Audun Bringsvor, daglig leder i Norsk Hyttelag,  på jakt etter et sted hvor det er lov å legge til med båten.
Audun Bringsvor, daglig leder i Norsk Hyttelag, på jakt etter et sted hvor det er lov å legge til med båten. Bilde: Norsk Hyttelag

La veien gå hvor hen du vil

Alle som har bolig eller hytte med strandlinje, vil gjerne ha den for seg selv, men allemannsretten gir deg lov til å ferdes stort sett hvor du vil langs hele kysten. Hvor går grensen mellom eiendomsrett og allemannsrett?

– Allemannsretten er en av våre aller flotteste tradisjoner. Den gir deg og meg rett til å ferdes og oppholde oss hvor vi vil i naturen, også på annen manns grunn, forklarer Audun Bringsvor fra Norsk Hyttelag. – Men for at den skal fungere uten å skape konflikt, er det viktig at vi bruker den sammen med en annen flott tradisjon, nemlig folkeskikken.

Innmark eller utmark?

Allemannsretten gjelder ikke på innmark som dyrket jord og den private sonen rundt hus og hytter. Alt annet er utmark, og der har du en nesten ubegrenset rett til ferdsel. Går du tur langs stranden, kan du altså gå trygt forbi private hager og over private brygger. Til og med skilt med ”adgang forbudt” eller ”privat” kan du i de fleste tilfeller ignorere.

Ferdsel eller opphold?

Det er viktig å huske at det er forskjell på retten til ferdsel og retten til opphold. Selv om du har lov til å gå forbi en terrasse og over en strand, er det ikke sikkert du kan slå deg til der for å sole deg eller å bade. Når det gjelder retten til opphold, sier reglene at du ikke må være til ”utilbørlig fortrengsel” for den som bor der.

Du kan sole deg på en strand selv om grunneier kan se deg fra terrassen sin, men du kan ikke legge deg så nær at du trenger deg inn i hans private sfære. På den annen side er det ikke slik at en hytteeier som plasserer grill og utemøbler helt ned til vannkanten får større krav til privatliv av den grunn.

Ulovlige skilt og gjerder

Støter du på et privat-skilt på din vei, er det lite sannsynlig at det kan hindre deg å gå videre, men det kan antyde at det ikke er lov å slå seg til på stranden for å bygge sandslott med ungene. Støter du på et gjerde, er det sannsynligvis ulovlig, selv om det finnes noen unntak. Dermed kan du ikke ta loven i egen hånd og klatre over slike gjerder; du må henvende deg til kommunen slik at de kan vurdere lovligheten og eventuelt kreve gjerdet fjernet. 

Med båt langs kysten

Allemannsretten gir deg lov til å fortøye og gå i land hvor som helst i utmark. Du kan også bruke fortøyningsbolter i kortere tid, når de ikke brukes av eieren. Du kan derimot ikke bruke private brygger uten eiers tillatelse.

Sunn fornuft og folkeskikk

Mange opplever at hus- og hytteeiere gjør sitt ytterste for å hindre andre i å bruke strandsonen. Huseierne opplever til gjengjeld turfolk som demonstrativt slår seg ned i private hager og fisker fra private brygger. Heldigvis ser vi at de fleste er flinke til å ta hensyn til hverandre.

– Av og til ser vi at de som ferdes i strandsonen er for beskjedne, avslutter Bringsvor. – I stedet for å snu når du nærmer deg en privat terrasse, kan du gi deg til kjenne med et vennlig hei, før du fortsetter forbi.

23. juni 2017
Mer om Hytte

Nå får du støtte til solcellepanel på hytta

Nå kan du få opptil 28.750 kr i støtte fra Enova hvis du bygger - eller har bygd - solcellepanel på hytta.

Dette bør du vite om parkett på hytta

Parkett på hyttegulv er pent, men krever forholdsregler dersom det skal holde seg slik. Her er tingene du bør tenke på, enten du vil ha parkett på...

Slik unngår du at hytta blir mosegrodd

Mose kan være riktig så dekorativt, både i naturen og som pynt. Men mose har ingen ting på hytteveggen å gjøre!

Dette må du sjekke hvis du skal kjøpe hytte

Vurderer du å kjøpe hytte? Da bør du lese denne sjekklista.

Snakk om hvem som skal overta hytta

Vi står foran et generasjonsskifte i hytte-Norge. Halvparten av alle norske hytteeiere er over 60 år. I løpet av de neste 10-20 årene skal over 100.000...

7 ting som gjør hytta vinterklar

En kald vinter krever mer av hytta enn om sommeren. Vi viser deg hvordan du gjør feriehuset klar for vintermånedene.

Utedassens beste venn

I sommer har vi fått muligheten til å teste et bærbart solcelleanlegg. Denne lille kraftpakken har gitt oss mye strøm i løpet av ferien – og mye oppmerksomhet.

Valgets kvaler

Den 11. september skal vi atter en gang til urnene for å avgjøre hvem som skal styre landet vårt de neste fire årene. Men hvilken statsminister vil...

Hyttefolket slipper eiendomsskatt

I forslag til revidert nasjonalbudsjett som ble lagt frem 11. mai 2016 vil regjeringen gi kommunene mulighet til å fjerne den omstridte hytteskatten....

Fortsatt dyrt å gå på do i Tynset

Noe av det siste kommunestyret i Tynset gjorde før de tok juleferie i desember, var å vedta nye vann- og avløpsgebyr for 2017. Kommunen har tidligere fått kritikk for at de lar hytteeiere sponse fastboende, og ordfører Merete Myhre Moen lovte å se på saken. Nå viser det seg at de nye gebyrene er like urettferdige som før.

Drømmehytta er kun 35 kvadratmeter

I fjor fikk mange øynene opp for den lekre, men superenkle hytta Woody35. På kun 35 kvadratmeter rommer den alt du trenger. Se den og drøm deg bort til...

Fjellhyttetrender

Kombinasjonen av nostalgi og høy komfort preger mange av dagens nye hyttefelt på fjellet. Noen foretrekker en laftehytte midt på vidda, andre vil helst...

Formfin elementhytte

På Norefjell har arkitekt Anette Albjerk tegnet en moderne elementhytte, som er luftig,  lys og praktisk i bruk for familien på fire og deres gjester.

Slik kan du utvide hytta

Er hytta blitt for liten for behovene deres? Det er mange måter å utvide plassen på.