Bilde: Getty Images

Dette har du krav på ved byggestopp

Har byggeprosessen stoppet helt opp og kronene begynt å rulle? Forbrukerrådet forteller hva du har krav på.

Endelig er prosjektet i gang. Dere har kjøpt tomt og byggingen av drømmehuset har startet. Men så stopper det opp – til stor frustrasjon.

Kanskje viser det seg at byggefirmaet dere har hyret er useriøst eller at dere har bygget feil som selvbygger.

Uansett årsak har Vi i Villa sammen med fagdirektør for bolig i Forbrukerrådet, Thomas Bartholdsen, satt opp en oversikt over hvilke lover og regler som gjelder ved byggestopp.

Byggefirmaet går konkurs

Ifølge Forbrukerrådet er en av de vanligste årsakene til byggestopp problemer med utbygger. 

– Ved byggestopp handler det ofte om at utbygger ikke klarer å oppfylle avtalen, sier Thomas Bartholdsen i Forbrukerrådet.

Det kan eksempelvis bety at entreprenøren som er hyret inn er på vei til å gå konkurs og har en rekke krav etter seg. Har du da betalt vesentlig mer enn arbeidet som er levert, risikerer du at pengene er tapt.

– Det er anbefalt at man ikke betaler mer på forskudd enn den ytelsen man mottar. Vi ser eksempler på forbrukere som betaler "up front" i stor grad, og det er problematisk hvis utbygger går konkurs, sier han.

Skulle firmaet gå konkurs har du likevel rett på å få tilbake pengene, ifølge garantiordningen i Bustadsføringslova.

Men det er kun 10 prosent av kjøpesummen under byggetiden, og fem prosent om tomt og bolig er kjøpt i ett. Dessuten kan det i realiteten være vanskeligere å få pengene tilbake.

– Har du betalt mer enn det garantien dekker, kan du ofte risikere å sitte igjen med ingenting fordi andre krav går foran. Heldigvis er det ikke så ofte det skjer, men det er noe å være obs på fordi det kan få så store konsekvenser for forbrukeren, sier Bartholdsen.

Det er derfor viktig å forsikre seg om at utbygger har stilt garanti.

Denne artikkelen er en del av Vi i Villas nettserie «Hjelp! Vi bygger hus». Få med deg hele serien her!

Fagdirektør for bolig i Forbrukerrådet, Thomas Bartholdsen. Foto: Forbrukerrådet

Useriøst byggefirma

En annen tenkelig situasjon er at byggearbeidene ikke holder kvaliteten som dagens lover og standarder krever av norske boliger.

Da kan du i verste tilfelle risikere å måtte betale et nytt firma for å rive det som er satt opp og starte på nytt, forteller fagdirektøren i Forbrukerrådet.

– Når det er en så stor jobb som skal gjøres, er det lurt å tenke igjennom hvem du vil ha til å bygge for deg. Det er viktig å gjøre en grundig sjekk før du velger firma, sier Bartholdsen og fortsetter:

– Du bør se etter et seriøst firma som har eksistert en stund med bra erfaring fra likende arbeider, som har interesse av å bevare et godt omdømme og som er i stand til å rydde opp hvis noe går galt, sier han.

Leverandøren har også rett og plikt til å rette opp feil, både i og etter byggeprosessen. Forbrukerrådet anbefaler da skriftlig å be om en skriftlig plan for hvordan de vil rette feilene.

Er utbyggeren tilsluttet en bedrift som er omfattet av Boligtvistnemnda kan du klage saken inn til nemnda. Nemnda består av to representanter fra næringen, to fra Forbrukerrådet og en nøytral nemndsleder.

Forsinkelser

I noen tilfeller oppstår det også forsinkelser i byggeprosessen hos utbygger. Da er det greit å vite hva man har krav på.

– Standardformuleringen i kontrakter er ofte at utbygger "tar sikte" på et tidspunkt for ferdigstillelse. Denne formuleringen aksepteres av domstolene som at det ikke er en endelig fastsatt dato, men noe man lojalt strekker seg etter, sier fagdirektøren i Forbrukerrådet.

Dersom innflytningstidspunktet er viktig for deg, risikerer du dermed med denne formuleringen i kontrakten å måtte leie deg inn et annet sted før du kan flytte inn i den nye boligen, og selv måtte bære de ekstra kostnadene.

– Er innflyttingstidspunktet viktig for deg kan du skriftlig be om en mer konkret innflytningsdato, for eksempel i kontrakten, sier Bartholdsen.

Skulle utbygger likevel overskride denne fristen, kan du ha krav på dagbøter fra utbygger inntil 100 dager.

Dagmulk er nedfelt i loven og det er derfor vanlig å benytte i standardkontrakter. I Bustadoppføringslova finner du standard minimumssatser for dagmulkter.

Gjort feil selv

Står du oppført som selvbygger eller skal delta i deler av prosessen, er det visse fallgruver som kan føre til byggestopp.

Skal du eksempelvis legge inn egeninnsats, må du passe på at du ikke blir forsinket slik at det går utover arbeidene til entreprenøren.

– I slike tilfeller anbefaler vi både forbruker og utbygger å ha gode planer og god skriftlig kommunikasjon, slik at man forebygger situasjoner hvor uklarheter skaper problemer, sier Bartholdsen.

Dersom du er selvbygger og gjør feil, gir gale opplysninger til entreprenøren eller at byggefirmaet gjør feil, kan kommunen stoppe prosjektet eller nekte bygget tatt i bruk dersom det strider med den opprinnelige byggesøknaden og reglene som gjelder.

–  Hvis kommunen vurderer at det som har skjedd har liten negativ betydning, er det mulig kommunen kan vurdere å gi dispensasjon. I de verste tilfellene kan man få en situasjon der forbrukeren får en ekstraregning fordi man må tilbakestille eller rive, sier han.

Ikke gå glipp av fortsettelsen – meld deg på nyhetsbrevet vårt og følg familiens prosjekt!

1. desember 2016
Mer om Hjelp! Vi bygger hus

Endelig ferdig med å male huset

Familien Talmoen har endelig malt ferdig drømmehuset sitt! Her deler de sine verdifulle erfaringer med deg.

«Vi har fått låne en proff malingssprøyte»

Det sies at riktig utstyr er halve jobben. I dette tilfellet er det nok enda mer.

Ny peis: fra muring av pipeløp til valg av design

Det er ikke alle som får bygge sitt eget ildsted helt fra bunnen – inkludert muring av brannmur og pipeløp.

Slik får du perfekt belysning – rom for rom

Alle rom fyller ulike funksjoner og krever forskjellig type belysning for å fungere optimalt. Her er en guide til hvordan du lyssetter alle rommene i huset.

«Vi blir liggende en stund på gulvet før vi bestemmer oss for å...

Gulvleggingen gikk fra himmel til helvete på kort tid.

Hvordan planlegge en ny hage?

Angrip hageplanleggingen med samme presisjon som interiøret, tipser ekspertene.

«Vi har hørt skrekkhistorier om fototapet som går i oppløsning»

Med laserpresisjon og finslipt teknikk går Vegard og Nina i gang med fototapetet på Markus’ rom. 

Dette bør du tenke på når du bygger bad

Det koster med nytt bad. Derfor er det ekstra viktig å velge riktig. Ta med deg disse tipsene på veien!

«Det er mange tekniske ting å tenke på når man flytter rundt på...

Badet er kanskje det rommet som krever mest planlegging og nøyaktighet. Se hvordan familien Talmoen fikk sitt helt personlige drømmebad.

Slik planlegger du for god oppbevaring

Nytt hus betyr blanke ark, og en mulighet til å skape ideelle oppbevaringsløsninger. Men hvordan gjør man det?

«Ikke noe ropte wow, dette badet har vi lyst på»

Fliser til bad, vaskerom, hall og wc var store valg som tok tid. Men det lønte seg å være nøye!

«Timene gikk, og kjøkkenet ble større og større»

Familien Talmoen har blitt stødige proffer etter å ha designet, montert, malt og tapetsert sitt nye kjøkken. Se hele prosessen her!

– Hvordan komponerer man sitt drømmekjøkken?

Kan hvem som helst sette sammen et funksjonelt og moderne kjøkken? Vår interiørekspert svarer.

« Den dagen vi skulle bestemme gulv, ble Nina fysisk dårlig av...

Det er mange valg som skal tas i nye hus. Noen ganger er det faktisk hunden som bestemmer.

«Å bygge hus hvis forholdet skranter, er nok ingen god idé»

Det nye huset sluker det meste av fritiden til familien Talmoen. Det var de innstilt på, inkludert humper på veien mot målet.