Bilde: Pixabay

Nå får du støtte til solcellepanel på hytta

Nå kan du få opptil 28.750 kr i støtte fra Enova hvis du bygger - eller har bygd - solcellepanel på hytta.

Enova har tidligere ikke støttet utbygging av solcellepanel eller andre energitiltak på hytter, men før sommeren ble dette omgjort.

For i juni ble det klart at statsforetaket åpner for at private hytteeiere kan få Enova-støtte for solcellepanel og 15 andre energitiltak på hytta, skriver Teknisk Ukeblad.

Fram til nå har privatpersoner kun fått støtte til energiproduksjon og andre energitiltak i helårsboliger, men nå åpnes dørene på vidt gap for bistand til sunne energiløsninger også på hytta.

– Av de 465.000 fritidsboligene i Norge er anslår vi at cirka 75 prosent er knyttet til strømnettet. Samtidig stiller stadig flere tilnærmet samme krav til komfort på hytta som hjemme. I typiske hytteområder kan det skape utfordringer for det lokale strømnettet som ikke er dimensjonert for dette, sier Gunnel Fottland, utviklingssjef for energiforsyning og sluttbruk i Enova.

Disse tiltakene på hytta kvalifiserer til Enova-støtte:

 • El-produksjon (solcellepanel) - Inntil 28.750 kr
 • Energirådgivning - Inntil 7500 kr
 • Fjerning av oljefyr og oljetank - Inntil 20.000 kr
 • Fjerning av oljekamin og oljetank - Inntil 6000 kr
 • Luft-til-vann-varmepumpe - Inntil 20.000 kr
 • Væske-til-vann-varmepumpe - Inntil 30.000 kr
 • Avtrekksvarmepumpe - Inntil 20.000 kr
 • Vannbåren varme - Inntil 10.000 kr
 • Bio-ovn med vannkappe - Inntil 10.000 kr
 • Bio-kjel - Inntil 25.000 kr
 • Solfanger - Inntil 15.000 kr
 • Varmegjenvinning av gråvann - Inntil 2500 kr
 • Oppgradering av bygningskroppen - Inntil 150.000 kr
 • Balansert ventilasjon - Inntil 20.000 kr
 • Varmestyringssystem - Inntil 4000 kr

Les mer om støtte til energitiltak på hytter her.

  

Nå er det mer aktuelt enn noen sinne å investere i solcellepanel på hytta. (Foto: Pixabay)

 

Utgjør 1,8 prosent av strømforbruket

Strømforbruket i fritidsboliger har steget jevnt de siste tiårene, fra 0,7 terawattimer i året i 1993 til 2,3 terrawatttimer i 2016. Ifølge SSB har det sammenheng med den generelle velstandsutviklingen og at flere kjøper seg hytte på fjellet. 

Men selv om forbruket i denne kategorien er mer enn tredoblet siden 1993, utgjorde det likevel bare 1,8 prosent av det totale nettoforbruket i 2016, skriver TU.no. 

Refusjon for solenergi-investering

Hvis du allerede har gjort energitiltak når du leser dette, trenger du ikke frustrere over at toget har gått. For også de som har investert i solpanel eller andre tiltak på fritidsboligen, vil ha mulighet til å søke om tilskudd tilbake i tid.

– Kostnadene må i så fall være fra de siste 18 månedene. Så støtteberettigede tiltak på fritidsboliger som ble gjort i fjor sommer, kan få støtte nå, forklarer Fottland. 

 For mer informasjon og søknadskriterier, besøk Enovas nettsider. (Skjermbilde: Enova.no)

 

14. august 2018
Mer om Hytte

Dette bør du vite om parkett på hytta

Parkett på hyttegulv er pent, men krever forholdsregler dersom det skal holde seg slik. Her er tingene du bør tenke på, enten du vil ha parkett på hytta ved sjøen eller på fjellet.

Slik unngår du at hytta blir mosegrodd

Mose kan være riktig så dekorativt, både i naturen og som pynt. Men mose har ingen ting på hytteveggen å gjøre!

Dette må du sjekke hvis du skal kjøpe hytte

Vurderer du å kjøpe hytte? Da bør du lese denne sjekklista.

Snakk om hvem som skal overta hytta

Vi står foran et generasjonsskifte i hytte-Norge. Halvparten av alle norske hytteeiere er over 60 år. I løpet av de neste 10-20 årene skal over 100.000 hytter overlates til neste generasjon, viser beregninger gjort av Norsk Hyttelag. Nå ber de deg snakke om hvem som skal overta hytta, slik at generasjonsskiftet ikke ødelegger familiefreden.

7 ting som gjør hytta vinterklar

En kald vinter krever mer av hytta enn om sommeren. Vi viser deg hvordan du gjør feriehuset klar for vintermånedene.

Utedassens beste venn

I sommer har vi fått muligheten til å teste et bærbart solcelleanlegg. Denne lille kraftpakken har gitt oss mye strøm i løpet av ferien – og mye oppmerk...

Valgets kvaler

Den 11. september skal vi atter en gang til urnene for å avgjøre hvem som skal styre landet vårt de neste fire årene. Men hvilken statsminister vil være best for deg som hytteeier?

La veien gå hvor hen du vil

Alle som har bolig eller hytte med strandlinje, vil gjerne ha den for seg selv, men allemannsretten gir deg lov til å ferdes stort sett hvor du vil...

Hyttefolket slipper eiendomsskatt

I forslag til revidert nasjonalbudsjett som ble lagt frem 11. mai 2016 vil regjeringen gi kommunene mulighet til å fjerne den omstridte hytteskatten....

Fortsatt dyrt å gå på do i Tynset

Noe av det siste kommunestyret i Tynset gjorde før de tok juleferie i desember, var å vedta nye vann- og avløpsgebyr for 2017. Kommunen har tidligere fått kritikk for at de lar hytteeiere sponse fastboende, og ordfører Merete Myhre Moen lovte å se på saken. Nå viser det seg at de nye gebyrene er like urettferdige som før.

Drømmehytta er kun 35 kvadratmeter

I fjor fikk mange øynene opp for den lekre, men superenkle hytta Woody35. På kun 35 kvadratmeter rommer den alt du trenger. Se den og drøm deg bort til...

Fjellhyttetrender

Kombinasjonen av nostalgi og høy komfort preger mange av dagens nye hyttefelt på fjellet. Noen foretrekker en laftehytte midt på vidda, andre vil helst...

Formfin elementhytte

På Norefjell har arkitekt Anette Albjerk tegnet en moderne elementhytte, som er luftig,  lys og praktisk i bruk for familien på fire og deres gjester.

Slik kan du utvide hytta

Er hytta blitt for liten for behovene deres? Det er mange måter å utvide plassen på.