Annonsørinnhold
Grønt Fokus
Grønt Fokus

Nå bør du starte planleggingen av hagestuen

Med en hagestue kan du sitte ute selv på dager med dårlig vær. Men begynner du ikke planleggingen nå, risikerer du å måtte vente til neste år.

Nordmenn er såpass lei av det skiftende været at vi har tydd til egne løsninger for å trives her.

Salget av hagestuer og vinterhager har skutt til værs de siste årene, og Viivilla.nos artikler om temaet er de mest populære sakene på sosiale medier.

Det er ingen tvil om at det norske folk har funnet sine preferanser når det gjelder kos i dårlig vær.

Gjør alt klart

Hvis du har vurdert å skaffe deg et ekstra rom til hagen, er nå det rette tidspunktet for å komme i gang med planleggingen. 

Bestiller du nå, får du alle varene levert i tide til sommerferien starter. Med grunnarbeidet, tiden snekkeren bruker og det du skal fikse selv, går det fort 3-4 dager til hagestuen står ferdig.

For å slippe å sette opp partyteltet som stadig blåser vekk eller parasollen som bare er i veien, bør du derfor bestille hagestuen i god tid for å ha alt klart.

Foto: Grønt Fokus

Finn ut hvor du vil ha den plassert i hagen, mål opp, finn den perfekte hagestuen og kom i gang.

Mens du venter på at hagestuen skal bli levert, har du god tid til å handle inn de møblene du ønsker, samt planlegge resten av plassen i hagestuen.

Da er det bare å slenge bena på bordet og nyte hagen innenfra.

Før du starter

Før du begynner, er det viktig at du tenker over hvilket behov du har og hva du vil ha ut av hagestuen din i fremtiden. Den vil bli stående lenge - årevis - så det er viktig at du velger en som passer dine behov.

Alt avhenger av smak, behov og pris, så kanskje én modell passer naboen din, mens en annen modell passer bedre til deg.

Norges ledende leverandør av hagestuer, Grønt Fokus, tilbyr ti forskjellige modeller, men disse kan du altså vri og vende på nesten sånn som du vil. Du kan fikle, fikse, snu, plassere og forandre i det "uendelige" i deres hagestueguide på nett, slik at din hagestue blir helt unik.

Det mange ikke vet, er at veien til hagestuen er kort og ganske enkel. Grønt Fokus har laget en liten sjekkliste du bør se gjennom før du tar steget og bestiller:

1. Søknad

Det er ikke alltid man trenger å sende inn søknad før man begynner, men det kan være greit å dobbeltsjekke med kommunen din i tilfelle det er tekniske reguleringer i ditt nærområde som må tas hensyn til. 

Hvis hagestuen skal stå nærmere enn 1 meter fra husveggen, må du uansett søke til kommunen. Grei huskeregel!

Foto: Grønt Fokus

2. Snøsoner

Modellen av hagestue må også velges utifra hvor mye snø som er forventet å falle til vinteren.

Hagestuene tåler ganske mye og du vil også få hjelp til å finne riktig variant fra en fagperson, men det er greit å være klar over dette på forhånd. I tillegg er det alltid en god idé å måke taket hvis man ser at snømengden øker i løpet av sesongen.

3. Plassering

Ønsker du morgensol eller kveldssol? Hvilken vei vil du at din hagestue skal være vendt? Husk at trær kan både gi skygge og hindre uønsket innsyn, men også stenge for solen.

4. Størrelse

Hagestuen skal ha plass til sittemøbler, men kan arrangeres sånn at du også får plass til hyller eller planter hvis du ønsker det.

Hvis du har planer om å feire store anledninger i hagestuen, bør du sørge for at modellen du velger har plass til alle inviterte.

Foto: Grønt Fokus

5. Underlaget

Det er viktig at underlaget er stødig og rett, og du har derfor et par alternativer til hvilken metode du vil bruke. For eksempel kan du bygge en terrasse og montere hagestuen på den, eller støpe en betongsåle på bakken. 

Leverandøren Grønt Fokus leverer også egne grunnpakker der alt av isopor, armeringsjern m.m. er inkludert, i tillegg til at det blir fraktet hjem til deg. 

6. Tilbehør

De fleste vil gjerne ha en varmekilde i hagestuen, men det finnes mange forskjellige. Ønsker du gulvvarme, kamin eller en enkel infravarmer? Solbeskyttelse og ventilasjon er også viktig å tenke over.

7. Montering

Mange ser nok for seg at den mest kompliserte delen av hagestuen er monteringen, men faktum er at det kan du faktisk fint gjøre selv med Grønt Fokus' modeller. Alle modellene kan nemlig fås ferdig kappet. Gode monteringsanvisninger følger alltid med, og hjelp kan du få over telefon eller e-post. 

Et godt tips er å uansett være to for å montere hagestuen; den blir levert som et stort byggesett, og det er mange tunge løft.

God fornøyelse!

 

4. mai 2016
Mer om Hagestue, vinterhage og lysthus
Annonsørinnhold

Gjør hagen klar for våren

3 tips og masse inspirasjon til hvordan du lager drømmehagen!

Slik lager du en liten og enkel redskapsbod

Oppbevar alle redskap i en flott redskapsbod – og gi gressklipperen en ny garasje!

Hagestue fra Grønt Fokus
Annonsørinnhold

Et ekstra uterom med hagestue

En hagestue gir deg følelsen av å være ute, selv om du egentlig er inne. Her får du tips til hvordan du kan få din egen lille oase – hvor hagen kan...

Grønt Fokus
Annonsørinnhold

Herlig uteliv med hagestue

Med uforutsigbare, norske sommertemperaturer kan en hyggelig og lun hagestue gi deg det lille ekstra.

Annonsørinnhold

Slik får du høstens hyggeligste rom

Du kan forlenge utesesongen til å vare hele året rundt, samtidig som du skaper husets mest unike og hyggelige rom! En hagestue gir deg et samlingspunkt...

Lykkelig i lysthus

Nøtterøy-paret hadde behov for et sted hvor de kunne være inne, men likevel ute. De fant lykken med et femten kvadratmeter stort lysthus i hagen.

Aluminiumsprofiler og glasstak er en lekker kombinasjon som gir et unikt lysinnslipp.
Annonsørinnhold

Her er den norske favoritten

Glasstak, aluminium og vinterisolering står øverst på nordmenns ønskeliste.

Lag vårens fineste uteplass

Hvis du begynner å planlegge allerede nå, kan du føle på naboens misunnelse om et par måneder.

Fra utebod til ekstrahus

En helt vanlig, kjedelig utebod kan få nytt liv som praktisk kontorkrypinn med sofakrok. Slik fikser du et eget lite ekstrahus uten å ruinere deg.

Mye hygge i hagestuen

Mona Skaaden-Bjerke er hageentusiast og blogger. For Mona og ektemannen Magnar Bjerke og deres to barn, har den om lag 15 kvadratmeter store hagestuen blitt et uunnværlig tilholdssted for hele familien.

Gi fuglene frø på smarte fuglebrett

Lag fest hele uken for småfuglene i vintersesongen med praktiske og dekorative fuglebrett.

”Arkitekten skapte vårt nye uterom”

Ulrika og hennes mann drømte om å bygge ut kjøkkenet sitt og utnytte den ubebygde delen av tomten bedre. En arkitekt sørget for at deres ideer ble til...

Hva er reglene for lysthus?

Drømmer du om et lysthus? Her er reglene du må følge.

Populært med glassveranda

En glassveranda eller vinterhage gir deg følelsen av å være ute selv når du er inne.

Effektiv varme i vinterhagen

Sommeren er kort her nord. Ikke bare er høst, vinter og tidlig vår kalde perioder, de er også mørke og triste. Men i vinterhagen kan du nyte sommerklima...