Bilde: Getty Images

Slik skaper du en god planløsning

Å lage en god planløsning som fungerer for hele familien i flere tiår krever mye kunnskap. Vi viser deg hva du må tenke på før du setter i gang.

Du trodde kanskje at jobben var over når du har valgt ut drømmehuset? Men da er bare halve arbeidet gjort.

Når det utvendige er bestemt, er det på tide å konsentrere seg om hvordan det skal være inne. For det du mest sannsynlig kommer til å legge mest merke til i hverdagen, er planløsningen.

– Uten en god planløsning fungerer ingenting annet heller, sier interiørarkitekt Kaja Hanevold i Kreo Interiørarkitektur, som også er Vi i Villas ekspert på interiør.

– En dårlig planløsning skaper frustrasjon. Man må ha praktiske og funksjonelle løsninger som gjør hverdagen enkel, sier hun.

Dette er det viktigste du gjør

Når du skal planlegge romfordelingen og planløsningen i huset må du aller først tenke over hvilke behov du og familien har.

– Du bør tenke igjennom ting som: Hvor mange soverom trenger vi? Er vi en aktiv familie som trenger plass til idrettsutstyr? Hvordan lever vi egentlig? sier Hanevold.

I denne prosessen er det spesielt én ting folk glemmer å gjøre.

– Det er viktig å tenke lenger frem i tid. Der er det nok mange som bommer litt – man tenker gjerne litt her og nå. Har man eksempelvis barn på åtte til ni år, vil ting se veldig annerledes ut om 3-fem år, sier hun.

– Krever fagkunnskap og erfaringer

Å skulle bestemme seg for alle detaljene som er knyttet til en god planløsning, kan være en utfordring. Hanevold anbefaler derfor å kontakte profesjonelle for å få hjelp til jobben.

– Det er lurt å få hjelp av profesjonelle til å lage en god og gjennomarbeidet plan, ettersom vi sitter på mye kunnskap og erfaringer. Å lage en god løsning som fungerer er et fag i seg selv. Enten man skal bygge nytt eller gjøre store grep når man skal pusse opp eksisterende bolig, vil folk få et bedre resultat med profesjonell hjelp enn ved å gjøre det selv, sier hun.

Hanevold mener det generelt er svært viktig å ha med seg fagfolk gjennom hele husbyggingsprosessen.

– Det er så mange ting som skal tas stilling til til riktig tidspunkt og avgjørelser som må tas til riktig tid. Det er vanskelig å forutse på forhånd, som når elektrikeren lurer på hvor downlightsene skal være og du ikke har tenkt på hvor sofaen skal stå, sier interiørarkitekten.

– Det er derfor viktig å ha en god planløsning i bunn samt materialer og farger, møblering, før belysninger kommer til slutt. Ved å ikke ha en gjennomtenkt plan for disse tingene, kan du fort sitte med løsninger du ikke er fornøyd med og som koster mye penger å endre i etterkant. Mange tenker at det er dyrt å bruke interiørarkitekt, men den investeringer får du igjen for i andre enden, avslutter hun.

Denne artikkelen er en del av Vi i Villas nettserie «Hjelp! Vi bygger hus». Få med deg hele serien her!

Slik skaper du en god planløsning:

1. Kartlegg behov

Det første du må gjøre er å kartlegge dine og familiens behov, ønsker og funksjoner som skal inn i boligen. Bommer dere her vil planløsningen kunne bli et stort irritasjonsmoment i årene som kommer. I verste fall må dere endre på planløsningen i senere tid, og det vil koste penger.

2. Prioriter

Etter å ha kartlagt behovene og de byggningsmessige forholdene, må dere gjøre en kostnadsmessig vurdering av hva dere ønsker å prioritere. Hva er viktigst og hva kan komme i andre rekke? 

3. Se frem i tid

Å bare tenke på hva slags behov dere har akkurat her og nå kan skape problemer i fremtiden. Mange glemmer nemlig å vurdere hvordan familiesituasjonen er om noen år. Da kan mye ha forandret seg og de gode løsningene som dere i utgangspunktet valgte, er ikke like gode lenger.

4. Oppbevaring 

Sørg for at det legges opp til plass for lagring når du plasserer dører. Slik kan dere bruke standardskap og hyller og utnytte plassen til oppbevaring, og slipper å spesialbestille dyre skapløsninger.

5. Få hjelp 

Har du ikke bygget hus før, kan det bli utfordrende å gå løs på en god planløsning helt selv. Det kan derfor være lurt å henvende seg til profesjonelle som vet sitter på mye erfaring og kompetanse og kan hjelpe deg å vurdere og se mulighetene i din bolig.

Ikke gå glipp av resten av vår boligbygger-guide – meld deg på nyhetsbrevet vårt her!

12. desember 2016
Mer om Hjelp! Vi bygger hus

Endelig ferdig med å male huset

Familien Talmoen har endelig malt ferdig drømmehuset sitt! Her deler de sine verdifulle erfaringer med deg.

«Vi har fått låne en proff malingssprøyte»

Det sies at riktig utstyr er halve jobben. I dette tilfellet er det nok enda mer.

Ny peis: fra muring av pipeløp til valg av design

Det er ikke alle som får bygge sitt eget ildsted helt fra bunnen – inkludert muring av brannmur og pipeløp.

Slik får du perfekt belysning – rom for rom

Alle rom fyller ulike funksjoner og krever forskjellig type belysning for å fungere optimalt. Her er en guide til hvordan du lyssetter alle rommene i huset.

«Vi blir liggende en stund på gulvet før vi bestemmer oss for å...

Gulvleggingen gikk fra himmel til helvete på kort tid.

Hvordan planlegge en ny hage?

Angrip hageplanleggingen med samme presisjon som interiøret, tipser ekspertene.

«Vi har hørt skrekkhistorier om fototapet som går i oppløsning»

Med laserpresisjon og finslipt teknikk går Vegard og Nina i gang med fototapetet på Markus’ rom. 

Dette bør du tenke på når du bygger bad

Det koster med nytt bad. Derfor er det ekstra viktig å velge riktig. Ta med deg disse tipsene på veien!

«Det er mange tekniske ting å tenke på når man flytter rundt på...

Badet er kanskje det rommet som krever mest planlegging og nøyaktighet. Se hvordan familien Talmoen fikk sitt helt personlige drømmebad.

Slik planlegger du for god oppbevaring

Nytt hus betyr blanke ark, og en mulighet til å skape ideelle oppbevaringsløsninger. Men hvordan gjør man det?

«Ikke noe ropte wow, dette badet har vi lyst på»

Fliser til bad, vaskerom, hall og wc var store valg som tok tid. Men det lønte seg å være nøye!

«Timene gikk, og kjøkkenet ble større og større»

Familien Talmoen har blitt stødige proffer etter å ha designet, montert, malt og tapetsert sitt nye kjøkken. Se hele prosessen her!

– Hvordan komponerer man sitt drømmekjøkken?

Kan hvem som helst sette sammen et funksjonelt og moderne kjøkken? Vår interiørekspert svarer.

« Den dagen vi skulle bestemme gulv, ble Nina fysisk dårlig av...

Det er mange valg som skal tas i nye hus. Noen ganger er det faktisk hunden som bestemmer.

«Å bygge hus hvis forholdet skranter, er nok ingen god idé»

Det nye huset sluker det meste av fritiden til familien Talmoen. Det var de innstilt på, inkludert humper på veien mot målet.