Forleng sommeren med vinterhage!

Lunefullt norsk sommervær kan få den mest ihuga uteentusiast til å trekke innendørs. Da er kanskje en vinterhage løsningen.


Vi vet alle hvordan det kan være her i landet. Solskinn, lunt og godt i det ene øyeblikket. Iskald vind, piskende regn og riktig så utrivelig i det neste. Da kan det være greit å ha en vinterhage å krype inn i. Der er det både lunt og tørt, samtidig som lyset slipper inn i fullt monn.

– Dette er den beste investeringen vi noensinne har gjort, forteller Anne Lømo.

Hun og mannen Terje investerte i en vinterhage, og de ekstra kvadratmeterne er blitt husets samlingspunkt og mest brukte rom.

– Her koser vi oss hele året, sommer som vinter. Vi hygger oss, leser og arbeider. Årstidene oppleves på en helt annen måte, for ikke å snakke om lyset. Det får vi mye mer av,også i mørketiden, forteller Anne Lømo.

bildetekst

På en rett vegg kan man montere en ferdigvariant.

Spesialtilpasning
Det finnes flere måter å skaffe seg en vinterhage på. Ett alternativ er å sette opp en helt individuell variant. Eller du kan henvende seg til en fabrikant av vinterhager. De leverer både ferdige moduler, eller bygger et alternativ tilpasset dine ønsker og tegninger. Skal du bygge din egen individuelle utgave, er det best å kontakte en arkitekt. De ser hva som må til, og  hvordan vinterhagen best kan integreres i resten av boligmassen.

Tegningene kan du levere til en produsent av vinterhager som bygger modulene i henhold til dine og arkitektens anvisninger. Eller du kan velge en ferdigvariant. Men sørg alltid for å få fagfolk til å montere vinterhagen og knytte den sammen med den eksisterende boligen. På den måten unngår du lekkasjeproblemer og inntrenging av vann på uønskede steder.

Stråleenergi
En vinterhage vil trenge mer oppvarming enn et tradisjonelt isolert rom, selv om det benyttes isolerglass. På den annen side vil sola gi et positivt energitilskudd når den er oppe. Faktisk gir hver kvadratmeter uisolert glassflate 900 watt når sola skinner. Da slippes 77 prosent av stråleenergien igjennom.

Men i vinterhagene monteres det såkalte solkontrollglass. Disse begrenser stråleenergien uten at det går utover lyset. Dette oppnås ved hjelp av en optisk teknikk. Hvor store investeringer som må til dersom du ønsker deg en vinterhage, varierer. Her spiller glasskvalitet, design, solkontrollsystem og størrelse inn. Men en grunnregel sier at kostnadene for en uisolert vinterhage vil ligge på et sted mellom 5000 og 10 000 kroner. Mens et isolert alternativ vil starte på kr 10 000.