Bilde: Siri Møller

Dette bør du vite om parkett på hytta

Parkett på hyttegulv er pent, men krever forholdsregler dersom det skal holde seg slik. Her er tingene du bør tenke på, enten du vil ha parkett på hytta ved sjøen eller på fjellet.

Er det noe vi nordmenn er opptatt av, så er der oppussing og hytteliv. Et resultat av dette er at mange oppdaterer interiøret på hyttene sine, og da er det et spørsmål som ofte presser seg frem, nemlig “kan jeg ha parkett på på hyttegulvet”?

Svaret på det er som regel “ja”. Men en hytte - enten den ligger ved sjøen eller på fjellet - er gjerne mye mer utsatt for vær, temperatursvingninger og luftfuktighet enn en bolig i mer sentrale strøk. Og dette bør du ta hensyn til før du velger gulv, skriver Ifi.no.

– Sett opp et hygrometer, så du kan følge med på om luftfuktigheten er innenfor det som er anbefalt for legging av parkett. Den relative luftfuktigheten skal ligge på 30-60 prosent i rommet for at parkettgulvet skal trives, sier Tom Gravdal, teknisk konsulent hos gulvleverandøren Tarkett.

Parkett på hytte på fjellet:

Hytter som ligger på fjellet er utsatt for både svært lave temperaturer, hurtig oppvarming og varme og fuktige sommerdager.

– Tenk deg at du kommer opp til en kald hytte en vinterdag, og sprengfyrer for å få den varm. Dette vil påvirke alt levende materiale, og få et tregulv til å bevege seg ettersom temperaturen og luftfuktigheten forandres, sier Ingeborg Borgen hos Tarkett.

Senere, når du forlater hytta og setter ned temperaturen inne, vil den tørre luften få treverket til å tørke og trekke seg sammen. Når du kommer tilbake og fyrer opp igjen, vil luftfuktigheten stige og treverket utvides igjen.

– Slike raske temperatursvingninger vil gjøre at et løstlagt parkettgulv kan sprekke opp. Vi anbefaler derfor helliming av parkett som skal brukes i en hytte der det er store svingninger i temperaturen. Da vil muligheten til å bevege seg være mindre, og sprekker kan reduseres, forklarer Gravdal

Holder hytta jevn innetemperatur året gjennom, er problemet ikke like stort. Men den tørre vinterluften vil fortsatt kunne påvirke trematerialet i gulvet.

Parkett som hyttegulv er flott, men det bør legges så det tåler hytteklima. (Foto Kristian Owren)

 

Parkett på hytte ved sjøen:

Ved sjøen kan luften være veldig fuktig, hele året gjennom. Dette vil gjøre at treverk utvides, og derfor vil et parkettgulv trenge ekstra god plass.
 
– Her er det også viktig å begrense gulvets muligheter for bevegelse. Og da er et godt tips å hellime det til underlaget, sier Tom Gravdal.
 
Både ved flytende legging og helliming trengs en avstand på 8-10 millimeter mellom gulv og vegger rundt hele rommet. Mellomrommet skjuler du med en list eller sokkel.
 
Ved flytende legging gjelder dette også ved fast innredning slik som trapper, peiser og terskler. Det er også viktig å ikke legge for store gulvflater sammenhengende ved flytende legging. Parketten må legges rom for rom ved flytende legging. Dette er ikke et krav ved helliming av parketten.

Kilde: Ifi.no

23. august 2018
Mer om Hytte

Nå får du støtte til solcellepanel på hytta

Nå kan du få opptil 28.750 kr i støtte fra Enova hvis du bygger - eller har bygd - solcellepanel på hytta.

Slik unngår du at hytta blir mosegrodd

Mose kan være riktig så dekorativt, både i naturen og som pynt. Men mose har ingen ting på hytteveggen å gjøre!

Dette må du sjekke hvis du skal kjøpe hytte

Vurderer du å kjøpe hytte? Da bør du lese denne sjekklista.

Snakk om hvem som skal overta hytta

Vi står foran et generasjonsskifte i hytte-Norge. Halvparten av alle norske hytteeiere er over 60 år. I løpet av de neste 10-20 årene skal over 100.000 hytter overlates til neste generasjon, viser beregninger gjort av Norsk Hyttelag. Nå ber de deg snakke om hvem som skal overta hytta, slik at generasjonsskiftet ikke ødelegger familiefreden.

7 ting som gjør hytta vinterklar

En kald vinter krever mer av hytta enn om sommeren. Vi viser deg hvordan du gjør feriehuset klar for vintermånedene.

Utedassens beste venn

I sommer har vi fått muligheten til å teste et bærbart solcelleanlegg. Denne lille kraftpakken har gitt oss mye strøm i løpet av ferien – og mye oppmerk...

Valgets kvaler

Den 11. september skal vi atter en gang til urnene for å avgjøre hvem som skal styre landet vårt de neste fire årene. Men hvilken statsminister vil være best for deg som hytteeier?

La veien gå hvor hen du vil

Alle som har bolig eller hytte med strandlinje, vil gjerne ha den for seg selv, men allemannsretten gir deg lov til å ferdes stort sett hvor du vil...

Hyttefolket slipper eiendomsskatt

I forslag til revidert nasjonalbudsjett som ble lagt frem 11. mai 2016 vil regjeringen gi kommunene mulighet til å fjerne den omstridte hytteskatten....

Fortsatt dyrt å gå på do i Tynset

Noe av det siste kommunestyret i Tynset gjorde før de tok juleferie i desember, var å vedta nye vann- og avløpsgebyr for 2017. Kommunen har tidligere fått kritikk for at de lar hytteeiere sponse fastboende, og ordfører Merete Myhre Moen lovte å se på saken. Nå viser det seg at de nye gebyrene er like urettferdige som før.

Drømmehytta er kun 35 kvadratmeter

I fjor fikk mange øynene opp for den lekre, men superenkle hytta Woody35. På kun 35 kvadratmeter rommer den alt du trenger. Se den og drøm deg bort til...

Fjellhyttetrender

Kombinasjonen av nostalgi og høy komfort preger mange av dagens nye hyttefelt på fjellet. Noen foretrekker en laftehytte midt på vidda, andre vil helst...

Formfin elementhytte

På Norefjell har arkitekt Anette Albjerk tegnet en moderne elementhytte, som er luftig,  lys og praktisk i bruk for familien på fire og deres gjester.

Slik kan du utvide hytta

Er hytta blitt for liten for behovene deres? Det er mange måter å utvide plassen på.