Bilde: Per Erik Jæger

Slik unngår du at hytta blir mosegrodd

Mose kan være riktig så dekorativt, både i naturen og som pynt. Men mose har ingen ting på hytteveggen å gjøre!

Har du hytte i lavlandet eller i et skogrikt område, bør du være på vakt for mose på ville veier. Mose trives særlig godt på skyggefulle steder, og fester seg gjerne på hytteveggen hvis den får anledning.

– Men dette er ikke noe problem hvis du er påpasselig med å fjerne mosen. Derfor bør du vaske hytta utvendig annethvert år, sier Per Lund Nielsen, malermester og teknisk sjef for Tyrilin hos Scanox, og spesialist på behandling av hytter.

På særlig utsatt steder kan det i tillegg lønne seg å ta et tak med vaskemiddel og høytrykksspyler hvert år, skriver Ifi.no.

Vær varsom med trykket

Forøvrig er ikke Nielsen blant dem som hever pekefingeren mot bruk av høytrykksspyler, men alt med måte.

– Høytrykksspyleren med brukes med forstand på hytteveggen, påpeker han.

Malermesteren har nemlig sett mange eksempler på skadet treverk på hytter der folk har vært litt ivrige med trykket.

– Det er skitt og begroing som skal vekk, da er det såpe og mengde vann som er avgjørende. Noen tak med en skurekost er bedre enn fullt trykk på vannet. Mange uffer og ser for seg at dette er mye jobb, men det er bare før de har prøvd, forsikrer han.

Mose gror lett på utsatte steder (Foto: Bjørg Owren)

 

Små oppgaver, stor oversikt

Og man trenger ikke all verdens utstyr eller rigg for å vedlikeholde hytteveggen. Med en skurekost på langt skaft rekker man det meste fra bakken. I tillegg har arbeidet flere andre positive bieffekter.

– Det er jo trivelig å ha noe å pusle. Og når en vasker hytta regelmessig, så er det lett å ha oversikt over den generelle tilstanden til bygningen, sier Nielsen.

Hans råd til alle hytteeiere er å ta vedlikeholdet etter hvert som behovet melder seg. På denne måten blir det langt mellom de store jobbene.

– Når panelet begynner å sprekke opp og du må ta en stor skrapejobb før hytta males eller beises, da har du ventet litt for lenge, og jobben blir unødvendig stor, forklarer han.

Han minner også om å ta en runde i takrennene og fjerne løv og barnåler. Dette forebygger fulle takrenner og råtne vindskier.

Kilde: Ifi.no

23. august 2018
Mer om Hytte

Nå får du støtte til solcellepanel på hytta

Nå kan du få opptil 28.750 kr i støtte fra Enova hvis du bygger - eller har bygd - solcellepanel på hytta.

Dette bør du vite om parkett på hytta

Parkett på hyttegulv er pent, men krever forholdsregler dersom det skal holde seg slik. Her er tingene du bør tenke på, enten du vil ha parkett på...

Dette må du sjekke hvis du skal kjøpe hytte

Vurderer du å kjøpe hytte? Da bør du lese denne sjekklista.

Snakk om hvem som skal overta hytta

Vi står foran et generasjonsskifte i hytte-Norge. Halvparten av alle norske hytteeiere er over 60 år. I løpet av de neste 10-20 årene skal over 100.000 hytter overlates til neste generasjon, viser beregninger gjort av Norsk Hyttelag. Nå ber de deg snakke om hvem som skal overta hytta, slik at generasjonsskiftet ikke ødelegger familiefreden.

7 ting som gjør hytta vinterklar

En kald vinter krever mer av hytta enn om sommeren. Vi viser deg hvordan du gjør feriehuset klar for vintermånedene.

Utedassens beste venn

I sommer har vi fått muligheten til å teste et bærbart solcelleanlegg. Denne lille kraftpakken har gitt oss mye strøm i løpet av ferien – og mye oppmerk...

Valgets kvaler

Den 11. september skal vi atter en gang til urnene for å avgjøre hvem som skal styre landet vårt de neste fire årene. Men hvilken statsminister vil være best for deg som hytteeier?

La veien gå hvor hen du vil

Alle som har bolig eller hytte med strandlinje, vil gjerne ha den for seg selv, men allemannsretten gir deg lov til å ferdes stort sett hvor du vil...

Hyttefolket slipper eiendomsskatt

I forslag til revidert nasjonalbudsjett som ble lagt frem 11. mai 2016 vil regjeringen gi kommunene mulighet til å fjerne den omstridte hytteskatten....

Fortsatt dyrt å gå på do i Tynset

Noe av det siste kommunestyret i Tynset gjorde før de tok juleferie i desember, var å vedta nye vann- og avløpsgebyr for 2017. Kommunen har tidligere fått kritikk for at de lar hytteeiere sponse fastboende, og ordfører Merete Myhre Moen lovte å se på saken. Nå viser det seg at de nye gebyrene er like urettferdige som før.

Drømmehytta er kun 35 kvadratmeter

I fjor fikk mange øynene opp for den lekre, men superenkle hytta Woody35. På kun 35 kvadratmeter rommer den alt du trenger. Se den og drøm deg bort til...

Fjellhyttetrender

Kombinasjonen av nostalgi og høy komfort preger mange av dagens nye hyttefelt på fjellet. Noen foretrekker en laftehytte midt på vidda, andre vil helst...

Formfin elementhytte

På Norefjell har arkitekt Anette Albjerk tegnet en moderne elementhytte, som er luftig,  lys og praktisk i bruk for familien på fire og deres gjester.

Slik kan du utvide hytta

Er hytta blitt for liten for behovene deres? Det er mange måter å utvide plassen på.