Dette bør du tenke på når du bygger bad

Hjelp! Vi bygger hus

Det koster med nytt bad. Derfor er det ekstra viktig å velge riktig. Ta med deg disse tipsene på veien! 

Planlegging og research er alfa og omega når du skal ha nytt bad.
Planlegging og research er alfa og omega når du skal ha nytt bad. Bilde: Getty Images

Det tar omtrent 20 uker fra du bestemmer deg til å pusse opp eller bygge bad, til prosjektet er i gang og alle valg er tatt. Det er erfaringen til Anita Meian, som har 16 års erfaring fra VVS-bransjen og driver sin egen nettbutikk og konsulenttjeneste for folk som trenger baderomshjelp, Fine Bad.

Det er mange valg som skal tas, og god planlegging vil lønne seg på alle måter.

Aller først bør du tenke over hvilke produkter du skal ha.

– Skal du ha speil eller speilskap? Dusj eller badekar? Enkel eller dobbelvask? Det er mange ting å ta stilling til, forklarer Meian.

Se inn i fremtiden

Les også:

Vi i Villa lanserer nytt konsept: Hjelp! Vi bygger hus

Familien Talmoen fra Stavern skal bygge hus for første gang. Bli med på reisen fra kjøp av tomt til ferdigbygget hus.

I tillegg er det stil, farger og materialer som skal velges. Det er viktig å bruke god tid, se seg rundt og bli inspirert av mulighetene som finnes på markedet.

– Ta hensyn til dagens familiesituasjon, og se for deg hvordan det vil bli de neste 5-10 årene. Hvis man er ferdig med småbarnsperioden og tenker at behovet for badekar er forbi, ber jeg ofte kunden tenke seg om én gang til, forteller Meian.

– For mange er dette den optimale hverdagsavkoblingen; et deilig, duftende, varmt bad. Husk at baderommet er det eneste rommet i hjemmet ditt der det er akseptabelt at du låser deg inne en stund, sier hun.

Nå er ikke alle badekar-mennesker, og da kan du vurdere å heller bruke plass på en litt større dusjløsning, kanskje med to sett blandebatterier? Alt dette er valg du må gjøre i planleggingsfasen.

Finn de flinke folka

Les også:

Slik oppdager og  fjerner du muggsopp

Oppdager du muggsopp i huset eller på badet bør du fjerne det raskt. Her får du tips om symptomer på mugg, helseskader og hvordan du fjerner muggen.

I tillegg kommer den avgjørende jobben med å finne gode håndverkere. Dette kan også være tidkrevende. Ta deg tid til å finne flinke folk, få inn anbud, ha folk på befaring og sjekke referanser.

Bjørn Grimsrud er fagsjef i Fagrådet for våtrom, og en del av Vi i villas ekspertpanel. Han råder alle til å gjøre grundig forarbeide før de bygger nytt bad.

– Fortsatt er det mange som velger bedrifter uten dokumentert kompetanse og gode referanser. Skriv kontrakt og få endringer dokumentert skriftlig, råder Grimrud.

Trendy eller tidløst bad?

Les også:

10 ting du må vite før du pusser opp badet

Skal du pusse opp badet eller bygge nytt? Her er tipsene og reglene du må kunne før du setter i gang.

Når du har dyktige fagfolk på plass til å ta seg av det tekniske, kan du selv sørge for finpussen på det estetiske. Det er lett å la seg rive med av trender, både på farger og materialer. Men er det lurt, når baderommet helst skal vare i flere tiår?

– Trendene skifter raskt, og det er vanskelig å holde følge, bekrefter Anita Meian. 

Hun forteller at mange kunder vegrer seg for å blir for eksperimentelle på badet, og gjerne velger nøytrale farger på fliser og møbler. Meian har noen gode råd for å tenke litt utenfor boksen og få et personlig preg på badet: 

– Du kan for eksempel bruke en farge du liker på en kontrastvegg, på ett produkt eller på deler av en vegg. Og så kan du ta opp igjen denne fargen i håndklær, såpedispensere, planter, vaser eller lignende, råder Meian.

Men våtromsmaling har du mulighet til å forandre utseendet på badet oftere, uten de store kostnadene ved å bytte fliser. For man må faktisk ikke ha fliser på badet.

– Du kan fint få deg et lekkert bad med vinyl på gulv og maling på vegg, bekrefter Meian.

Oppbevaring og belysning på bad

Når det kommer til valg av møbler på badet og behovet for oppbevaring, er hennes råd å tenke godt gjennom hvilke vaner og behov du har. Noen liker for eksempel å ha undertøy på baderommet.

– Husk at håndklær vaskes ofte, og det er ikke nødvendig å lagre mer enn det man bruker. Jo mindre skap, jo mer luftig og stort fremstår badet, sier Meian.

Det skjer mye spennende på baderomsfronten, med mange valgmuligheter i både møbler, materialer og farger. Men ett sted savner Anita Meian flere valgmuligheter: Belysning på bad.

– Utviklingen i LED-belysning byr på spennende muligheter. Men fortsatt har jeg til gode å finne kule lamper til bad i form av pendler, lysekroner og stålamper, sier hun. 

Vil du har flere tips og nyheter om hjem og hage? Meld deg på vårt nyhetsbrev her! 

2. mars 2017
Mer om Hjelp! Vi bygger hus

Endelig ferdig med å male huset

Hjelp! Vi bygger hus Familien Talmoen har endelig malt ferdig drømmehuset sitt! Her deler de sine verdifulle erfaringer med deg.

«Vi har fått låne en proff malingssprøyte»

Hjelp! Vi bygger hus Det sies at riktig utstyr er halve jobben. I dette tilfellet er det nok enda mer.

Ny peis: fra muring av pipeløp til valg av design

Hjelp! Vi bygger hus Det er ikke alle som får bygge sitt eget ildsted helt fra bunnen – inkludert muring av brannmur og pipeløp.

Slik får du perfekt belysning – rom for rom

Hjelp! Vi bygger hus Alle rom fyller ulike funksjoner og krever forskjellig type belysning for å fungere optimalt. Her er en guide til hvordan du lyssetter alle rommene i huset.

Hvordan planlegge en ny hage?

Hjelp! Vi bygger hus Angrip hageplanleggingen med samme presisjon som interiøret, tipser ekspertene.

«Vi har hørt skrekkhistorier om fototapet som går i oppløsning»

Hjelp! Vi bygger hus Med laserpresisjon og finslipt teknikk går Vegard og Nina i gang med fototapetet på Markus’ rom. 

«Det er mange tekniske ting å tenke på når man flytter rundt på...

Hjelp! Vi bygger hus Badet er kanskje det rommet som krever mest planlegging og nøyaktighet. Se hvordan familien Talmoen fikk sitt helt personlige drømmebad.

Slik planlegger du for god oppbevaring

Hjelp! Vi bygger hus Nytt hus betyr blanke ark, og en mulighet til å skape ideelle oppbevaringsløsninger. Men hvordan gjør man det?

«Ikke noe ropte wow, dette badet har vi lyst på»

Hjelp! Vi bygger hus Fliser til bad, vaskerom, hall og wc var store valg som tok tid. Men det lønte seg å være nøye!

«Timene gikk, og kjøkkenet ble større og større»

Hjelp! Vi bygger hus Familien Talmoen har blitt stødige proffer etter å ha designet, montert, malt og tapetsert sitt nye kjøkken. Se hele prosessen her!

– Hvordan komponerer man sitt drømmekjøkken?

Hjelp! Vi bygger hus Kan hvem som helst sette sammen et funksjonelt og moderne kjøkken? Vår interiørekspert svarer.

« Den dagen vi skulle bestemme gulv, ble Nina fysisk dårlig av...

Hjelp! Vi bygger hus Det er mange valg som skal tas i nye hus. Noen ganger er det faktisk hunden som bestemmer.

«Å bygge hus hvis forholdet skranter, er nok ingen god idé»

Hjelp! Vi bygger hus Det nye huset sluker det meste av fritiden til familien Talmoen. Det var de innstilt på, inkludert humper på veien mot målet.

«Må vi ta til takke med en tomt bakerst – uten sol?»

Hjelp! Vi bygger hus Familien Talmoen har bestemt seg for å kjøpe tomt, men det er bare to ledige tomter på området de liker. Så blir den ene solgt.