Slik velger du frostsikre potter som ikke sprekker

Mange frostsikre potter sprekker om vinteren. Her får du vite hvilke potter som faktisk tåler kulde og frost, og varer helt til våren.

Slik velger du frostsikre krukker som ikke sprekker

Det norske klimaet er ikke det enkleste når det gjelder overvintring av uteplanter. Men det er likevel mange som lar planter, potter og krukker stå ute gjennom vinteren, og da gjelder det å ha frostsikre potter.

Frostsikre potter er ikke alltid frostsikre

Mange hagesentre selger såkalte frostsikre potter, men ikke alle er like motstandsdyktige. Det er mange faktorer som spiller inn og avgjør hvor mye frost en potte tåler – som materiale, fasong, drenering, hvor du plasserer den, hvor sterk kulde den utsettes for, også videre.

Her får du noen sjekkpunkter til hva du skal se etter for å få en så frostsikker potte som mulig.

1. Frossent vann sprenger potter

Det er vann som er det største problemet for krukkene dine på vinteren. En potte som ikke er vanntett vil suge til seg vann. Som kjent utvider vann seg ca 10 prosent når det fryser, så når frosten tar tak i vannet som ligger inni selve potta, da er problemet et faktum.

Det er utrolige krefter i frossent vann, dette er noe vi kjenner til fra murstein og fliser som får frostskader. Og på bakgrunn av dette bør du velge en krukke av så god kvalitet som mulig.

Frossent vann sprenger potter

Glasert keramikk tåler kulde bedre enn terrakotta. (Foto: Getty Images)

2. Brenningsgrad og glasering

En krukkes holdbarhet avhenger av hvor hardt brent den er. Dette er ikke noe du kan se på potten, men det vil ofte fremgå av krukkens spesifikasjoner. Hvis krukken er glasert bør glasuren være tykk, dekkende og uten sprekker.

Potter i høybrent keramikk, glassfiber, sement og ulike plastvarianter kan alle tåle frost. Derimot er ikke terrakotta-potter like hardt brent som glaserte potter, og er dermed ikke like solide. I tillegg er de gjerne uglaserte og mer porøse, og det betyr at de kan suge til seg vann.

Nå finnes det riktignok en ny generasjon av terrakotta-produkter i ekstra tett kvalitet, som ikke suger (så mye) vann. Se etter merking på krukken som viser at den er håndlaget, eller spør betjeningen.

3. Drenering av potter

Pottens evne til å drenere vann er også med på å styre hvor frostsikker den er. Hullet (eller hullene) i bunnen skal være store nok til at vannet enkelt drenerer fra krukken, selv om det kommer litt snø eller noe annet som kan blokkere åpningen.

Dreneringen skal sørge for at plantene ikke drukner, at røttene ikke fryser eller at plantejorden blir stinn av vann  – som senere fryser og sprenger potten i frostvær.

Pottens evne til å drenere vann er også med på å styre hvor frostsikker den er.

Det er koselig med utepotter om vinteren, så lenge pottene ikke sprekker. (Foto: Pixabay)

4. Plassering av utepotter på vinteren

For at overskuddsvannet skal kunne renne fritt gjennom krukkene, er det lurt å sette potta på noen klosser eller på krukkeføtter, så de ikke fryser fast i bakken. I tillegg bør du sette potta inntil veggen, der det er lunere. Gjerne under et takutstikk, så det ikke regner for mye på planten, skriver Klikk.no.

Videre bør du helst ikke sette potter i sydveggen, fordi plantene da vil oppleve store temperaturforandringer med sterk sol og kalde netter, særlig på våren. Og husk at du må begynne å vanne plantene igjen når sola begynner å varme. Mange glemmer å vanne på våren, da tørker planten og dør. Du må tenke på potteplantene ute lenge før du begynner å tenke på hagen.

5. Krukkens fasong er viktig

I tillegg skal du se nøye på hva slags form din utkårede krukke har, da dette også har betydning for hvor godt den tåler vinter og kulde. Det henger sammen med at jord som fryser utvider seg, og derfor trenger plass til å bevege seg.

Hvis krukken er bredere på toppen enn på bunn, altså har en slags V-form, vil jorden ha plass til å utvide seg oppover uten vanskeligheter. Men hvis krukken er smalere øverst, vil fasongen “fange” jorden inne, og dermed øke sjansene for at krukken sprekker.

6. Det med liten skrift

Når du omsider har funnet en utepotte som oppfyller alle kravene dine (våre), er det på tide å se på det med liten skrift, enten på selve potta eller på garantien som følger med.

Noen forhandlere selger krukker som “tåler lett frost, og for det meste kan stå ute hele året”; mens andre har formuleringer som går på at “leirkrukker er et naturmateriale, og visse retningslinjer må overholdes for at frostgarantien skal gjelde”.

Så det beste er å spørre betjeningen eller forhandleren direkte om pottene er frostsikre, og eventuelt få det skriftlig bekreftet. Og så gjelder det bare å ta vare på kvitteringen, og huske hvor du la den.