1,5 tonn mørtel skal blandes og legges på badet.
1,5 tonn mørtel skal blandes og legges på badet. Bilde: Vegard Talmoen

«1,5 tonn mørtel pluss vann skal bæres opp til andre etasje»

Hjelp! Vi bygger hus

Vegard har tatt fri fra jobben i et par uker for å bidra på husbyggingen. Dermed har håndverkerne fått en ivrig og effektiv hjelper. I dag: Støp av badegulv!

  • Dette er en del av Vi i Villas serie som følger familien Talmoens vei mot et splitter nytt hus. Se alt om Hjelp, vi bygger hus her. Både Vegard og Nina har travle jobber, og det krever sitt å være engasjert i byggeprosessen. Les mer om familien her. I januar har Vegard derfor tatt to uker fri for å bli med arbeidet:

Januar 2017:

Dagen startet 07.30. Snekkerne var allerede i gang. Det tok ikke mange minuttene før Fredrik (mureren) og en av hans kollegaer kom på plass. Vi rigget til med murerbøtter og blander. Det var allerede 30 sekker av 25 kg plassert inne i huset, men Fredrik hadde også tatt med seg 30 til.

Det er 1,5 tonn mørtel pluss vann som skal bæres opp til andre etasje. Det var godt han tok med seg en kollega, så vi i hvert fall er to som kan bære.

Fredrik rigget seg til inne på badet med diverse murerverktøy. Vi startet med å legge ut litt betong spredd over hele badet for å få noe innunder armeringen først. Da fikk vi liksom løftet armeringen med varmekablene litt opp fra gulvet. 

Les også:

Dette bør du tenke på når du bygger bad

Det koster med nytt bad. Derfor er det ekstra viktig å velge riktig. Ta med deg disse tipsene på veien!

Et nett av varmekabler venter på å bli dekket av betong.

Så startet Fredrik med å støpe dusjen. Vi skulle ha en liten nisje på en cm ned i dusjsonen, så lirene ble lagt helt i bunn. Støpebetongen ble blandet relativt tørr, så den var fin å forme med murerskjea. 

Fredrik lot vateret ri nedover på lirene for å rette av gulvet. Så ble det en runde med pussebrettet så betongen fremsto som våtere og helt slett. Det ble et perfekt resultat. Da dusjsonen var slett og fin, ble det banket ned et par lirer på tvers også for å skape kanten av nisjen.

 

Mens Fredrik formet betongen, fortsatt vi å bære opp bøtte på bøtte med betong. Blanderen gikk konstant. Det minket stadig på sekkene med mørtel, mens arealet som var ferdig støpt ble større og større.  

Les også:

Bygge nytt bad? Denne dokumentasjonen MÅ du ha i orden

Skal du pusse opp eller bygge nytt bad? Da bør du ha dokumentasjonen i orden. Hvis ikke kan du tape kraftig økonomisk på det.

Det var stadig diskusjon mellom gutta på om vi hadde nok mørtel. 60 sekker skulle holde, men det er klart at hvis gulvet hadde blitt litt for tjukt på en flate på 15 kvadrat, vil sekkene gå fort. Fredrik var veldig rolig på at dette skulle holde akkurat. Og ganske riktig, da vi hadde kommet litt over halvveis på gulvet hadde også brukt mer enn 30 sekker, så det var bare 28 igjen.

Etter lunsj gikk det slag i slag med blandinger. Gulvet formet seg raskt nedover mot døra. Etter et par timer kunne vi begynne å vaske utstyret, mens Fredrik gjorde seg ferdig. Resultatet ble dritbra. 15 kvadrat gulv med fall mot sluk og nisje og full pakke.

Gå ikke glipp av fortsettelsen av byggeprosjektet – hold deg oppdatert via vårt nyhetsbrev!

Les også:

10 ting du må vite før du pusser opp badet

Skal du pusse opp badet eller bygge nytt? Her er tipsene og reglene du må kunne før du setter i gang.

27. januar 2017
Mer om Hjelp! Vi bygger hus

Endelig ferdig med å male huset

Hjelp! Vi bygger hus Familien Talmoen har endelig malt ferdig drømmehuset sitt! Her deler de sine verdifulle erfaringer med deg.

«Vi har fått låne en proff malingssprøyte»

Hjelp! Vi bygger hus Det sies at riktig utstyr er halve jobben. I dette tilfellet er det nok enda mer.

Ny peis: fra muring av pipeløp til valg av design

Hjelp! Vi bygger hus Det er ikke alle som får bygge sitt eget ildsted helt fra bunnen – inkludert muring av brannmur og pipeløp.

Slik får du perfekt belysning – rom for rom

Hjelp! Vi bygger hus Alle rom fyller ulike funksjoner og krever forskjellig type belysning for å fungere optimalt. Her er en guide til hvordan du lyssetter alle rommene i huset.

Hvordan planlegge en ny hage?

Hjelp! Vi bygger hus Angrip hageplanleggingen med samme presisjon som interiøret, tipser ekspertene.

«Vi har hørt skrekkhistorier om fototapet som går i oppløsning»

Hjelp! Vi bygger hus Med laserpresisjon og finslipt teknikk går Vegard og Nina i gang med fototapetet på Markus’ rom. 

Dette bør du tenke på når du bygger bad

Hjelp! Vi bygger hus Det koster med nytt bad. Derfor er det ekstra viktig å velge riktig. Ta med deg disse tipsene på veien!

«Det er mange tekniske ting å tenke på når man flytter rundt på...

Hjelp! Vi bygger hus Badet er kanskje det rommet som krever mest planlegging og nøyaktighet. Se hvordan familien Talmoen fikk sitt helt personlige drømmebad.

Slik planlegger du for god oppbevaring

Hjelp! Vi bygger hus Nytt hus betyr blanke ark, og en mulighet til å skape ideelle oppbevaringsløsninger. Men hvordan gjør man det?

«Ikke noe ropte wow, dette badet har vi lyst på»

Hjelp! Vi bygger hus Fliser til bad, vaskerom, hall og wc var store valg som tok tid. Men det lønte seg å være nøye!

«Timene gikk, og kjøkkenet ble større og større»

Hjelp! Vi bygger hus Familien Talmoen har blitt stødige proffer etter å ha designet, montert, malt og tapetsert sitt nye kjøkken. Se hele prosessen her!

– Hvordan komponerer man sitt drømmekjøkken?

Hjelp! Vi bygger hus Kan hvem som helst sette sammen et funksjonelt og moderne kjøkken? Vår interiørekspert svarer.

« Den dagen vi skulle bestemme gulv, ble Nina fysisk dårlig av...

Hjelp! Vi bygger hus Det er mange valg som skal tas i nye hus. Noen ganger er det faktisk hunden som bestemmer.

«Å bygge hus hvis forholdet skranter, er nok ingen god idé»

Hjelp! Vi bygger hus Det nye huset sluker det meste av fritiden til familien Talmoen. Det var de innstilt på, inkludert humper på veien mot målet.