Gode høstråd for hagen

Vinteren nærmer seg med stormskritt og det er på tide å gjøre de siste forberedelser foran hagens vinterdvale. Vi gir deg tipsene på hvordan du best bevarer hagen og balkongplantene for vinteren.


For at gresset skal få nok opplagsnæring bør gresset i hagen være 5-6 cm når snøen kommer. Hvis gresset er høyere er det fare for soppangrep neste vår. Av samme grunn bør du fjerne nedfallsfrukt, kvister, avklipt gress og løv. For å hjelpe gresset i kampen mot mose, er det viktig at gresset får nok næring og luft. Hvis du sår gress på høsten skal den ikke gjødsles før til våren, hvis du sørget for en ordentlig grunngjødning i forbindelse med fresing og planering av jorden. Til gjengjeld skal plenen gjerne spire så tidlig, at den kan nå å bli klippet 2-3 ganger, innen frosten setter en stopper for veksten. Klippingen får de unge gressplantene til å bre seg, slik at du får en tett og sunn gressplen til våren. Hvis du har planer om å så til våren, er gjødsling om høsten bra.

Dekk til blomsterbedene
Busker som lett kan knekke under snøen bør bindes sammen og støttes opp. Blomsterbedene bør dekkes med granbar. Det er viktig at du fjerner visne blomster og blader og vanner godt før granbaret legges på. Dekk staudene godt da disse overvintrer under jorden. Frukttrær som beskjæres om høsten gir færre nye skudd enn om du venter til våren. Vi anbefaler at du beskjærer dine kirsebær-, plomme– og morelltrær om høsten. Resten bør beskjæres tidlig på våren. For et best mulig resultat bør du beskjære der greinene står tett.

Høst er plantetid
Hvis du planlegger å plante f.eks. busker eller en hekk, kan dette trygt gjøres om høsten. Jorden har en god fuktighet og plantene trives i høstjorden. Når du planter løk, f.eks. tulipanløker kan det være en fordel å plante mange i samme farge sammen. Da får du flotte fargeklatter å glede deg over når våren kommer. Husk at enkelte løkplanter, som begonia og fresia, skal plantes ut om våren og ikke om høsten.

Beskytt balkongplantene
Balkongplantene trenger varsom behandling i vinterhalvåret for å kunne spre farge og glede neste vår og sommer. Sommerblomstene bør tømmes helt for jord. Dette gjelder f.eks. petunia og begonia. Har du disse i krukker er det viktig at du sørger for at vannet renner skikkelig ut før vinteren. Få krukker er nemlig helt frostsikre. Stueplanter som har tilbragt de lyse måneder på terrassen, skal flyttes innendørs, så de ikke plutselig risikerer frostskader en kald natt sist i september. Plantene skal ikke settes i større potter på denne tiden av året, men forberedes på vinterens hvileperiode ved gradvis mindre vanning. Når lyset så kommer igjen til våren, er det evt. tid for en større potte og en gjennomvanning. Dine vintergrønne planter bør beskyttes mot vinterkulda og uttørking når vårsola kommer. Et godt tips er å pakke de inn med strie eller dekke de til med en isoporkasse.