Fortsatt dyrt å gå på do i Tynset

Noe av det siste kommunestyret i Tynset gjorde før de tok juleferie i desember, var å vedta nye vann- og avløpsgebyr for 2017. Kommunen har tidligere fått kritikk for at de lar hytteeiere sponse fastboende, og ordfører Merete Myhre Moen lovte å se på saken. Nå viser det seg at de nye gebyrene er like urettferdige som før.

Bor du i en helårsbolig betaler du 858 kroner per år for vann og 1 773 kroner per år for avløp, totalt 2 631 kroner. Er du hytteeier, må du betale 2 143 kroner for vann og 4 431 kroner for avløp, totalt 6 574 kroner. Forskjellen utgjør nesten 4 000 kroner.

Fortvil ikke om du synes gebyrene er høye. Totalsummen fordeles nemlig på fire årlige terminer. For helårsboliger betyr det en faktura på 658 kroner i mars, juni, september og november. Men kommunen synes tydeligvis ikke like synd på hytteeierne. For fritidsbolig deles gebyret ikke opp i fire terminer – her må hele regningen på 6 574 kroner betales med en gang.

Selvkostprinsippet

I følge Forurensingsforskriften skal kommunale gebyrer for vann og avløp ikke overstige kommunens nødvendige kostnader. Selvkostprinsippet skal sikre at kommunen driver effektivt og ikke bruker gebyrene som en inntektskilde.

Det er mulig å differensiere satsene mellom ulike brukergrupper, men da må dette begrunnes i økte kostnader. Dersom kommunen ikke kan dokumentere ekstra kostnader knyttet til fritidsbolig, skal abonnementsgebyrene i utgangspunktet være de samme.

Vi har så langt ikke greid å få tak i dokumentasjon fra Tynset kommune som viser at kostnadene knyttet til fritidsbolig er høyere enn kostnadene knyttet til helårsbolig.

Stipulert forbruk

Forurensingsforskriften sier at årsgebyret må inneholde en variabel del. Denne skal fastsettes på grunnlag av vannmåler eller stipulert forbruk. Dersom vannmåler ikke er installert, skal forbruket stipuleres på grunnlag av boligarealet, men kommunen kan ta hensyn til bebyggelsens art og forbruksmønster. 

Det virker ganske sannsynlig at en fritidsbolig som i gjennomsnitt brukes 50 døgn i året har lavere vannforbruk enn en helårsbolig. I og med at en del hytter ikke har installert dusj (60 prosent av hyttene er bygd før 1980), bør forbruket være enda lavere. Her har kommunen valgt å ikke differensiere satsene. Dermed sier kommunens gebyrregulativ for 2017 at en hytte på 100 kvadratmeter bruker like mye vann hvert år som en bolig på 100 kvadratmeter. 

Bevisst gebyrpolitikk

Når kommunen har vedtatt at abonnementsgebyret for en hytte skal være 2,5 ganger så høyt som tilsvarende gebyr for en helårsbolig, samtidig som det variable forbruksgebyret ikke differensieres, er det vanskelig å se at det kan være tilfeldig. Det er både uklokt og ulovlig fra kommunens side dersom det viser seg at hyttefolket betaler mer enn selvkost.

Norsk Hyttelag vil nå be Tynset kommune om en redegjørelse for hvordan gebyrene er fastsatt og en dokumentasjon på at prinsippet om selvkost er ivaretatt.

23. juni 2017
Mer om Hytte

Nå får du støtte til solcellepanel på hytta

Nå kan du få opptil 28.750 kr i støtte fra Enova hvis du bygger - eller har bygd - solcellepanel på hytta.

Dette bør du vite om parkett på hytta

Parkett på hyttegulv er pent, men krever forholdsregler dersom det skal holde seg slik. Her er tingene du bør tenke på, enten du vil ha parkett på...

Slik unngår du at hytta blir mosegrodd

Mose kan være riktig så dekorativt, både i naturen og som pynt. Men mose har ingen ting på hytteveggen å gjøre!

Dette må du sjekke hvis du skal kjøpe hytte

Vurderer du å kjøpe hytte? Da bør du lese denne sjekklista.

Snakk om hvem som skal overta hytta

Vi står foran et generasjonsskifte i hytte-Norge. Halvparten av alle norske hytteeiere er over 60 år. I løpet av de neste 10-20 årene skal over 100.000...

7 ting som gjør hytta vinterklar

En kald vinter krever mer av hytta enn om sommeren. Vi viser deg hvordan du gjør feriehuset klar for vintermånedene.

Utedassens beste venn

I sommer har vi fått muligheten til å teste et bærbart solcelleanlegg. Denne lille kraftpakken har gitt oss mye strøm i løpet av ferien – og mye oppmerksomhet.

Valgets kvaler

Den 11. september skal vi atter en gang til urnene for å avgjøre hvem som skal styre landet vårt de neste fire årene. Men hvilken statsminister vil...

La veien gå hvor hen du vil

Alle som har bolig eller hytte med strandlinje, vil gjerne ha den for seg selv, men allemannsretten gir deg lov til å ferdes stort sett hvor du vil...

Hyttefolket slipper eiendomsskatt

I forslag til revidert nasjonalbudsjett som ble lagt frem 11. mai 2016 vil regjeringen gi kommunene mulighet til å fjerne den omstridte hytteskatten. Det vil fortsatt være mulig å skattlegge både bolig og fritidsbolig, men fra 2017 tvinges kommunestyrene til å gjøre et aktivt valg.

Drømmehytta er kun 35 kvadratmeter

I fjor fikk mange øynene opp for den lekre, men superenkle hytta Woody35. På kun 35 kvadratmeter rommer den alt du trenger. Se den og drøm deg bort til...

Fjellhyttetrender

Kombinasjonen av nostalgi og høy komfort preger mange av dagens nye hyttefelt på fjellet. Noen foretrekker en laftehytte midt på vidda, andre vil helst...

Formfin elementhytte

På Norefjell har arkitekt Anette Albjerk tegnet en moderne elementhytte, som er luftig,  lys og praktisk i bruk for familien på fire og deres gjester.

Slik kan du utvide hytta

Er hytta blitt for liten for behovene deres? Det er mange måter å utvide plassen på.