En vinterhage er isolert og kan derfor nytes hele året.
En vinterhage er isolert og kan derfor nytes hele året. Bilde: GettyImages

Vinterhage: Husets vakreste rom

En isolert vinterhage kan nytes hele året og forlenger hagesesongen, innenfor. Se her hva du bør tenke over når du går å drømmer om en vinterhage. 

I Norge har vi “mye vær” som det sies. Det kan gjøre hagesesongen kort og kjedelig. Selv om hagesesongen varierer fra år til år, og område til område, er det fortsatt mulig å føle at man kan nyte den flotte naturen og hagesesongen ved å investere i en vinterhage. Da kan du nyte hagen i all slags vær, hele året. 

Vi har samlet det du trenger å vite om vinterhage under: 

Hvorfor ha en vinterhage? 

En vinterhage gjør huset større samtidig som det forlenger sommersesongen.

Du får en ekstra stue til huset som kan brukes året rundt. Du kan for eksempel bruke det som et orangeri, hvor du plasserer de frostfølsomme plantene dine, eller du kan bruke det som et kontor eller bare en ekstra stue. Det gir oss flere dager ute på terrassen, og følelsen av å være ute, selv om vi er inne. Den kan også brukes som et drivhus på sommeren da de store vinduene vil gi plantene dine masse lys og varme.

Vinterhage isolasjon 

En vinterhage er en forlengelse av huset som oftest er fullisolert. I motsetning til en sommerstue kan vinterhagen altså brukes både sommer og vinter. Her kan du nyte snøen utenfor, mens du sitter inne i varmen, eller se ut på hagen på regntunge dager. 

Noen velger også vinterhager som er uisolerte, men dette blir ofte kaldt for en sommerstue eller hagestue.  

Vinterhagen er fullisolert med isolert grunn og gulv, og har ofte 2- eller 3-lags isolasjonsglass i vinduer og tak. Mange velger også gulvvarme eller å innsette en kamin for ekstra komfort og hygge. 

3 fordeler med vinterhage: 

  1. Forlenger hagesesongen - hagen kan nytes hele året rundt, i lune omgivelser. 

  2. Øker boarealet ved å skape plass og et ekstra rom. 

  3. Fungerer som et drivhus på sommeren. Da kan du for eksempel dyrke din egen basilikum, tomater eller oliventre.  

Foto: GettyImages

Pris for vinterhage 

En vinterhage svinger ekstremt mye i pris. Prisen avhenger av om du skal ha et utbygg som er fullisolert eller uisolert, størrelse og materiale valg. I 2019 lå gjennomsnittsprisen på ca. kr. 15.000 per kvadratmeter inkludert mva. Det var imidlertid en variasjon i prisen på mellom ca. kr. 7.000 - kr. 25.000 per kvadratmeter. 

Tilleggskostnader: 

Når du skal bygge en vinterhage, er det en ting hva selve vinterhagen koster, men det kan oppstå en del tilleggskostnader. Kanskje du har behov for utgraving, eller skal vinterhagen plasseres på en terrasse/veranda platting. Andre tilleggsomkostninger kan være om det er nødvendig å søke om byggetillatelse. 

Ved å velge prefabrikerte varianter kan du spare mye på prisen, hvor derimot spesialdesignet vinterhage fort blir dyrere. 

Materialer: 

Aluminium er ofte det billigste alternativet, mens vinterhager laget i tre ofte er en dyrere variant. Vinyl ligger i ofte i midten av prisskalaen.

Foto: GettyImages

Dette bør du tenke over hvis du skal velge en vinterhage: 

Tilpass bygget til eksisterende eksteriør:

Det er viktig å tenkte på hvordan vinterhagen vil ta seg ut på huset, slik at den blir en del av eksisterende eksteriør og ikke fortoner seg som et fremmedelement. Selv om det er et vanlig utgangspunkt, bør en ikke være for bundet opp av å bruke eksisterende terrasse hvis det går på bekostning av en bedre løsning med andre mål eller plassering.

Velg solide bygningsmaterialer:

En vinterhage er beregnet til bruk mesteparten av året og bygges med isolerglass, godt isolert tak og gjerne varme i gulv. Rommet vil bli oppvarmet, derfor må det også isoleres godt.

Sørge for skikkelige luftemuligheter:

På varme dager kan temperaturen i vinterhagen komme opp i 50-60 grader. Du bør derfor sørge for mindre luftevinduer som kan stå oppe når du er bortreist. I tillegg bør et par av veggene bestå av skyvedører eller skyvevinduer i aluminiumsrammer. Faste glassfelt i kombinasjon med vanlig fast vegg kan også brukes. Som mal bør to vegger kunne åpnes opp (dør eller vindusfelter) for å gi full utluftning på varme dager.

Bruk effektiv oppvarmingskilde:

Å bygge peis i hagestuen er lurt å vurdere når du skal bygge vinterhage. Den kan nytes til grilling i den varme årstiden og til oppvarming når det er minusgrader ute.

Isolér gulvet:

Solid fundamentering er helt avgjørende for hagestuen, på samme måte som det er for andre bygg. Setninger og siging kan skade både glassfelter og takdekke, i tillegg til at det er arbeidskrevende å rette slike feil i ettertid. 

Vinterhagen må byggemeldes:

En vinterhage må alltid byggemeldes hvis den er i tilknytning til bolig. Det er ikke så vanskelig som mange tror, og det er viktig å ha det formelle i orden før en starter byggingen. 

Gjør mye selv og spar penger:

Du vil kunne spare betydelige beløp på å gjøre mye selv hvis du er byggekyndig. Et annet alternativ er å få en byggmester til å sette opp reisverk, som stolper, dragere og sperrer, slik at dimensjonering og innfesting er riktig gjort. Da kan du, selv stå for montering av tak og glasspartier.

5 vinterhager til inspirasjon 

1. En del av huset 

Gå for en vinterhage i samme stil og design som huset. Vinterhagen vil føles som en naturlig del av husets fasade, samtidig som det skaper utsikt og lys inn i huset. 

Denne flotte vinterhagen er fra Willab Garden, se den her. Foto: WillabGarden. 

2. Norsk vinterhage 

For et eget uttrykk kan du kombinere vinterhagen din med både faste vegger og tak i kombinasjon med glassvegger og glasstak. 

Vinterhagen er fra norske Bøcon, se den her. Foto: Bøcon

3. Vinterhage i aluminium 

Å velge en prefabrikert vinterhage i aluminium gir både en moderne og minimalistisk følelse. Her får du maksimalt ut av vinterhagens følelse av å være i hagen, selv om du er innenfor. 

Vinterhagen er i aliminium og fra Willab Garden, se den her. Foto: WillabGarden.  

4. Planter elsker vinterhagen 

Dekorer vinterhagen din som et drivhus der inneplante dine kan trives i varme og med rikelig av dagslys. Om sommeren kan du dyrke eksotiske planter eller sette ut plantene som har stått inne i løpet av vinteren. 

Det Norske hageselskapet viser hvordan man bruker vinterhagen i forlengelse av hagesesongen. Foto: Hageselskapet. 

5. Vinterhage i stil med huset

En vinterhage med isolerte skyveglassdører holder varmen inne på vinteren og gir mulighet for å åpne helt opp på sommeren. På den måten har du et ekstra rom som kan transformeres til en overdekket terrasse. 

Vinterhagen er fra Glassportal, som du finner her. Foto: Glassportal. 

 

10. februar 2020
Mer om Hage

Kastanjer er giftig for hunden din

Høsten er høysesong for samling og kreative kreasjoner med kastanjer. Men visste du at hestekastanjer kan være giftig for kjæledyr og barn?

Sett farge på hagen hele året rundt med lyng i bed og krukker

Få glede av lyng året rundt ved å velge forskjellige arter. Her er de beste plantetipsene til lyng i bed og krukke, og beskrivelse av de mest populære...

Ikke bruk denne: Farlig hageprodukt tilbakekalles

Hvis disse delene løsner og flyr av vil det medføre skaderisiko for brukeren eller tredjeparter, derfor har produsenten nå tilbakekalt produktet.

Derfor skal du gi grillen en høstrengjøring

Høsten er rett rundt hjørnet, men det betyr ikke at du bør pakke vekk grillen. Se her hvordan du klargjør grillen til høsten og vinterens kulde – og bidrar til at grillmaten forblir like god hele året.

Så lett formerer du buskene dine

Du skal klippe stiklinger i vintermånedene, da vil de starte å vokse på våren, og du kan plante dem ut på høsten.

Hibiscus syriacus - Pryder hagen om sensommeren

Hibiscus syriacus eller syrisk rose utfolder sine eksotiske røde, lilla og blå blomster som en fantastisk finale på hagesesongen når de andre buskene...

Blir selvforsynt med squash i store mengder

Squash skal ikke sås for tidlig og de krever varme. I juni er det lunt og godt, og da vokser plante fort. Squash trenger god plass, men til gjengjeld trenger du bare å så et par stykker for å få nok til hele familien. 

Er dette verdens minste tre?

Musøre-planten blir ikke høyere enn fem centimeter. Likevel kalles den for et tre.

Slik dyrker du japansk lønn i hagen og i krukke

Japansk lønn er et av de mest elegante trærne som finnes, og treet kan du fint dyrke i norske hager både som fullvoksende tre, i krukke eller i dverg...

Tips om gjødsling

Noen planter og vekster har spesifikke behov når det gjelder næring som det kan være lurt å tenke over. Hva skal du gjødsle? Finnes det en gjødsel som passer for alt du skal gjødsle eller må du ha flere varianter?  

Vanilje i stua – Slik dyrker du vanilje fra vaniljeorkideen

Drømmer du om å dyrke din egen vanilje? Det kan du godt – også i en gjennomsnittlig norsk bolig. Les her hvordan du får vaniljeplanten til å trives. Få...

Slik takler plantene vårfrost og snø

Våren er her, men både frosten og snøen ligger fortsatt mange steder i landet. Hvordan takler egentlig plantene og blomstene vårfrosten og snøen? Dette...

Slik får du flere blomster på orkideen din

Orkideer blomstrer lenge, men en dag så tar det slutt. Blomstene drysser av og så er det ikke mye mer ved orkideen. Men ikke kast planten, den kan blomstre igjen og igjen!

10 triks – tomater i drivhuset

Hvis det oppstår problemer ved å dyrke tomater i drivhuset, så er det som regel en veldig god grunn til hvorfor det skjer. Derfor finnes det ofte en...

Slik setter du georginer og får dem til å blomstre

Enkle og brukbare plantetips til hvordan du kan plante georgineknoller i hagen og i krukker. Hvis knollen kommer ordentlig i jorden, på det rette tidspu...