Oppfyll drømmen om hagestue

Vil du komme nærmere hagen hele året? Ekspert Michael Bergenstjerna deler her sine beste tips med deg som er klar for å sette i gang med hagestue!  

En hagestue kan bygges som et tilbygg på huset ditt, eller som et frittstående uterom i hagen

En hagestue kan bygges som et tilbygg på huset ditt, eller som et frittstående uterom i hagen. I hagestuen kan du oppleve utemiljøet samtidig som du er beskyttet mot vær og vind. Med skyve- eller klaffedører kan du åpne opp og komme enda nærmere natruen.

Hvilke ulike typer hagestuer finnes?

– Hagestuer kan i grove trekk deles inn i tre kategorier, sier Michael Bergenstjerna, som driver websiden Alltomuterum.com og har skrevet en bok om temaet.

– Enklere hagestuer er ment å bare kunne brukes om sommeren. Disse er vanligvis billigst å bygge. Noe isolerte hagestuer som forlenger sesongen kalles vår-til-høst-hagestuer. Og vintertilpassede hagestuer kan du bruke året rundt, men her må du regne med at kostnaden blir omtrent tre ganger så høy som for en ren sommerhagestue. Jo bedre isolasjon du har, jo dyrere blir det.

Tenk over dette før du planlegger hagestue

Før du begynner å skissere opp en hagestue bør du stille deg disse spørsmålene:

– Når kommer du til å bruke hagestuen? Dette er spørsmålet som avgjør alle dine material- og isoleringsvalg. Vil du kunne bruke rommet om våren, høsten og til og med om vinteren, eller holder det med en deilig hagestue til sommersbruk?

– Hvor vil du ha hagestuen din? Tenk over hvor mye sol du vil ha. En plassering mot sør passer for deg som er soltilbeder, men da må du være klar over at det fort kan bli veldig varmt i hagestuen når sola står på store deler av dagen. Tenk også igjennom hvilket rom hagestuen skal kobles til – eller om du heller vil ha en helt frittstående hagestue et sted på tomta.

Hvor mye koster det å bygge hagestue?

Å bygge hagestue er også et spørsmål om kostnader. Hvis du vil designe den selv, kan du trenge hjelp av en arkitekt for at tegningene skal bli korrekte og godkjente.  Vil du kunne åpne den helt opp, kreves det dører eller vinduer med komplekse konstruksjoner, noe som koster en del. Husk også å ta med innredning og hagestuemøbler i budsjettet ditt.

Noen setter bort hele eller deler av jobben til en entreprenør. Andre kjøper et byggesett hvor de monterer komponentene ved å følge en bruksanvisning, mens atter andre tar på seg utfordringen med å bygge hele selv.

– Det går helt fint å bygge bygge hagestuen på egen hånd. Det krever likevel erfaring i varierende grad, alt ettersom om du velger å gjøre alt selv eller kjøper noen av komponentene ferdige, sier Michael Bergenstjerna.

– En godt isolert hagestue krever at du er vant til å bygge selv, og da kan det være greit å få litt eksperthjelp. Det er ekstremt viktig at hagestuens komponenter, fra fundament til tak, bygges riktig og med stor nøyaktighet.

Å bygge selv gir deg designmessig frihet og kan være et supert sommerprosjekt, men husk at det kan bli dyrere enn du hadde trodd. Du får heller ingen garanti på hagestuen din.

Å kjøpe et byggesett sparer tid. Du får også stort sett garantier på alle de delene som inngår i byggesettet. Det kan dog bli dyrere enn å bygge selv, og du har ikke like stor mulighet til å bestemme hvordan hagestuen skal se ut. Du er selv ansvarlig for at fundamentet holder mål, og får ingen garanti på delene som ikke hører med i den ferdige pakken.

Om du leier inn en entreprenør, gir denne garanti på arbeidet som utføres. Dette er det dyreste alternativet, og du må holde et øye med spesifikasjoner og tegninger selv.

Må du søke om å bygge hagestue?

En hagestue som er koblet påhuset regnes som et tilbygg, og krever vanligvis at du søker om byggetillatelse.  

Men det finnes unntak:  

  • Et tilbygg med et bruttoareal på maksimalt 15 kvadratmeter kan oppføres uten byggesøknad.
  • En frittstående hagestue under 15 kvadratmeter krever heller ikke byggesøknad, men du må uansett sende en byggemelding når hagestuen er ferdig.
  • Om hagestuen er på over 15 kvadratmeter, må du søke om byggetillatelse. Du kan selv stå som ansvarlig søker (dersom hagestuen er mindre enn 50 kvadratmeter). Da har du ansvaret for at alt går riktig for seg både før og underveis i byggingen, f.eks ved å sende ut nabovarsler og sørge for at bygget blir kontrollert. 

10 trinn til hagestue

 Først må du bestemme hvilken type hagestue du vil ha, samt størrelse og plassering. Ta et valg om isolering og materialer tidlig i prosessen for best mulig planlegging og beregning av kostnader.

2 Ring kommunen for å høre hva som kreves for at du skal få sette i gang med byggingen. Krever hagestuen byggesøknad, eller holder det å sende en byggemelding? Finn ut alt dette før du stikker spaden i jorda.

3 Vil du designe selv eller bruke en arkitekt? Om du skal bygge selv, skal du bruke en entreprenør eller kjøpe et ferdig byggesett? Tenk igjennom hvor mye tid og interesse du har for selve byggejobben.

Om du velger å sette ut hele eller deler av jobben bør du finne håndverkere til å stole på. Be om tilbud fra flere ulike firmaer. 

 Når du har fått klarsignal fra kommunen, kan du sette igang med byggingen. Hvordan fundamentet bør være kommer litt an på hvor godt isolert hagestuen din skal være. Grunnzen er ekstremt viktig, så ta kontakt med en fagmann om du er i tvil om hva som er godt nok.

 Neste skritt er rammen. Ferdig byggesett, bygge selv eller få hjelp av en håndverker?

 Deretter monterer du taket. Velg mellom blant annet glasstak, kanalplast eller takstein.

 På tide å legge gulvet. Belegningsstein passer fint om du vil ha gulvvarme, men det finnes andre typer hagestuegulv også. Obs! Ikke alle belegningsteiner er  beregnet for gulvvarme. Spør i butikken.

 Monter glasspartiene som vegger. Velg mellom faste partier, skyvedører eller foldedører. 

10  Nå kommer det morsomste: Å innrede! Velg interiør etter smak og funksjon og nyt deretter hagestuen din i fulle drag. Det var jo derfor du bygde den! 

Kilder: Allt om uterum, boken ”Att skaffa uterum: Guiden du letar efter”, Boverket.

Les mer om hagestuer