Utedassens beste venn

I sommer har vi fått muligheten til å teste et bærbart solcelleanlegg. Denne lille kraftpakken har gitt oss mye strøm i løpet av ferien – og mye oppmerksomhet.

Selve produktet heter BSK150 og består av et sammenleggbart solcellepanel på 39 watt og en bærbar generator/batteripakke med kapasitet på 150 Wh.

Selve batteripakken veier 1,5 kilo og solcellepanelet nesten 1 kilo, så dette er ikke noe du går med i sekken på en vanlig fjelltur. Likevel hadde vi stor glede av pakken da vi teltet i fjellet.

Strøm på hytta

Har du en hytte uten strøm, kan dette være et enkelt solcelleanlegg for deg, selv om de fleste nok vil velge en litt større modell. Skal solcellepanelet være fastmontert på hytta, vil det også bli rimeligere med et tradisjonelt panel.

Vi brukte BSK150 på utedo, hvor vi endelig fikk elektrisk lys fra 230 volts stikkontakt. I tillegg kunne vi lade mobiltelefon og høre radio fra USB-kontakten. Nå har vi greid oss fint uten radio og mobiltelefon på utedo tidligere, men om vi hadde hatt et naust eller en fiskebu lenger unna, ville BSK150 vært uunnværlig.

– Har du en slikt solcelleanlegg liggende i naustet, har du alltid strøm når du trenger det, sier Harald
Kenneth Loe fra importøren Solei. – Batteripakken er allerede ladet med 150 Wh når du kommer, og normalt vil solcelle­panelet rekke å fullade batteriene hver dag.

Modellen vi testet var på 150 Wh, men det finnes også en 400 Wh-modell.

Strøm på tur

Vi ville ikke bære med oss 2,5 kilo med solcellekraftverk på fjelltur, men da vi skulle overnatte i telt, fikk BSK150 være med.

Mens vi gikk på lengre turer i området, hang solcellepanelet fra teltet. Dermed kunne vi lade både kamera og telefoner hver morgen, og var aldri redde for å gå tom for strøm.

Skal du ut på en lengre tur, for eksempel på jakt hvor du også er avhengig av strøm til jaktradio, vil et slikt produkt være uunnværlig.

Vi har også tenkt å ha med oss vår BSK150 på kajakktur i løpet av året. Da betyr ikke vekten så mye, men tilgang til strøm ved strandhugg og overnatting betyr mye for både komfort og trygghet!

Bare en kilo

I ettertid har vi tenkt på at vi lett kan halvere vekten på produktet. På en kortere tur, kan vi la selve solcellepanelet ligge hjemme og kun ta med oss batteripakken. Den kan forsyne mobilen med strøm i flere uker.

Et alternativ er å la batteripakken ligge, og kun ta med solcellene. Du kan nemlig lade telefon, kamera eller PC direkte fra solcellepanelets USB-kontakt.


Kjøpsinformasjon

Solcelleanlegget kan kjøpes på solei.no. Pakken koster 7 900 kroner.

29. august 2017
Mer om Hytte

Nå får du støtte til solcellepanel på hytta

Nå kan du få opptil 28.750 kr i støtte fra Enova hvis du bygger - eller har bygd - solcellepanel på hytta.

Dette bør du vite om parkett på hytta

Parkett på hyttegulv er pent, men krever forholdsregler dersom det skal holde seg slik. Her er tingene du bør tenke på, enten du vil ha parkett på...

Slik unngår du at hytta blir mosegrodd

Mose kan være riktig så dekorativt, både i naturen og som pynt. Men mose har ingen ting på hytteveggen å gjøre!

Dette må du sjekke hvis du skal kjøpe hytte

Vurderer du å kjøpe hytte? Da bør du lese denne sjekklista.

Snakk om hvem som skal overta hytta

Vi står foran et generasjonsskifte i hytte-Norge. Halvparten av alle norske hytteeiere er over 60 år. I løpet av de neste 10-20 årene skal over 100.000...

7 ting som gjør hytta vinterklar

En kald vinter krever mer av hytta enn om sommeren. Vi viser deg hvordan du gjør feriehuset klar for vintermånedene.

Valgets kvaler

Den 11. september skal vi atter en gang til urnene for å avgjøre hvem som skal styre landet vårt de neste fire årene. Men hvilken statsminister vil være best for deg som hytteeier?

La veien gå hvor hen du vil

Alle som har bolig eller hytte med strandlinje, vil gjerne ha den for seg selv, men allemannsretten gir deg lov til å ferdes stort sett hvor du vil...

Hyttefolket slipper eiendomsskatt

I forslag til revidert nasjonalbudsjett som ble lagt frem 11. mai 2016 vil regjeringen gi kommunene mulighet til å fjerne den omstridte hytteskatten....

Fortsatt dyrt å gå på do i Tynset

Noe av det siste kommunestyret i Tynset gjorde før de tok juleferie i desember, var å vedta nye vann- og avløpsgebyr for 2017. Kommunen har tidligere fått kritikk for at de lar hytteeiere sponse fastboende, og ordfører Merete Myhre Moen lovte å se på saken. Nå viser det seg at de nye gebyrene er like urettferdige som før.

Drømmehytta er kun 35 kvadratmeter

I fjor fikk mange øynene opp for den lekre, men superenkle hytta Woody35. På kun 35 kvadratmeter rommer den alt du trenger. Se den og drøm deg bort til...

Fjellhyttetrender

Kombinasjonen av nostalgi og høy komfort preger mange av dagens nye hyttefelt på fjellet. Noen foretrekker en laftehytte midt på vidda, andre vil helst...

Formfin elementhytte

På Norefjell har arkitekt Anette Albjerk tegnet en moderne elementhytte, som er luftig,  lys og praktisk i bruk for familien på fire og deres gjester.

Slik kan du utvide hytta

Er hytta blitt for liten for behovene deres? Det er mange måter å utvide plassen på.