kjøpe hytte sjekke visning sjekkpunkter hyttekjøp
Sjekk forholdene grundig før du kjøper hytte. Bilde: Getty Images

Dette må du sjekke hvis du skal kjøpe hytte

Vurderer du å kjøpe hytte? Da bør du lese denne sjekklista.

Høsten er her, og mange av oss trekker til fjells enten det er for å jakte, for slappe av, nyte fargespillet eller – litt senere på året – nyte kilometer på kilometer med bakglatte ski og sutrende småbarn. <3

Hvis man er så heldig å ha tilgang til en hytte, da. Har man ikke det, er man kanskje på markedet for å kjøpe en. Og da gjelder det å holde tunga rett i munnen, gjøre grundig research og passe på at man ikke får noen negative overraskelser.

På bakgrunn av dette har vi satt sammen en sjekkliste du bør gå gjennom når du er på hyttevisning.

Følg denne, vær nøye, sjekk området og prat med megleren og naboer – så øker sjansene for å realisere hyttedrømmen, og ikke hyttemarerittet.

 

Se også: Slik gjør du hytta klar til vinteren

 

Utvendig panel og vinduer

Sjekk vinduene nøye. Er de i god stand eller må de skiftes? Titt på panelet, særlig nederst mot grunnmuren. Er det tørt og fint, eller tilløp til råte? Og husk at det kan være stor forskjell på solsiden mot sør og bak buskene mot nord, så se rundt hele hytta.

(Foto: Pixabay)

 

Taket

Se på taket både utvendig og innvendig. Hvis det er kryploft må du titte opp og lyse rundt (med lommelykt eller telefon) for å sjekke om du ser synlige vannskader. Når ble takbelegget skiftet sist? Ser det slitt ut?

 

Kjeller/krypkjeller

Du må også kikke i kjelleren/krypkjelleren. Se etter fukt og vannskader, med lys om nødvendig, og se om det står noe om fukt i taksten. Sjekk om du kan komme til under hele hytta, om bjelkelaget under hytta ser ok ut, særlig langs kantene. Og om er det tilstrekkelig med lufting der nede.

 

Flere tips om hus og hytte? Abonner på vårt nyhetsbrev!  

 

Gulv

Et skjevt gulv kan være dyrt å rette opp. Så sjekk om det er rett! Ta med en klinkekule og se hvor mye den ruller.

 

Pipe

Mange hytter har gamle vedfyringsovner. Forhør deg om pipa er inspisert av brannvesen eller feier, i så fall når og om det er noen merknader på den. I tilfelle kan det være du må ha kjøpe ny ovn, bygge om eller fôre om pipa.

(Foto: Pixabay)

 

Bad

Er du i markedet for en hytte med bad! Digg for deg! Men sjekk hyttebadet like grundig som du ville sjekket et vanlig bad, eller enda grundigere! Se på membran og sluk. Sjekk fliser for sprekker. Er arbeidet pent gjort? Er det sprekker i de nederste flisene på veggen? Det kan bety at bjelkelaget gulvet er støpt på, ikke har tålt tyngden.

Hvis badet har mangler bør du lage et anslag over hva som bør må gjøres for å oppnå ønsket standard.

 

Internett/kabel TV

Hyttefolk er forskjellige. Noen sverger til stearinlys og oppvask for hånd, andre vil ha full komfort med oppvaskmaskin, kabel-TV og lynraskt internett. Hvis du, kona eller barna sogner til den siste kategorien, bør du sjekke hva slags muligheter det er for kabel-TV og internett i området.

 

Vann og kloakk

Vanntilgang er ikke noen spøk, så sjekk hva slags tilkobling hytta har. Er det koblet på det kommunale vann- og kloakkanlegget eller et brønn- og septikanlegg? Hvis sistnevnte - sjekk om kommunen har planer om å koble hytta på det kommunale nettet og hva det vil koste!

 

Brønn

Hvis hytta du ser på er koblet til en brønn - hvordan er tilsiget? Noen steder går brønnene tomme hvis det er en varm og tørr sommer.(Foto: Pixabay) 

 

Vei

Dann deg et tydelig bilde av hva hvilken rett du har til å bruke veier og parkeringsplass, og hva slags kostnader som er knyttet til dette. Er det et veilag i området? Hva er kontingenten her? Måkes veien helt frem til døra?

 

Tomt

Klarlegg hvor tomtegrensene går. Flere hytter har tomt delvis med innmark, delvis med utmark og gjerder som ikke nødvendigvis går ved tomtegrensen. Så be om å få se kartet, eller sjekk grensene på Kartverket. Skriv ut kartet og ta med på visning for å sjekke kart mot terreng.

 

Innbo

Spør om hva som følger med hytta. Noen hytter selges med innbo. Se da nøye over om at alt er med, eller om selger likevel tar med noe.

 

Eid eller festet tomt

Hvis hytten står på festet grunn, må du sjekke festeavgiften. Hvor stor er festeavgiften, hvor lang er kontrakten og er det lenge til neste regulering? Dette er av avgjørende betydning for eiendomsforholdet.

 

Se også: Drømmehytta er bare 35 kvadratmeter!

 

Området rundt

Hytta ligger idyllisk til NÅ, ja. Men hva er planene for området fremover? Skal kommunen eller private aktører bygge ut? Blir den vakre lia en byggeplass? Blir utsikten blokkert? Blir det mer trafikk? Få megleren til å hjelpe deg med svar på dette, eller hent inn info selv.

 

Muligheter for skogrydding

I likhet med punktet over, bør du også se på mulighetene og begrensningene for rydde trær og skog på tomta. Hvis dette er strengt regulert, bør du være veldig sikker på at den lokale floraen ikke vil komme i veien for hyttegleden din. Bokstavelig talt. 

(Foto: Pixabay)

 

Muligheter for utbygging

Forskjellige kommuner har forskjellige regler og restriksjoner for hva som er tillatt av byggeendringer. Sjekk de lokale føringene for utbygging, påbygg og oppussing.

 

Hvem bygde hytta når?

Det er mange gamle hytter i Norge, og flere er bygd mer på dugnad og tæl enn på faglig kompetanse. Hvis du er tvil på hyttas tilstand, kan det være at info om byggherre og byggeår kan hjelpe deg i å finne ut det du trenger å vite.

 

Skatt og avgifter

Kartlegg hva slags regler for eiendomsskatt og kommunale avgifter som gjelder i området. Disse kan variere stort fra kommune til kommune.

 

Bli kjent i området

Sett av tid til å gjøre deg kjent med området der du vurderer hyttekjøp. Er det fine turmuligheter? Gode solforhold? Greie bilveier med akseptabel helgetrafikk? En dagligvarehandel i nærheten? Sånne ting som du ikke legger merke til på selve hytta, men som er viktig for selve hytteholdet.    

 

Avstand til alpinbakke eller skiløyper

For noen (av oss som er født med ski på beina) er dette det første som sjekkes, og sånn sett en no-brainer. Men hvis dette ikke er din første pri, sjekk det likevel.

Nærliggende ski- og alpinmuligheter øker verdien på hytta, er fin vinteradspredelse og, hvis du ikke er så glad i skisport, en utmerket måte å få bråkete gjester ut av hytta et par timer :)

(FOTO: Pixabay)

 

Prat med naboen 

Og mens du først er i gang med å bli kjent med området. Ta en prat med naboene, hvis det er noen. Er de hyggelige? Hva kan de fortelle om hyttefeltet eller hyttefeltets velforening? Sitter de på innside-informasjon megleren kanskje ikke er kjent med? Eller kanskje de inviterer på høstgryte? Det er uansett verdt å kikke innom! 

Og med dette vil vi bare ønske lykke til med hyttejakten!

 

Kilder:

Norsk Eiendomsmeglerforbund

Smartepenger.no

DnB Eiendom

e24.no

 

Flere tips om hus og hytte? Abonner på vårt nyhetsbrev!

11. september 2018
Mer om Hytte

Nå får du støtte til solcellepanel på hytta

Nå kan du få opptil 28.750 kr i støtte fra Enova hvis du bygger - eller har bygd - solcellepanel på hytta.

Dette bør du vite om parkett på hytta

Parkett på hyttegulv er pent, men krever forholdsregler dersom det skal holde seg slik. Her er tingene du bør tenke på, enten du vil ha parkett på...

Slik unngår du at hytta blir mosegrodd

Mose kan være riktig så dekorativt, både i naturen og som pynt. Men mose har ingen ting på hytteveggen å gjøre!

Snakk om hvem som skal overta hytta

Vi står foran et generasjonsskifte i hytte-Norge. Halvparten av alle norske hytteeiere er over 60 år. I løpet av de neste 10-20 årene skal over 100.000 hytter overlates til neste generasjon, viser beregninger gjort av Norsk Hyttelag. Nå ber de deg snakke om hvem som skal overta hytta, slik at generasjonsskiftet ikke ødelegger familiefreden.

7 ting som gjør hytta vinterklar

En kald vinter krever mer av hytta enn om sommeren. Vi viser deg hvordan du gjør feriehuset klar for vintermånedene.

Utedassens beste venn

I sommer har vi fått muligheten til å teste et bærbart solcelleanlegg. Denne lille kraftpakken har gitt oss mye strøm i løpet av ferien – og mye oppmerk...

Valgets kvaler

Den 11. september skal vi atter en gang til urnene for å avgjøre hvem som skal styre landet vårt de neste fire årene. Men hvilken statsminister vil være best for deg som hytteeier?

La veien gå hvor hen du vil

Alle som har bolig eller hytte med strandlinje, vil gjerne ha den for seg selv, men allemannsretten gir deg lov til å ferdes stort sett hvor du vil...

Hyttefolket slipper eiendomsskatt

I forslag til revidert nasjonalbudsjett som ble lagt frem 11. mai 2016 vil regjeringen gi kommunene mulighet til å fjerne den omstridte hytteskatten....

Fortsatt dyrt å gå på do i Tynset

Noe av det siste kommunestyret i Tynset gjorde før de tok juleferie i desember, var å vedta nye vann- og avløpsgebyr for 2017. Kommunen har tidligere fått kritikk for at de lar hytteeiere sponse fastboende, og ordfører Merete Myhre Moen lovte å se på saken. Nå viser det seg at de nye gebyrene er like urettferdige som før.

Drømmehytta er kun 35 kvadratmeter

I fjor fikk mange øynene opp for den lekre, men superenkle hytta Woody35. På kun 35 kvadratmeter rommer den alt du trenger. Se den og drøm deg bort til...

Fjellhyttetrender

Kombinasjonen av nostalgi og høy komfort preger mange av dagens nye hyttefelt på fjellet. Noen foretrekker en laftehytte midt på vidda, andre vil helst...

Formfin elementhytte

På Norefjell har arkitekt Anette Albjerk tegnet en moderne elementhytte, som er luftig,&nbsp; lys og praktisk i bruk for familien på fire og deres gjester.

Slik kan du utvide hytta

Er hytta blitt for liten for behovene deres? Det er mange måter å utvide plassen på.