodne tomatene på høsten? Er det smaksopplevelsen du går etter? Gå for grønne tomater i maten! Få gode oppskrifter på stekte og syltede grønne tomater her. 

Rabarbra - hagens enkleste plante

Slik får du størst høst av rabarbra. Slik deler du rabarbraplantene - og denne delen av planten er giftig.

Mandag er den internasjonale biedagen

Bienes verden er fascinerende og jobben de gjør, bestøvning av ville planter er utrolig viktig. Det synes FN også, derfor er den 20.mai utnevnt til...

Slik rengjør du grillen

Vips, så var våren her igjen. Lengre kvelder og varmere temperaturer betyr mer tid ute – gjerne rundt grillen. Tar du vårrengjøringen av grillen tidlig i år, unngår du å gå glipp av minnerike måltider.

Slik forhindrer vi biedød

En forskningsrapport viser at 40% av alle insektarter er synkende. Intektene er viktige for pollineringen. Her er ekspertenes tips på hvordan du kan...

Plantekasser i kjøkkenhagen og blomsterhagen

Med plantekasser i hagen får du en pen og lett måte å dyrke både grønnsaker, krydderier og sommerblomster! Vi viser deg hvordan du kan forlenge sesongen...

Ugress i plenen: Forny plenen din

Falmer gresset på plenen, mens mose og ugress stadig tar over? Da er det på tide å starte plenens bli-ny-kur. Den inneholder å gi gresset de beste forholdene – slik at gresset ikke blir overtatt av mose og ugress.

Tre undervurderte blomster til vårkrukken

Begynn hage sesongen med å plante blomster som tåler både sol, vind og kuldegrader! Her er forslag på tre blomster som tåler vårkulden og hvordan du...

Slik takler plantene vårfrost og snø

Våren er her, men både frosten og snøen ligger fortsatt mange steder i landet. Hvordan takler egentlig plantene og blomstene vårfrosten og snøen? Dette...

Slik får du flere blomster på orkideen din

Orkideer blomstrer lenge, men en dag så tar det slutt. Blomstene drysser av og så er det ikke mye mer ved orkideen. Men ikke kast planten, den kan blomstre igjen og igjen!

Tomat er ikke en grønnsak og jordbær er ikke en frukt

Du har sikkert hørt diskusjonene og alle teoriene før. Jordbæret er ikke et bær, det er egentlig en nøtt. Men er det sant? Vi har funnet svaret!

10 triks – tomater i drivhuset

Hvis det oppstår problemer ved å dyrke tomater i drivhuset, så er det som regel en veldig god grunn til hvorfor det skjer. Derfor finnes det ofte en...

Rene fliser ute – Slik gjør du

Alger, flekker og ugress er uvelkomne gjester hos de fleste huseiere med terrasse. Men med forskjellige former for rengjøring kan du få pene fliser igjen og du kan samtidig gjøre mye for å forhindre at det kommer tilbake.

Slik setter du georginer og får dem til å blomstre

Enkle og brukbare plantetips til hvordan du kan plante georgineknoller i hagen og i krukker. Hvis knollen kommer ordentlig i jorden, på det rette tidspu...

Legg fliser selv – les her hvordan du gjøre det

Du kan helt fint selv legge fliser i innkjørselen, på terrassen eller lage en gangsti rundt huset ditt, men det er hardt arbeide og du skal ha stor...