Bilde: Cedric Archer

Med himmelen som tak

- Ikke et øyeblikk har vi angret på at vi bygget vinterhage, slår Marvel og Tore Eriksen fornøyd fast. Vinterhagen ble straks familiens favorittoppholdssted.

Naturlig nok, for her flommer dagslyset inn. Kanarifuglene kvitrer fornøyd i buret, appelsintreet bærer frukter og skyter nye skudd. Blomstrende orkidéer i store krukker. Naturelementene oppleves på nært hold. Månen, stjernehimmelen og ikke minst høststormene. Vinden som uler rundt hjørnene, regnet som trommer på taket. En følelse av å sitte midt i uværet.

– Vi har fått naturen inn i huset, synes det er deilig med alt lyset, og har det heller aldri ubehagelig varmt, sier ekteparet.


GOD INVESTERING: – Etter innglassingen bruker jeg verandaen min fra påske og til langt ut i oktober, sier Halvor Eid fornøyd. Her sammen med glassmester Trond Hansen (t.h.).

Valmet tak
Den isolerte vinterhagen, bygget på husets tidligere terrasse, er på rundt 24 kvadratmeter, har glassvegger mot syd og vest, samt spesiallaget, valmet glasstak. Stor skyvedør mot syd fører ut til terrassen som løper langs husets front, med trapp ned til hagen. Vestfasaden harskyvevinduer og utvendig solskjerming. Ny dobbel skyvedør intergrerer hagestuen med resten av huset, gir mye lys og er mer funksjonell enn den gamle terrassedøren.

Skreddersydd
Vinterhagen er skreddersydd til huset og produsert etter mål. Konstruksjonen er utført i isolerte, pulverlakkerte aluminiumsprofiler. I taket solavskjermende sikkerhetsglass, grad fire, noe som tilsvarer en markise. Før glassbygget kom på plass, ble den gamle terrassen revet, grunnen gravd opp og pukket med lecakuler, som er lett å håndtere og har god isolasjonsevne. Siden ble fundament og gulvet støpt, med nedlagt varmekabel og skiferheller.


TETT PÅ: Med naturen tett på hygger Tore Eriksen seg i familiens lyse og vennlige vinterhage

Glassklare løsninger
Mange ønsker å skjerme seg mot dårlig vær og velger komplette utestueløsninger, enten i tilknytning til huset eller som separat løsning i hagen.

Utestuen bør kunne lukkes helt, samtidig som den enkelt skal kunne åpnes på varme sommerdager. Valget faller ofte på usiolerte løsninger med mye glass i veggene, eventuelt også i taket.

Innglassing av terrassen gir en helt ny utnyttelse av arealene og slipper samtidig lyset inn i boligen ved valg av glasstak.

Stadig flere får øynene opp for vedlikeholdsfrie produkter i glass og aluminium, der bare fantasien setter grenser for utformingen. Glasstaket kan leveres med fast eller skyvbar løsning, samtidig som skyvbare dører og vinduer gjør bruken av utestuen enkel og fleksibel. En usiolert utestue bygget på rette måten kan brukes store deler av året, spesielt om man har mulighet til oppvarming. B ygget i tilknytning til huset vil utestuen samtidig ha en viss isolerende effekt, noe som kan bety lunere bolig i vinterhalvåret.


KONTRAST: Frisk frukt på appelsintreet, blomstrende orkideer og kvitrende kanarifugler står i kontrast til vinterlandskapet utenfor.

Fagmannens råd

* Med et fullisolert system kan vinterhagen inngå som en fullverdig del av boligen.
* Et uisolert innglassingssystem kan monteres direkte på et vanlig terrassegulv eller på et betonggulv.
* Ved valg av glasstak slippes mye dagslys inn i boligen.
* Solavskjerming er ofte nødvendig. Kombiner derfor gjerne gjerne med solavskjermende glass i taket.
* Konstruksjonene av glass og aluminium er nærmest vedlikeholdsfrie. For å lette renholdet er det mulig å velge selvrensende glass.
* Innglassing eller vinterhager i forbindelse med boligen krever tilpasning til huset, noe leverandøren bør kunne hjelpe deg med.
* I de fleste tilfeller er det nødvendig med en forenklet byggemelding til kommunen.

29. september 2010
Mer om Hagestue, vinterhage og lysthus
Annonsørinnhold

Gjør hagen klar for våren

3 tips og masse inspirasjon til hvordan du lager drømmehagen!

Slik lager du en liten og enkel redskapsbod

Oppbevar alle redskap i en flott redskapsbod – og gi gressklipperen en ny garasje!

Hagestue fra Grønt Fokus
Annonsørinnhold

Et ekstra uterom med hagestue

En hagestue gir deg følelsen av å være ute, selv om du egentlig er inne. Her får du tips til hvordan du kan få din egen lille oase – hvor hagen kan...

Grønt Fokus
Annonsørinnhold

Herlig uteliv med hagestue

Med uforutsigbare, norske sommertemperaturer kan en hyggelig og lun hagestue gi deg det lille ekstra.

Annonsørinnhold

Slik får du høstens hyggeligste rom

Du kan forlenge utesesongen til å vare hele året rundt, samtidig som du skaper husets mest unike og hyggelige rom! En hagestue gir deg et samlingspunkt...

Grønt Fokus
Annonsørinnhold

Nå bør du starte planleggingen av hagestuen

Med en hagestue kan du sitte ute selv på dager med dårlig vær. Men begynner du ikke planleggingen nå, risikerer du å måtte vente til neste år.

Lykkelig i lysthus

Nøtterøy-paret hadde behov for et sted hvor de kunne være inne, men likevel ute. De fant lykken med et femten kvadratmeter stort lysthus i hagen. 

Aluminiumsprofiler og glasstak er en lekker kombinasjon som gir et unikt lysinnslipp.
Annonsørinnhold

Her er den norske favoritten

Glasstak, aluminium og vinterisolering står øverst på nordmenns ønskeliste.

Lag vårens fineste uteplass

Hvis du begynner å planlegge allerede nå, kan du føle på naboens misunnelse om et par måneder.

Fra utebod til ekstrahus

En helt vanlig, kjedelig utebod kan få nytt liv som praktisk kontorkrypinn med sofakrok. Slik fikser du et eget lite ekstrahus uten å ruinere deg.

Mye hygge i hagestuen

Mona Skaaden-Bjerke er hageentusiast og blogger. For Mona og ektemannen Magnar Bjerke og deres to barn, har den om lag 15 kvadratmeter store hagestuen...

Gi fuglene frø på smarte fuglebrett

Lag fest hele uken for småfuglene i vintersesongen med praktiske og dekorative fuglebrett.

”Arkitekten skapte vårt nye uterom”

Ulrika og hennes mann drømte om å bygge ut kjøkkenet sitt og utnytte den ubebygde delen av tomten bedre. En arkitekt sørget for at deres ideer ble til virkelighet.

Hva er reglene for lysthus?

Drømmer du om et lysthus? Her er reglene du må følge.

Populært med glassveranda

En glassveranda eller vinterhage gir deg følelsen av å være ute selv når du er inne.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no