Husk dette om du skal leie ut huset, hytta eller bobilen i sommer

Norgesfeire er kanskje ekstra aktuelt for mange i år, og derfor er det også ekstra mange som skal leie ut huset, hytta eller bobilen. Det er fort gjort å gå seg vill i skattereglene, og det er mange ting du skal vite før du leier.

Dette må du huske når du leier ut

– Før du leier ut bør du kjenne til skattereglene som er enkle å forholde seg til. I de fleste tilfellene oppstår det ikke skatteplikt før inntekten overstiger kr 10.000, sier avdelingsdirektør i brukerkontakt i Skatteetaten, Ove Nyland i en pressemelding.

Det er også mulig å leie ut bilen, båten og campingvognen din. Leieinntektene er skattefrie så lenge de ikke overstiger kr 10.000. Overstiger leieinntektene kr 10.000 er inntekten skattepliktig, og du er selv ansvarlig for å ta inntekten med i skattemeldingen.

Utleie av hytter og boliger

Dersom hytten eller boligen som du normalt bruker selv leies ut, vil utleieforholdet komme inn under reglene om korttidsutleie, så lenge det ikke strekker seg over mer enn tretti dager.

– Når det gjelder korttidsutleie av fritidseiendom og boligeiendom som du ikke selv bruker eller bor i, vil dette være skattepliktig fra første krone. Dette innebærer at slik korttidsutleie, for eksempel gjennom Airbnb, er underlagt de samme skattereglene som annen mer tradisjonell langtidsutleie av eiendom, forklarer Nyland.

Skattesatser og fradrag

Den skattepliktige delen av leieinntektene regnes som kapitalinntekt og beskattes med 22 prosent (2020-satser).

Ved utleie av løsøregjenstander og korttidsutleie av egen bolig eller fritidsbolig kan du få noen fradrag som skal føres i skattemeldingen. Du kan for eksempel fradragsføre kostnader til nettbasert markedsplass.