Moderne laftehytte på Stryn.
Moderne laftehytte på Stryn. Bilde: Produsentene

Fjellhyttetrender

Kombinasjonen av nostalgi og høy komfort preger mange av dagens nye hyttefelt på fjellet. Noen foretrekker en laftehytte midt på vidda, andre vil helst ha en lettstelt fjellhytteleilighet med tilgang til spa-opplevelser.

På Bøanedsetra Hyttegrend nær Stryn har Isolaft satt opp en moderne laftehytte.

−Vi ser er en klar trend der mange hyttebyggere foretrekker moderne løsninger, og laftehytter med store vinduer.  Mindre rustikke hytter er også populært, sier Oddbjørn Hatløy,  daglig leder i Isolaft AS.  

−Isolaft er en unik konstruksjon,  bygget på et patentert byggeprinsipp, der laftestokkene leveres med en kjerne av isolerende materiale, og hvor kjente ulemper som krymp og setning er helt fraværende. Dette gjør at Isolaft ofte omtales som fremtidens laft, fordi den er energibesparende og et byggverk som bedre svarer til strenge byggeforskrifter enn tradisjonell laft, mener Hatløy.

Luftig og lunt hytteinteriør med moderne løsninger og store vinduer.

Isolaft produserer laft ved en automatisert fabrikk i Eidsvika like utenfor Ålesund.

Selskapet leverer til hus- og hytteleverandører og andre entreprenører over hele Norge. Isolaft byggesystem består av tre hovedkomponeneter; Laftestokk, Lafteknute og Novhode.

Laftestokken er kjernen i byggesystemet, og består av heltre furu med en kjerne av isolerende MX300 fra Sundolitt. Laftestokkene og Novhodene i heltre furu monteres sammen med selvlåsende lafteknuter i formstøpt plast. De patenterte lafte–knutene sikrer kvalitet med millimeterpresisjon.

For mer info: www.isolaft.no

Komfortabel nostalgi i Hallingdal

Hytter i laftestil med tykke tømmervegger, som er klassiske og tidløse er populære i området på Hol i Hallingdalen. Moderne tømmerhytter som oppføres i dag er ofte svært godt utstyrt med moderne teknikk og varme i alle gulv.

− Hyttemarkedet er litt roligere enn før, men de som velger å bygge hytte nå er opptatt av at den skal vare i mange generasjoner, sier Tore Fjordheim, som er daglig leder i Hol Bygg.

– Foreløpig har vi nok å gjøre med hyttebygging i nærområdet. Vi bruker både norsk og utenlandsk tømmer. Vi er sertifisert mester innen byggfaget, noe som forplikter oss til å levere slik våre kunder forventer det.

Hol Bygg AS samarbeider dessuten med fellesportalen fjellhytter.no, som er en fjellhytteportal for håndverkere i Østre Hol Kommune som gjør det lettere for folk i området å finne frem til riktig hjelp til riktig tid.

For mer info: www.holbygg.no

Urbanisme på Norefjell midt på vidda


Grovt treverk, Kebonytre, skifer og glass preger fasaden til det moderne resortlegget på Norefjell.

I åpent landskap 800 meter over havet ligger Quality Spa & Resort på Norefjell, som åpnet for et par år siden. Arkitektene Petter Yran og Bjørn Storbraaten har spilt på lag med naturen og lagt hovedbygningen på skrånet tomt, slik at bygget glir mest mulig naturlig inn i terrenget.

Utstrakt bruk av norsk skifer, grovt treverk og miljøvennlig kebonytre preger byggets eksteriør, som i alt rommer 40 000 kvadratmeter. Interiøret med spesialdesignede møbler, lamper, tekstiler og servise er skapt av interiørarkitektene Vigdis A. Bergh og Gina Rosa.

Til tross for den imponerende størrelsen er anlegget intimt og lunt.

−Vi har 284 leilighetenheter og ca. halvparten er solgt. Hytteleilighetene ligger midt ute på vidda med nær tilgang på spa og andre fasiliteter, som restauranter og cafeer ved hovedanlegget, sier Anne Rustbergaard Varden, adm. direktør ved Quality Spa & Resort på Norefjell.

−Det 18 meter lange svømmebassenget, boblebad og diverse badekulper både med kaldt og vamt vann gjør godt for kropp og sjel etter en lang dag i skibakken eller i skiløypen, mener Rustbergaard Varden.

Med sin unike beliggenhet, er dette blitt en populært og lettvint fjellhytteeventyr for mange, som liker å ha kort vei til skibakker, langrennsløyper og turterreng både vinter, vår, sommer og høst.

For mer info: www.qualityspaogresort.no og www.estatiaresort.no

Tradisjonsrikt på Sunnmøre

I naturskjønne omgivelser på Nord-Vestlandet er det nylig oppført hytter i tradisjonsrik stil nær alpinbakken på Strandafjellet.

Høy standard i materialvalget og ypperlig finish på håndverk preger de nyoppførte hyttene i Sunnmørsalpene. Innvendig er det lagt heltre eikegulv, og skiferfliser med gulvvarme. Her er integrerte hvitevarer på kjøkkenet, og fin peisovn. Utvendig er hytta utstyrt med tømmerpanel og torvtak. Stranda Fjellgrend er et nytt hyttefelt som vil ta form de nærmeste årene med hytter på mellom 50 og 80 kvadratmeter. Alle enhetene ligger sentralt til i forhold til heiser og løypenett.

−Fjellhytter i nostalgisk stil med tømmervegger og torv på taket er populært for mange som drømmer om ny hytte på fjellet, mener Frode Mork i Stranda Fjellgrend.

−Vi tror også det har mye å si for området at Stranda Skisenter har blitt kraftig utbygget de senere år, med ny ekspress stolheis, gondolbane og serveringssteder på toppstasjonene. Nye lokale investorer overtok anlegget i desember 2012, så nå skjer det mye positivt her, slår Mork fast.

For mer info: www.morelaft.no

Komfortabelt på Sjusjøen

En ny storsatsning for BoligPartner som fyller 20 år i 2013 er hyttemarkedet.  De tilbyr nå et komplett hyttekonsept bestående av både sjø- og fjellhytter. Nå lanseres to nye fjellhyttemodeller – Koia og Skogro – dette er typiske ”folkehytter” med et bruksareal på henholdsvis 55 og 79 kvadratmeter.

– Nytt av året er vår nye hyttekatalog der vi tilbyr hytter for fjell og sjø –  som byggesett eller ferdig oppført, sier Wedvik.

– I disse dager bygger vi ut Birkebeinertunet – et helt nytt demohyttetun på Sjusjøen bestående av de fire forskjellige fjellhyttene Storstuggu, Bukkespranget, Bamsebo og Skogro.

For mer info: www.boligpartner.no

Smart sjekkliste:

1. Kan tegningen/deler av tegningen speilvendes?

2. Er utvendige og innvendige sviller ferdig kappet?

3. Leveres takrenner med oppheng og nedløp?

4. Er takstoler dimensjonert for tungt tak av for eksempel torv og minimum 650 kg snølast?

5. Er terrasser tegnet sammenhengende med hytta?

6.Terrassegulv må ha minimum 28 x 120 trykkimpregnerte gulvbord.

7. Sørg for trapp med rekkverk langs både trapp og på hemsen.

8. Uttrekt tak bør vurderes på terrasse eller i solvegg.

9. Uttrekt tak på hems bør også vurderes og kan trekkes ut med taket.

10. Vakuumimpregnerte vinduer med vannbrett under og over.

11. Vinduer med energikrav på U-verdi på 1,6.

12. Riktig dimensjonering på peis.

13. Elektrisk oppvarming med blant annet varmefolie under tregulv eller parkett.

14. Vurder alarm, for eksempel: GSM Comlink oppringerenhet, som du kan styre med mobiltelefonen din.

15. Vurder temperaturovervåkning, for eksempel, GSM Comlink oppringerenhet.

16. Vurder frostsikring, selvbegrensende varmekabel i eller på vannrøret koplet til GSM.

17. Vurder termostat, koplet til GSM som kan ringes opp for igangsetting.

Kilder på sjekklisten: Hytteliv, Familiehytta, Gran Tre og Varmecomfort.

11. februar 2013
Mer om Hytte

Nå får du støtte til solcellepanel på hytta

Nå kan du få opptil 28.750 kr i støtte fra Enova hvis du bygger - eller har bygd - solcellepanel på hytta.

Dette bør du vite om parkett på hytta

Parkett på hyttegulv er pent, men krever forholdsregler dersom det skal holde seg slik. Her er tingene du bør tenke på, enten du vil ha parkett på...

Slik unngår du at hytta blir mosegrodd

Mose kan være riktig så dekorativt, både i naturen og som pynt. Men mose har ingen ting på hytteveggen å gjøre!

Dette må du sjekke hvis du skal kjøpe hytte

Vurderer du å kjøpe hytte? Da bør du lese denne sjekklista.

Snakk om hvem som skal overta hytta

Vi står foran et generasjonsskifte i hytte-Norge. Halvparten av alle norske hytteeiere er over 60 år. I løpet av de neste 10-20 årene skal over 100.000...

7 ting som gjør hytta vinterklar

En kald vinter krever mer av hytta enn om sommeren. Vi viser deg hvordan du gjør feriehuset klar for vintermånedene.

Utedassens beste venn

I sommer har vi fått muligheten til å teste et bærbart solcelleanlegg. Denne lille kraftpakken har gitt oss mye strøm i løpet av ferien – og mye oppmerksomhet.

Valgets kvaler

Den 11. september skal vi atter en gang til urnene for å avgjøre hvem som skal styre landet vårt de neste fire årene. Men hvilken statsminister vil...

La veien gå hvor hen du vil

Alle som har bolig eller hytte med strandlinje, vil gjerne ha den for seg selv, men allemannsretten gir deg lov til å ferdes stort sett hvor du vil...

Hyttefolket slipper eiendomsskatt

I forslag til revidert nasjonalbudsjett som ble lagt frem 11. mai 2016 vil regjeringen gi kommunene mulighet til å fjerne den omstridte hytteskatten. Det vil fortsatt være mulig å skattlegge både bolig og fritidsbolig, men fra 2017 tvinges kommunestyrene til å gjøre et aktivt valg.

Fortsatt dyrt å gå på do i Tynset

Noe av det siste kommunestyret i Tynset gjorde før de tok juleferie i desember, var å vedta nye vann- og avløpsgebyr for 2017. Kommunen har tidligere...

Drømmehytta er kun 35 kvadratmeter

I fjor fikk mange øynene opp for den lekre, men superenkle hytta Woody35. På kun 35 kvadratmeter rommer den alt du trenger. Se den og drøm deg bort til...

Formfin elementhytte

På Norefjell har arkitekt Anette Albjerk tegnet en moderne elementhytte, som er luftig,  lys og praktisk i bruk for familien på fire og deres gjester.

Slik kan du utvide hytta

Er hytta blitt for liten for behovene deres? Det er mange måter å utvide plassen på.