Legge gulv selv
Nina og Malin klikker på plass laminat, og alt går som en lek. Foreløpig… Bilde: Vegard Talmoen

«Vi blir liggende en stund på gulvet før vi bestemmer oss for å brekke opp alt»

Gulvleggingen gikk fra himmel til helvete på kort tid. 

Dette er en del av Vi i Villas serie om familien Talmoen som bygger nytt hus. Bli bedre kjent med dem her! 

20. februar 2017 – EN PERFEKT START

Nå er vi klare for å legge gulv i første etasje, etter å ha gjennomført andre etasje med glans.

Hele familien er med. Vi starter med å skrape betonggulvet for limrester og sparkel. Når gulvet er støvsugd og «rent», legger vi ut fuktsperre. Etter et lag med underlagsfoam var det klart for å begynne å legge gulv.

Lang strekke i den åpne stue/kjøkken-løsningen betyr mange gulvbord før vi må kappe i enden. Vi bygger raskt opp flere rader. Malin banker skjøter med gummiklubba. I løpet av kort tid har vi kommet oss til kjøkkenøya.

Målet blir å legge ferdig resten av gulvet dager etter. Nå er jo grunnarbeidet gjort.

21. februar – GIGANTISK TILBAKESLAG

Vi kommer raskt i gang med å legge gulv, men etter bare én rad begynner vi å få trøbbel med at gulvbordet vipper frem og tilbake over skjøten på forrige rad. Vi klarer ikke å få hele bordet til å ligge i sporet. Merkelig at vi skulle få en skjevhet nå siden det gikk så smooth i går... Etter en stund med knoting, begynner vi å banke på skjøten for å rette ut raden.

Det blir mye banking og testing, til vi endelig får bordet på plass. Allerede på neste bord støtter vi på samme problem. Det virker som om problemet bare har flyttet seg! Ny runde med banking, og etter en stund går også det gulvbordet på plass. Når problemene bare fortsetter på neste bord skjønner vi at vi ikke kan fortsette. Vi begynner å gå over alle skjøter.

Det må være én skjøt som er for dårlig, og at «åpningen» det skaper har forskjøvet seg og blitt verre. Vi brekker opp gulvet igjen slik at vi kommer tilbake til problemskjøten. Den blir fikset, og vi klikker sammen alle bitene igjen. Men når vi kommer tilbake til siste rad, starter problemene igjen. Utrolig irriterende og demotiverende!

Vi er slitne nå. Det har vært fem uker med fullt kjør hele døgnet, og tidspress siden vi allerede har fortalt Mesterhus at både elektriker og snekker kan komme og jobbe til uka. For at snekkeren skal kunne legge fotlist rundt i første etasje må gulvet være ferdig lagt, men nå virker det som en umulig oppgave...  

Motivasjon begynner å forsvinne. Vi blir liggende en stund på gulvet før vi bestemmer oss for å brekke opp alt.

Den eneste muligheten er å begynne på nytt.

 

Lett sensurert Snapchat fra frustrert Vegard.

Alle bord blir tatt fra hverandre. Første rad langs veggen blir lagt med nøye inspeksjon av hver skjøt. For hvert bord som blir lagt, følger en kvalitetssikring av skjøten som er noe helt annet en dagen før. Denne gangen skulle det bli 100 prosent.

Men allerede på rad to får vi en skjøt som har en glippe vi ikke klarer å bli kvitt. Denne gangen skal vi ikke rase videre og få problemet senere. Vi kapper et nytt bord for å prøve om det var forrige bord det var noe galt med.  Men nei, samme glippa innerst i skjøten, mens gulvbordene ligger tett i front.

I hvilken ende av gulvet skal man egentlig banke når glippa ser slik ut? Det er ikke energi igjen i kroppen til å tenke... Motivasjon er helt på bunn. Må vi ringe Mesterhus og be en snekker til å legge dette helsikes gulvet? Det gikk jo så smooth i hele andre etasje!

Nina foreslår at jeg ringer Espen, en kamerat, for å høre om han har noen stalltips. Jeg er jo av natur veldig dårlig på å be om hjelp, men nå virker alt helt håpløst. Det var veldig lurt å ringe han, for i løpet av samtalen tilbød han seg å komme å hjelpe oss dagen etter. Ting virker litt lysere. Vi bestemte oss for å rydde opp og komme oss hjem. Det var seint, og kvelden ble ikke som forventet. Et gigantisk tilbakeslag, men i morgen har vi trua på at ting skal bli annerledes.

22. februar - PÅ RETT KJØL

Klokka fem var det oppmøte i huset. I løpet av dagen hadde jeg snakket med Kenneth, som også ville bidra. Denne gangen skulle det bli andre boller! Kenneth og Espen er på plass, og gutta legger en slagplan.

Vi startet med å brekke opp de to radene fra i går, og startet på nytt. Ved første skjøt som ikke var 100 prosent, begynte vi å trekke ut gulvet i hjørnene til skjøten ble tilfredsstillende. Etter flere rader kunne vi fremdeles rette på gulvet slik at vi ble fornøyd med skjøtene.

Siden gulvbordene var ferdig kappet fra i går, gikk det raskt å få klikka sammen nok gulv til at vi nådde problemområdet til kvelden før. Presisjon er nøkkelen.

Også i dag måtte vi banke litt for å få skjøtene til å bli perfekte, men med flere på saken gikk også det raskere i dag. Plutselig var vi kommet til første bord som måtte splittes litt foran peisen. Det var siste rad hele husets lengde. Da vi ble ferdig med denne raden kunne, vi splitte oss, siden også gulvet splittet seg i en kjøkkendel og tv-stuedel.

Nå ble radene kortere og behovet for banking forsvant. Hastigheten gikk opp igjen, og vipps var hele gulvet ferdig lagt. Så utrolig deilig.

Det som virket som en umulig oppgave i går, var nå i mål!

Gå ikke glipp av fortsettelsen, meld deg på vårt nyhetsbrev her! 

Gleden når alt er på plass, og gulvet ligger stille uten glipper. 

16. mars 2017
Mer om Hjelp! Vi bygger hus

Endelig ferdig med å male huset

Familien Talmoen har endelig malt ferdig drømmehuset sitt! Her deler de sine verdifulle erfaringer med deg.

«Vi har fått låne en proff malingssprøyte»

Det sies at riktig utstyr er halve jobben. I dette tilfellet er det nok enda mer.

Ny peis: fra muring av pipeløp til valg av design

Det er ikke alle som får bygge sitt eget ildsted helt fra bunnen – inkludert muring av brannmur og pipeløp.

Slik får du perfekt belysning – rom for rom

Alle rom fyller ulike funksjoner og krever forskjellig type belysning for å fungere optimalt. Her er en guide til hvordan du lyssetter alle rommene i huset.

Hvordan planlegge en ny hage?

Angrip hageplanleggingen med samme presisjon som interiøret, tipser ekspertene.

«Vi har hørt skrekkhistorier om fototapet som går i oppløsning»

Med laserpresisjon og finslipt teknikk går Vegard og Nina i gang med fototapetet på Markus’ rom.

Dette bør du tenke på når du bygger bad

Det koster med nytt bad. Derfor er det ekstra viktig å velge riktig. Ta med deg disse tipsene på veien! 

«Det er mange tekniske ting å tenke på når man flytter rundt på...

Badet er kanskje det rommet som krever mest planlegging og nøyaktighet. Se hvordan familien Talmoen fikk sitt helt personlige drømmebad.

Slik planlegger du for god oppbevaring

Nytt hus betyr blanke ark, og en mulighet til å skape ideelle oppbevaringsløsninger. Men hvordan gjør man det?

«Ikke noe ropte wow, dette badet har vi lyst på»

Fliser til bad, vaskerom, hall og wc var store valg som tok tid. Men det lønte seg å være nøye!

«Timene gikk, og kjøkkenet ble større og større»

Familien Talmoen har blitt stødige proffer etter å ha designet, montert, malt og tapetsert sitt nye kjøkken. Se hele prosessen her!

– Hvordan komponerer man sitt drømmekjøkken?

Kan hvem som helst sette sammen et funksjonelt og moderne kjøkken? Vår interiørekspert svarer.

« Den dagen vi skulle bestemme gulv, ble Nina fysisk dårlig av...

Det er mange valg som skal tas i nye hus. Noen ganger er det faktisk hunden som bestemmer.

«Å bygge hus hvis forholdet skranter, er nok ingen god idé»

Det nye huset sluker det meste av fritiden til familien Talmoen. Det var de innstilt på, inkludert humper på veien mot målet.

«Må vi ta til takke med en tomt bakerst – uten sol?»

Familien Talmoen har bestemt seg for å kjøpe tomt, men det er bare to ledige tomter på området de liker. Så blir den ene solgt.