Foto: Leif Magne Flemmen
Foto: Leif Magne Flemmen Bilde: Norsk Hyttelag

Hyttefolket slipper eiendomsskatt

I forslag til revidert nasjonalbudsjett som ble lagt frem 11. mai 2016 vil regjeringen gi kommunene mulighet til å fjerne den omstridte hytteskatten. Det vil fortsatt være mulig å skattlegge både bolig og fritidsbolig, men fra 2017 tvinges kommunestyrene til å gjøre et aktivt valg.

– Norsk Hyttelag vil takke regjeringen for at de nå rydder opp i de mange svakhetene i eiendomsskatteloven, sier daglig leder Audun Bringsvor. – Dette er en sak vi har kjempet for i flere år, og vi håper at også lokalpolitikere ser verdien av dette forslaget.

Det var Norsk Hyttelag som i 2014 tok initiativet til et møte med Finansdepartementet hvor svakhetene ved eiendomsskatteloven ble diskutert. I møtet viste Norsk Hyttelag til konkrete eksempler på kommuner som hadde uforholdsmessig store kostnader til taksering av hytter, kommuner som ønsket å differensiere skattesatsen men ble stanset av lovverket samt flere unødvendige konflikter mellom hytteeiere og vertskommune.

– Vi opplevde Finansdepartementet som lydhøre for våre argumenter, sier Audun Bringsvor, som mener at lovendringen har mange fordeler og knapt noen negative sider. – Dette er en god løsning for hyttefolket, samtidig som det gir hyttekommunene økt handlefrihet og et bedre verktøy.

Hva betyr dette for den enkelte hytteeier?

– Det er nok grunn til å tro at de fleste kommuner fortsatt velger å skattlegge hyttene, sier Audun Bringsvor, men nå må dette opp til reell debatt i den enkelte kommune, og hytteskatten blir derfor et bevisst valg foretatt av et folkevalgt organ. Det er uansett et stort fremskritt i forhold til i dag, hvor kommunene gjemmer seg bak en rigid lovgivning.

– Vi er glade for at vi har fått gjennomslag for våre synspunkter i denne saken, sier Norsk Hyttelag, og ønsker samtidig å gi honnør til regjeringen som har fjernet smutthullet i loven som har gitt kraftkommuner mulighet til å gå direkte til 7 promille eiendomsskatt uten hensyn til kravet om maksimalt 2 promille økning fra år til år.

23. juni 2017
Mer om Hytte

Nå får du støtte til solcellepanel på hytta

Nå kan du få opptil 28.750 kr i støtte fra Enova hvis du bygger - eller har bygd - solcellepanel på hytta.

Dette bør du vite om parkett på hytta

Parkett på hyttegulv er pent, men krever forholdsregler dersom det skal holde seg slik. Her er tingene du bør tenke på, enten du vil ha parkett på...

Slik unngår du at hytta blir mosegrodd

Mose kan være riktig så dekorativt, både i naturen og som pynt. Men mose har ingen ting på hytteveggen å gjøre!

Dette må du sjekke hvis du skal kjøpe hytte

Vurderer du å kjøpe hytte? Da bør du lese denne sjekklista.

Snakk om hvem som skal overta hytta

Vi står foran et generasjonsskifte i hytte-Norge. Halvparten av alle norske hytteeiere er over 60 år. I løpet av de neste 10-20 årene skal over 100.000...

7 ting som gjør hytta vinterklar

En kald vinter krever mer av hytta enn om sommeren. Vi viser deg hvordan du gjør feriehuset klar for vintermånedene.

Utedassens beste venn

I sommer har vi fått muligheten til å teste et bærbart solcelleanlegg. Denne lille kraftpakken har gitt oss mye strøm i løpet av ferien – og mye oppmerksomhet.

Valgets kvaler

Den 11. september skal vi atter en gang til urnene for å avgjøre hvem som skal styre landet vårt de neste fire årene. Men hvilken statsminister vil...

La veien gå hvor hen du vil

Alle som har bolig eller hytte med strandlinje, vil gjerne ha den for seg selv, men allemannsretten gir deg lov til å ferdes stort sett hvor du vil...

Fortsatt dyrt å gå på do i Tynset

Noe av det siste kommunestyret i Tynset gjorde før de tok juleferie i desember, var å vedta nye vann- og avløpsgebyr for 2017. Kommunen har tidligere fått kritikk for at de lar hytteeiere sponse fastboende, og ordfører Merete Myhre Moen lovte å se på saken. Nå viser det seg at de nye gebyrene er like urettferdige som før.

Drømmehytta er kun 35 kvadratmeter

I fjor fikk mange øynene opp for den lekre, men superenkle hytta Woody35. På kun 35 kvadratmeter rommer den alt du trenger. Se den og drøm deg bort til...

Fjellhyttetrender

Kombinasjonen av nostalgi og høy komfort preger mange av dagens nye hyttefelt på fjellet. Noen foretrekker en laftehytte midt på vidda, andre vil helst...

Formfin elementhytte

På Norefjell har arkitekt Anette Albjerk tegnet en moderne elementhytte, som er luftig,  lys og praktisk i bruk for familien på fire og deres gjester.

Slik kan du utvide hytta

Er hytta blitt for liten for behovene deres? Det er mange måter å utvide plassen på.